Meer harken én snoeien

Meer harken én snoeien

DSCN2705     DSCN2706
De afgelopen week weer een frisse neus gehaald én gewerkt aan mijn conditie. Toen Heiko weer even ging slapen, greep ik mijn kans om weer verder te gaan de tuin zoveel mogelijk bladvrij te krijgen. Ja, voor dat moment. Want er zal nog meer vallen, daar ben ik van overtuigd. Het vaker bladharken heeft echter één heel groot voordeel. Het is minder zwaar werk. Wanneer er te veel blad is gevallen en je hebt het laten liggen, moet je veel inspanning en kracht leveren om het bij elkaar te harken. Dit keer was ik trouwens van plan de frambozenstruiken te snoeien. Maar toen ik bij de blokhut langs liep, vond ik, dat die eerst maar even netjes gemaakt moest worden. De rozen heb ik warm afgedekt met een stapeltje bladeren, waarmee ik hoop, dat ze de winter doorstaan. Het volgend voorjaar kunnen ze de vaste grond in. Ze zouden het afgelopen zomer mee naar Rolsberg, maar de auto zat vol… Toen het bij de blokhut, naar mijn idee goed was, ben ik (na een theepauze) toch uiteindelijk begonnen met de frambozen. Wat een wildernis van takken. En dat is niet het ergste: ze zitten vol gemene “stiekels”, de doornen. Gelukkig dikke handschoenen aan, maar af en toe prikte er nog wel een of twee door.

DSCN2709     DSCN2710
Het afval van de frambozen is achter de compostbak gelegd en niet er ín. Deze takken verteren niet of nauwelijks en is daarmee slecht voor het compost. De bladeren uit dat stukje groentetuin kwam weer, net als alle anderen, in de anderhalf meter (tussen sloot en gras). Zo wordt het onkruid eronder verstikt en zal het volgend jaar niet weer opkomen. Daar ook nog even aan het snoeien geweest. Een groot aantal uitgebloeide plantjes, met witte pluimen, stonden daar heel zielig. Geen gezicht: weg er mee! Het verschil is, zowel in de groentetuin, als bij het gras duidelijk zichtbaar en ik ben blij, dat er een begin is gemaakt met het winterklaar maken van de (groente-)tuin. Wordt vervolgd…DSCN2711     DSCN2714

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image
Översätta