Statistieken
  • 0
  • 1
  • 32
  • 410.972
  • 1.135
  • 61
  • 1.218


Elke week krijgen we een paar gratis huis-aan-huis krantjes in de brievenbus. Waaronder het blad Tranåsaktuellt. Het informeert ons over de actuele zaken, die in de gemeente Tranås gebeuren, waaronder onder andere de plaats Aneby. Vandaag was dat krantje er ook weer en las ik onder andere, dat een zekere meneer Christer Svärd het jaar goed was begonnen. Met een splinternieuwe Volvo XC40. Hij had de loterij van ijshockeyclub TAIF gewonnen. Gefeliciteerd, Christer! In het artikel stond dat TAIF in totaal 5.000 loten had verkocht. Heiko betaalde €.20,- voor zijn niets-winnend lot. Ahhh… Wat sneu… Dat betekent echter wel, dat de club €.100.000,- met deze verlotingsactie heeft opgehaald. Niet verkeerd! Daar gaat uiteindelijk nog een deel van de kosten voor de prijzen weer af, maar toch geen onaanzienlijk resultaat. Een felicitatie voor de club is daarom ook wel op zijn plaats. Misschien dat we dit jaar weer een paar wedstrijden van het eerste team kunnen bekijken. Op dit moment spelen ze nog steeds zonder publiek vanwege het coronabesmettingsgevaar.
 
In dezelfde krant las ik, dat het aantal inbraken in woningen in 2020 was gedaald. Nu is dat aantal al helemaal niet spectaculair hoog te noemen, maar toch. Goed nieuws! In bijvoorbeeld Aneby waren in 2020 vier inbraken gemeld, net als in 2019 overigens. In Tranås waren er in totaal tien woninginbraken gemeld en het jaar daarvoor dertien. Volgens mij is dit een landelijke trend. De mensen zijn nu veel meer thuis, vanwege de coronacrisis en daardoor krijgen inbrekers minder kans om ongemerkt in te breken. Het aantal auto-inbraken, beschadigingen en diefstallen nam eveneens af volgens een volgend artikel. Dat artikel gaf de cijfers over het jaar 2019 trouwens. Blijkbaar zijn de statistieken over 2019 nu pas klaar. In Aneby zijn er in dat jaar 58 auto´s gestolen of getracht te stelen. In 15 auto´s is ingebroken. De inbraken met auto´s worden landelijk geregistreerd en de plaatsen waar het plaatsvindt worden in een vergelijkingslijstje vermeld. Aneby staat landelijk op de 48e plaats. Tranås op de 114e plaats. De ranking komt tot stand door het aantal inbraken en diefstallen uit te drukken per 100.000 inwoners.

Nog een opmerkelijk bericht vond ik het verhaal over de explosieve groei van het aantal aanvragen (vergunningen), om met een drone te mogen vliegen. Steeds meer mensen kopen zo´n apparaatje, vliegen ermee en maken foto´s en filmpjes. Voor het vliegen met een drone zijn Europese regels vastgesteld en moet er een vergunning aangevraagd worden. Vooral als je een camera op of aan de drone hebt. Wat ik in het artikel las, was dat je met name een vergunning moet hebben als je beelden vanuit de lucht met je drone hebt gemaakt en die wilt gaan verspreiden. Dit heeft te maken met eventuele gevoelige informatie die op een foto kan staan. Informatie, die de veiligheid van Zweden in gevaar zou kunnen brengen. De vergunning kan aangevraagd worden bij de overheidsdienst Lantmäteriet, het Zweedse kadaster. Deze dienst heeft inmiddels negen extra personeelsleden in dienst genomen, om het aantal aanvragen voor het verspreiden van foto´s en filmpjes te kunnen behandelen. Alles gaat zoveel mogelijk digitaal en men krijgt in principe binnen vijf werkdagen bericht. De vlieger, de bestuurder van de drone, moet zich daarnaast persoonlijk laten registreren bij de overheidsdienst Transportstyrelse. Nooit geweten…

