Lodjur in Zweedse bossen

Lodjur in Zweedse bossen


De lynx in de bossen van Zweden. Wie had dat gedacht? Daar wil ik wel even meer over weten. Het blijkt te gaan over de Euraziatische lynx. “Een katachtig roofdier ter grootte van een herdershond. Deze lynx komt met name voor in Noord-Europa. In verschillende landen zijn zogenaamde her-introductie-programma’s opgezet, om de situatie van de lynx te stabiliseren of om de soort verder te laten verspreiden. De katachtige heeft karakteristieke bakkebaarden, gepluimde oren en een kort staartje. Hij staat hoog op de poten. De vacht van de lynx is in de zomer geelbruin. ‘s Winters is de vacht bleker en dikker. Verspreid over zijn lichaam liggen enkele kleine, bleke vlekken. Vooral de ledematen zijn duidelijk gevlekt. De staart is zoals gezegd, kort met een zwart puntje. Lynxen zijn goed tegen kou bestand, dankzij de dichte vacht en de haarkussens aan hun voeten. De gepluimde oorschelpen zijn uiterst nuttig voor het opvangen van zelfs de zwakste geluiden. De kop-romplengte ligt bij een volwassen lynx tussen de 80 en 130 cm, de schofthoogte tussen de 60 en de 75 cm, gemiddeld 65 cm.” Dat zijn best wel grote jongens hoor!

“Als hol wordt meestal een rotsholte gebruikt, maar ook een dassenburcht of dicht struikgewas is gewild. De omvang van een territorium is ongeveer 100 tot 1.000 km². Het liefst verblijven ze in dichtbegroeide naaldwouden en gemengde bossen, met veel bomen en een dichte ondergroei. Ook komt de lynx voor in steile rotsgebergten tot 1.000 meter hoogte. Lynxen jagen voornamelijk in de schemering, al is dit afhankelijk van het moment van de dag waarop hun voornaamste prooidieren actief zijn. Het zijn geen opportunisten: ze jagen voornamelijk op hazen, reeën (!) en knaagdieren. Kleine hoefdieren en hoendervogels als patrijzen en korhoenders worden ook gegrepen. De meeste dieren (waaronder hazen) worden vanuit struiken beslopen. Een groter prooidier (als een ree) wordt vaak vanuit een boom geslagen. De lynx eet gemiddeld één kilogram per dag. De lynx krijgt per worp tussen de één en de vijf, meestal twee à drie jongen. De zoogtijd duurt twee tot vijf maanden. Ze verlaten het nest voor het eerst na 4 maanden. Ze blijven ongeveer 12 maanden bij de moeder. Het mannetje helpt de eerste twee maanden mee met de zorg, door voedsel voor de moeder te brengen. Een lynx wordt maximaal 20 jaar oud.” Persoonlijk vind ik het een pracht dier, maar om hem in het eggie tegen te komen? Nahhh… Hoeft niet…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image