Geen widgets gevonden in de zijbalk


Doordat ik er dagelijks mee geconfronteerd word, heb ik me eens (meer) verdiept in het ziektebeeld Polyneuropathie. Er zijn overigens veel meer mensen die deze ziekte hebben en daarom is dit wellicht nuttige informatie. “Polyneuropathie is een ziekte in meerdere zenuwen van het lichaam. Het begint vaak in de beenzenuwen en het leidt ertoe dat je langzamerhand minder gevoel in je voeten krijgt en het moeilijker wordt om te lopen. Langzamerhand kunnen de klachten zich omhoog verplaatsen naar de onderbenen. Met de juiste behandeling kunnen de klachten afnemen, maar een volledig herstel zal niet gebeuren. De ziekte kan ook klachten geven in de handen en aan de onderarmen. Het is erg ongebruikelijk dat de klachten zich verplaatsen tot boven de knie of elleboog. De symptomen van polyneuropathie zijn als volgt en beginnen met eenzelfde gevoel en dezelfde klachten in beide benen: 1. Pijnlijke prikkelingen (zenuwsteken) en verdoofd gevoel in de voeten; 2. Het voelt alsof je op kussentjes loopt; 3. De voeten branden en zijn erg pijnlijk; 4. Aanraking van de voeten is zeer gevoelig; 5. Je hebt het idee dat de voeten soms ijskoud zijn en soms juist branden; 6. De huid wordt droog; 7. Je krijgt problemen met je evenwicht. Je kunt verschillende van deze klachten tegelijkertijd krijgen en het kan zich uitbreiden richting de onderbenen. Normaliter komen de symptomen langzaam. Eerst zijn ze er bijvoorbeeld af en toe en na verloop van de tijd blijft het meer constant aanwezig.”

Ik herken alle symptomen die ondertussen in het verloop van het jaar 2019 zijn opgetreden. De pijnlijke zenuw prikkelingen (1) zijn in mijn geval prima onder controle te houden met een lage dosering amitriptyline. Inmiddels ben ik daar al enige maanden weer mee gestopt, omdat ik geen pijn meer ervaar. Het gevoel van op kussentjes lopen (2) is met name na de nachtrust erg aanwezig. In de loop van de ochtend verdwijnt het bij mij. Het branderige gevoel (3) is nog wel steeds aanwezig, maar het is net alsof je daaraan went. Je lichaam en geest leren ermee omgaan. De aanraking van de tenen (4) is uiterst gevoelig. Nagels knippen is bijvoorbeeld een straf. Eveneens te kleine sokken of sokken die strak getrokken worden in je schoenen zijn erg pijnlijk. De ijskoude voeten (5) heb ik ongeveer een driekwart jaar gehad denk ik en is nu weer voorbij. Van een droge huid (6) is inderdaad ook sprake en om die reden controleer ik mijn voeten regelmatig op wondjes. Het probleem met het evenwicht (7) was bizar. Het was soms net alsof ik te veel alcohol gedronken had zeg maar. Gelukkig is dat gevoel opgelost nadat ik steunzolen in de schoenen heb gekregen. Als extra symptoom kan ik nog melden kramp (8) in de onderbenen (dagelijks, vooral in rust toestand, dus op bed) en een gevoel alsof de enkel heel strak zijn ingepakt (9) met rekverband.

“Als je polyneuropathie krijgt kan het moeilijker worden om te lopen en te bewegen. Maar als je minder gaat bewegen worden de spieren alleen maar zwakker. Dan wordt het lastiger om trappen te lopen en om te gaan zitten of juist vanuit een stoel weer te gaan staan. Langzaamaan wordt het moeilijk om te lopen én om het evenwicht te bewaren. Het is daarom erg belangrijk om regelmatig in beweging te blijven. Beweging stimuleert de bloedcirculatie, traint de spieren én verstrekt de stabiliteit. Zwemmen en fietsen zijn ook goed, daarentegen spiertraining met gewichten niet. Overgewicht werkt niet in je voordeel en de consumptie van alcohol en tabakswaren ook niet.” Met die drie dingen heb ik gelukkig geen problemen. “De ziekte wordt vastgesteld door een neuroloog die je onder andere onderzoekt op de gevoeligheid van de voeten en benen, de bewegingsmogelijkheden, bloedonderzoek (o.a. bloedsuiker, vitamine B12), reflexen onderzoek, ruggenmergpunctie (om een besmetting door bijvoorbeeld een teek uit te sluiten of vast te stellen).” Aanvullend volgde in mijn geval een MRI-scan van de nek en de rug om te zien of er een zenuw bekneld zou zijn. En tenslotte volgde nog een zogenaamd EMG (Elektro-neurografie) onderzoek. Ik noem dat zelf het “stroomstootjes-onderzoek”. Daarmee kunnen ze vaststellen of de zenuwen de stroompjes doorgeven aan lagergelegen zenuwen. Dat meten ze vanaf beide kanten, dus vanaf de knie naar de voeten en terug.