Tenslotte een interessant artikel over de telefoonoplader. Het schijnt, dat die telefoonopladers op dit moment nummer 1 staan op het lijstje van brandveroorzakers. Waar de kaars jarenlang op nummer 1 stond is het nu dus de oplader voor de mobiele telefoon! Er wordt dan ook dringend geadviseerd om de telefoon alleen overdag op te laden, in een ruimte waar jezelf ook in aanwezig bent. Na het opladen moet de oplader ook meteen weer uit het stopcontact gehaald worden. Het ding kan namelijk erg warm worden. Té warm in combinatie met contact met een zacht materiaal kan brand veroorzaken. Absoluut afgeraden wordt het ´s nachts opladen van de telefoon, terwijl die naast je op het bed ligt. Zo heb je ineens een aantal leuke nieuwtjes in een krant, terwijl de krant vaak in tien minuten uit is. Nu deed ik er dus een poosje langer over!
  
Vanmorgen was ik na mijn oefeningen gedaan te hebben (uiteraard) weer verder gegaan met het selecteren van de foto´s voor het fotojaarboek over 2020. Tussen de middag kon ik Heiko met enige trots vertellen, dat ik nog maar 8.800 foto´s in het mapje had staan. Toen ik begon stond de teller op 21.195 foto´s. Er zijn deze week dus al heel veel foto´s verwijderd uit de map, waar ik alles naar toe had gekopieerd. Na een paar uur ben je er wel even helemaal klaar mee trouwens en wil je heel graag iets anders doen. Een broodje bakken bijvoorbeeld. “Heiko, wat voor brood heb je het liefst?” Binnen een seconde had ik zijn antwoord: “Suikerbrood!” Oké, dan gaan we dat maken. Na de middag ging ik zodoende mijn werkterrein verleggen van de kamer naar de keuken. Stiekem had ik niet alleen een suikerbroodje gebakken, maar ook een schaal vol met krentenbollen. De oven was immers toch warm en het aanrecht vol met ingrediënten.
   
Toen wij tussen de middag aan te eten waren, zagen we naast ons twee grote bonte spechten tegelijkertijd mee-eten. Naast ons is uiteraard buiten bij het vogelvoederhok. De een zat aan de koker met gedopte pinda´s te eten en de ander hing aan de mezenbollen te eten. Het waren beide vrouwtjes, want even later kwam het mannetje nog even aanvliegen om mee te dineren. Blijkbaar werd ons vogelrestaurant aanbevolen door de beide vrouwtjes. Voor degene die het niet weet: het mannetje is te herkennen aan de rode stip achter op de kop. We weten door het mee-eten weer, dat er momenteel minimaal drie bonte slechten bij ons in de buurt verblijven. Overigens gaat dat prima samen met de vele kool- en pimpelmeesjes. Dat verdraagt elkaar prima, ondanks het verschil in afmetingen. Minder verdraagzaam is de boomklever. Die duldt geen andere vogels om zich heen als hij of zij zit te eten. Wát een tiran!
 
Later op de middag kwam Heiko weer boven water. Hij had weer even een uurtje (of twee) doorgebracht in de tvättstuga. Niet om te wassen of te strijken (was het maar waar), maar voor het darten. Trots vertelde hij, dat het gemiddelde met drie pijlen vandaag op 52 lag. De nieuwe verlichting en het oefenen heeft effect! Waar het gemiddelde ongeveer twee weken geleden nog op 42 lag is het nu al 10 punten hoger. Toeval? We zullen het de komende dagen wel zien en horen. Heiko had niet alleen maar het pijltje-gooien-spelletje gespeeld: eveneens gezorgd voor de warmte in huis. Af en toe even hout in de kachel doen en toen die leeg was, haalde hij ook hout op, om de voorraadbak weer te vullen. Hij vertelde nog, dat de voorraad hout nu zienderogen slinkt. Hij is inmiddels met de rechterkant van de grote houtstek begonnen. Gelukkig is er genoeg voor deze winter!
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.