Statistieken
 • 0
 • 1
 • 32
 • 410.972
 • 1.135
 • 61
 • 1.218


“Ik had vandaag een drukke dag. Nou ja druk… Vanmorgen na het douchen en ontbijten reed ik om 08:00 uur richting Tranås. Daar reed ik eerst naar de Preem, de benzinepomp waar je pakjes van PostNord kunt afhalen. Joke haar nieuwe computermuis was gearriveerd. Online gekocht bij Net-On-Net. Dat was de eerste stop. Daarna reed ik door naar Mekonomen, een zaak met automaterialen. Voor de Hyundai moesten we een nieuwe ruitenwisser hebben voor de achterruit. Daarna naar de apotheker om een tube Voltaren zalf op te halen. Ik wil proberen of dat helpt tegen de tenniselleboog. Vervolgens kon ik doorrijden naar mij eerste echte afspraak om 09:00 uur. Dat was bij de “fotvård” oftewel de pedicure. Een paar likdoorns zaten me behoorlijk in de weg en na een behandeling bij haar voelen de voeten weer heerlijk aan. Een uur later, ja ja, stond ik weer buiten om me naar de firma Direkten te begeven.

Daar moest ik een pakje afgeven. Eerder had ik een nieuwe accu besteld voor de oude Metabo accuboormachine. Via eBay, maar helaas past deze accu niet. Via de mail een paar keer contact gehad over die accu, maar ze hadden ook gaan andere voor me die wel zou passen. Helaas. De accuboormachine is té oud: er zijn geen reserveonderdelen meer voor te krijgen. Na het afgeven van het pakketje was ik om 10:05 uur bij mijn werkgever. Daar pakte ik de auto van de zaak en reed ik naar de klant waar ik donderdag reeds een begin had gemaakt met het bewerken van een grasveld. Een oudere mevrouw die het heel belangrijk vindt dat haar tuintje er goed bijligt. Ze had veel mos in het gras en dat wilde ze kwijt. Door met een ijzersulfaat oplossing alles te besproeien had ik het mos een week eerder al gedood. Nu moest alle dode mos er nog uit geharkt worden. Een tijdrovend klusje en eentje waarvan je spierpijn krijgt in je armen en nek.

Nadat alle mos eruit was geharkt heb ik daar graszaad ingezaaid en dat bedekt met een beetje potgrond. Tenslotte de hele grasmat bestrooid met kunstmestkorrels. Gisteren 4,5 uur en vandaag nog eens 3 uur daar bezig geweest. Om 13:00 uur was het klaar en reed ik weer naar de zaak. Een snelle kop koffie en toen nog een paar boodschappen halen. Helaas hadden ze bij de eerst bezochte winkel geen droge gist meer en dat had Joke nodig, om weer eens iets lekkers te kunnen baken. Dan toch ook nog maar even bij de supermarkt Willy:s aan. We hebben wat dat betreft wel keuze in Tranås. Naast de Lidl heb je Willy:s, een Coop, Hemköp en een grote Ica. Als je daar je boodschappen niet kunt krijgen, dan is het er gewoon niet! Tegen 15:30 uur was ik weer thuis en borg Joke de boodschappen meteen op. Daarna samen de dag doorgenomen onder het genot van een kopje koffie, mét daarbij de donut van de Willy:s supermarkt. Heerlijk!

Het wordt warmer en warmer. De temperaturen schommelen overdag rond de 10 graden, waarbij het ´s nachts nog wel af en toe een graadje vriest. Overdag wordt het gelukkig steeds aangenamer. Zo langzamerhand kunnen we gaan denken aan het inzaaien van de diverse zaden, onder andere die, die we laatst van mijn ouders hebben gekregen. Vorig jaar hadden we naast de groentetuin drie grote bakken geplaatst, van elk 80 x 120 cm. Het zijn eigenlijk opzetstukken voor een pallet. Ze noemen dat hier een “pallkrage”. Letterlijk vertaald is dat een kraag voor een pallet. Daar kun je je denk ik wel iets bij voorstellen. Die opzetstukken worden hier heel veel gebruikt als makkelijke moestuin bakken. We hadden daar destijds “matjord”, letterlijk vertaald “eetgrond” ingedaan, maar dat werd erg dicht en hard. Tevens hadden we het idee, dat die grond niet erg vruchtbaar was. Dat moest anders in onze ogen. Vandaar dat we er nu een vierde bak naast hebben gezet en de grond van de drie bakken hebben verdeeld over deze vier bakken.
  
Die grond is nu aangemengd met turfmolm, zodat het wat losser wordt en het vocht beter vasthoudt. Via het werk had ik een grote zak met turfmolm meegenomen en dat aanmeng- en herverdeelklusje deed ik vanmiddag, nadat we samen een kopje koffie hadden gedronken. In een van de vier bakken stonden nog een aantal preiplanten. Die hadden we vorig jaar gezaaid en over de winter gewoon laten zitten. Nu het zand in de bakken omgegooid werd en vermengd werd met turf, moesten die preiplanten er uiteraard uit. Voorzichtig uit de oude grond gehaald, worteltjes van de verschillende preien heel voorzichtig uit elkaar getrokken en alles opnieuw gepoot in een bak met verse grond. We zijn benieuwd of ze doorzetten en zo ja, hoe dik of ze uiteindelijk worden. Nu varieert de dikte nog tussen Joke haar pink en mijn pink.”
 