“Er zijn een aantal oorzaken voor de ziekte polyneuropathie. Bijvoorbeeld suikerziekte, langdurige hoge alcoholconsumptie, nierfalen, gebrek aan vitamine B12, een infectie, kanker, een bepaald medicijn, een auto-immuunziekte, vergiftiging door zware metalen of een chemische stof. In ongeveer 25% van de gevallen is er geen oorzaak te vinden en vermoed men dat het simpelweg te maken heeft met leeftijd.” In mijn geval is het: oorzaak onbekend. Alhoewel het een heel vreemd gevoel is, dat je je voeten niet meer goed voelt en soms niet weet waar je je voeten neerzet: ik moet zeggen dat er mee te leven is. Mits het uiteraard niet erger wordt. Op een ladder staan die hoger is dan 1-2 meter is overigens over en uit. Je hebt namelijk geen idee waar je je voeten neerzet en in combinatie met het evenwichtsprobleem maakt dat, dat ik nu erg onzeker ben op een ladder.

6 gedachten over “Meer weten over Polyneuropathie”
 1. Mijn moeder had na de chemokuren last van polyneuropathie. Daar zou wel een zalf voor zijn maar voor haar niet zonder risico te gebruiken. Een tip kwam van een collega van mij: voor de branderigheid zat mijn moeder af en toe met haar voeten in een teil met ongekookte rijst. Voelde in elk geval fijn aan zei ze toen. Misschien ook een tip voor jou?
  Verder valt er geloof ik niet zoveel aan te doen.

  1. Dank voor je reactie Gerda. Wat vervelend voor je moeder! Ik had inderdaad gelezen dat je na een chemokuur ook last van polyneuropathie kunt krijgen. De ijskoude en soms branderige voeten heb ik na een jaar niet meer gelukkig. Het enige wat ik nu nog heb is het dove gevoel in de hele voet en het gevoel dat de enkels stijf worden. Daarnaast veel kramp in de onderbenen. De teil met rijst heb ik dan ook niet nodig denk ik, maar evenzogoed bedankt voor je reactie. Gr. Heiko

   1. Kramp in de onderbenen?
    Heb je al eens aan Magnesium gedacht?
    Het kan zijn dat je hier een tekort van hebt.
    Tip van de week…..

    1. Hoi! Inderdaad kramp in voeten en onderbenen. En daarvoor gebruikt hij daadwerkelijk al een poosje magnesium. In het begin leek het zijn werk te doen, maar het resultaat verzwakt als het ware. Nog meer tips zijn heel welkom, Wilma!
     Fijne dag vandaag!

 2. Goede morgen Heiko en Joke,
  Uit bloed onderzoek is gebleken dat ik een te hoog b1 en b6 heb!!
  Beetje raadselachtige want ik slik geen extra b6!! Je kunt blijkbaar ook gewoon een te hoog b6 hebben. Ik was herstellende van een burn out en moest verhuizen ( aardbeving schade). Dit heeft blijkbaar zoveel stress opgeleverd dat ik dus lichamelijke klachten kreeg en nu dus neuropathie!!! Haaruitval, ondergewicht ea. Grt Marian

  1. Hallo Marian,
   Wat vervelend, dat je polyneuropathie kreeg door stress. Hoe gaat het nu?
   Nooit geweten, dat het ook van b1 en b6 kon komen. Bedankt voor de informatie. We gaan ons hier zeker in verdiepen!
   Hopelijk heb je nu geen klachten meer!
   Fijne dag vandaag en nogmaals bedankt voor jouw reactie!
   Groetjes, Joke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.