Midsommar 2018

Midsommar 2018

 
In elk zichzelf respecterend dorp wordt Midsommar ook met de inwoners onderling gevierd. Ons voornemen was om dit jaar het dorp Askeryd te bezoeken. We hadden een mailing gekregen met informatie en dat zag er goed uit. Maar op het allerlaatste moment besloten we toch naar camping Mycklaflon te rijden. Daar werd het ook gevierd en volgens het verslag over de viering van vorig jaar zou dat ook geweldig zijn! Dus toch maar naar die camping met de Nederlandse eigenaar Ben en Hannie.
 
We troffen daar veel mensen aan die meededen aan de viering. Wat ons meteen op viel was dat het bijna allemaal Nederlanders waren. De camping stond afgeladen vol en heel veel campinggasten, zoniet alle, waren aanwezig bij het opzetten van de Meiboom, de Midsommarstång. En wij willen juist de originele Zweedse viering meemaken. Er was livemuziek aanwezig, verzorgd door een Zweeds duo op gitaar en accordeon en in het restaurant werd een buffet klaargezet met allerlei lekkere vishapjes en patat.

We hebben het opzetten van de boom meegemaakt en het dansen rond de boom waarna we zijn doorgereden naar Skede. Daar werd in de Hembyggdsgård ook gezamenlijk Midsommar gevierd echter om 18:00 uur. Het vorig jaar rond 16:00 uur. Omdat we nog even tijd overhadden reden we naar Vetlanda om een hapje te eten en reden daarna terug naar Skede. Daar stond het inmiddels zwart van de mensen en kwamen we precies op tijd voor het binnendragen van de grote versierde meiboom.
 
De dragers waren de in klederdracht gestoken dansers die na het opzetten van de boom de eerste traditionele dansen rond de meiboom demonstreerden. Er was livemuziek van een trio deze keer. Een accordeonist, een gitarist en een violist. Eerder deze week hoorde ik op het werk dat er volgens de traditie een accordeon en een viool bij hoort te zijn. Het was net als vorig jaar reuze gezellig in Skede, maar wij werden koud en zijn vóór het einde naar huis gegaan. Bijzonder, in het tweede jaar na onze emigratie hebben we twee Midsommar-vieringen meegemaakt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image
Översätta