Een verlaat verjaardagscadeautje voor Heiko! Waar weet ik al lang niet meer, maar “ergens” viel het oog mij op een handig hulpje: een aftekenhulp, een soort van profiel kopieerder. Het heeft allemaal hele kleine rubberen staafjes, welke nagenoeg klem zitten tussen een houdertje. Met dit stukje gereedschap wordt het opmeten van vervelende oppervlakken een stuk makkelijker. Het zorgt er namelijk voor, dat het tijdrovende proces van alles los opmeten en vervolgens nauwkeurig moeten uittekenen verleden tijd wordt. Je drukt hem simpelweg tegen het object aan waarvan je de contouren wilt aftekenen. Vervolgens houdt het apparaat geheel zelf de vorm vast, waardoor overtrekken op het materiaal een eitje is. Het was al weken geleden besteld en naar vrienden in Nederland gestuurd. Het was de bedoeling om het cadeautje te zijner tijd daar vandaan te halen, maar gezien de situatie rond corona had ik gevraagd of men het toch maar wilde sturen. En dat pakje kwam gisteren. Heiko is er erg blij mee en gaat het in de toekomst vast en zeker gebruiken!
 
Eindelijk konden we vandaag de nieuwe muis ophalen. De huidige is af. Het selecteren van stukken tekst wil niet meer, het knippen en plakken is een “uitdaging”, het op de juiste plaats de muis zetten is niet met één klik te doen: frustrerend tot en met. Nou is deze muis waarschijnlijk al rond de dertien jaar en dat hij dan ouderdomsverschijnselen krijgt is geen wonder. Daarom een nieuwe besteld, alleen waren die er niet meer met een zogenaamde trackball. Daar kun je mee over het beeld scrollen en de muis kan op je bureau blijven staan waar hij staat. Heerlijk voor je arm en pols. Jammer dat die er niet was, maar de bestelde muis was in ieder geval een ergonomische. Die zijn zó ontworpen, dat ze comfortabel werken en gemakkelijk te gebruiken zijn. De verticale vormgeving zorgt er daarnaast voor, dat de hand in een natuurlijke positie op de muis rust, waardoor er minder spierspanning in de pols en arm is. Na het installeren van het programma kon ik de muis gaan gebruiken. Dát is even wennen! Gelukkig is er nog genoeg werk wat ik met de laptop én dus muis kan doen, zodat het oefenen zeker zal lukken!
 
“Nee! Nu al?!?” Vanavond stond ik aan het aanrecht en wil even mijn handen wassen. Ik deed de mouwen omhoog en ontdekte een klein zwart puntje op mijn rechterarm. Omdat je je eigen lichaam behoorlijk goed kent en nagenoeg alle (moeder-) vlekjes op de huid wel weet te zitten, moest ik beter gaan kijken: deze herkende ik daar zeker niet. Na een meer nauwkeurige blik bleek het een teek te zijn! Oh, bah! Die vieze teken zijn er alweer! Waarschijnlijk is die gisteren, terwijl ik buiten met het hout aan het stapelen was, op mij gekropen. Jig! Een geluk dat ik hem vroegtijdig ontdekte en zonder enige moeite kon verwijderen. Het is de laatste tijd natuurlijk zacht weer en daarmee een ideale situatie voor deze vieze beestjes. Vanaf nu gaan we onszelf daarom maar weer elke dag controleren op teken. We zijn wel tegen hun gif ingeënt, maar dat betekent niet, dat we voor 100% de ziektes die zij kunnen overbrengen beschermd zijn. Voorzichtigheid is hier zeker geboden. Wees gewaarschuwd: de teek is er weer!

2 gedachten over “Makkelijke moestuin bakken gereed en eerste teek”
 1. Een muis, een teek, nou denk ik dat je veel liever de muis hebt dan de teek.
  Wat een geluk dat je dat kleine beestje zag.
  Ja, met de vroege warmte komen ze weer in actie. Goed om dus alert te zijn.
  Denk ook aan lichaamsplooien en knieholten. Hoop dat jullie wel een tekenpen of -kaart hebben.

  Wel een aparte muis zeg? Als hij maar goed in je hand ligt en geen kwalen veroorzaakt.
  Denk ook wel dat het snel wennen is. Tja, je zult wel moeten, wil je nog wat op deze blog kunnen zetten…….

  Ik zou zeggen: succes met muis, teek, houtblokken…… 😉

  1. Dieren te over hier Wilma. Muizen, teken, eekhoorns, vogels… Ha ha, genoeg variatie, maar die teek is erg ongewenst. De computermuis bevalt nog niet moeten we eerlijk bekennen. Het is een andere dan we hadden en er is meer arm- en polsbeweging voor nodig om te kunnen bedienen. En net wat je schrijft, de muis moet veel bedient worden in verband met de blog. We kijken het nog even aan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.