Lichtbalk op Volvo gemonteerd

Lichtbalk op Volvo gemonteerd

Zaterdagmiddag had ik afgesproken met Riks en Phaedra om tegen 14:00 uur bij hun te zijn. Onderweg liep er ineens een vosje over de weg. Mét een prooi in z’n bek. Ik was alleen op de weg en kreeg zodoende de kans om te stoppen en nog een klein stukje te filmen. Bijzonder momentje hoor! In Flisby was het de bedoeling, dat Riks mij zou helpen de nieuwe led lichtbalk (ljusramp  op z’n Zweeds) op de Volvo te monteren. Riks had daar ervaring mee en zodoende wilde hij mij daar wel mee helpen. Als eerste ging de kentekenplaat er af. Daarna de kentekenplaathouder. Die zat met 2 kleine schroefjes vast aan de kunststof bumper. Toen dat verwijderd was kon de metalen plaat, waar later de lichtbalk op vastgeschroefd moest worden, aan de bumper vastgeschroefd worden.

Deze hebben we met 6 schroeven vastgezet, omdat dit wel goed vast moet zitten vanwege het gewicht van de lichtbalk, die erop gemonteerd moet worden. De ijzeren plaat en de kentekenplaathouder werden als één geheel geschroefd. Erg belangrijk was om er voor te zorgen, dat deze in het midden kwam én zuiver horizontaal. Als dit scheef kwam, kwam de lichtbalk later ook scheef. En dat is natuurlijk geen gezicht. Toen de kentekenplaat weer op z’n plaats zat kon de led lichtbalk, die volgens de beschrijving een kleine 10.000 lumen aan licht geeft, erop gemonteerd worden. Dat verliep allemaal voorspoedig. De volgende stap was de stroomvoorziening. Het stukje kabel dat aan de lichtbalk zat hebben we onder de bumper door richting de motor gedaan. Die kabel hebben we verlengd met een andere langere kabel, omdat we richting de zekeringendoos moesten. De kabel passeerde onder de auto een scherp randje en voor alle zekerheid heeft  Riks daar een stukje tuinslang omheen gedaan. Nu zal het niet door eventueel schuren kapot gaan. De verlengkabel werd met tie rips vastgezet zodat het niet kon verplaatsen.

En toen… Toen was er koffie! Even de handen warmen aan een lekkere kop koffie in de keuken. Ondertussen was het buiten begonnen te sneeuwen en dat maakte het werken aan de auto er niet leuker op. We stonden namelijk buiten op de oprit. Via het instructieboekje vonden we de zekering voor het groot licht. Daarop moet de extra lichtbalk worden aangesloten. Maar die zekering zat niet in de box onder de motorkap, maar in een zekeringenbox ín de auto. Nabij de pedalen. Oh jee, hoe komen we met de kabel, vanuit de motor binnen in de auto? En hoe sluiten we die kabel nou aan op die zekering? Bij de Audi van Riks was dat “vrij simpel”, maar bij de Volvo niet. Helaas moesten we deze actie staken en daarvoor een professional vragen. Wordt vervolgd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image