Laatste dag van 2019

Laatste dag van 2019

 
En toen was het zover: de laatste dag van het jaar brak aan. Wij besloten meteen na het ontbijt een paar boodschapjes te gaan halen in Tranås. Vanuit Nederland hadden we namelijk oliebollenmix meegenomen en vanmiddag wilden we oliebollen bakken! In Tranås liepen we als eerste eventjes bij de Fyndlagret naar binnen voor thermo sokken, maar die hadden ze niet meer. Wel vele andere dingen die niet op ons lijstje stonden, maar toch meegingen. Herkenbaar? Joke vroeg me trouwens nog, om haar even op de foto te zetten met een grote kerst-eland. Ze waren nagenoeg gelijke groot! Zo lief… Meteen na de kassa en net voor de ingang stond een kraam waar vuurwerk werd verkocht. Grote pakketten lagen op vele klanten te wachten. De verkoop van vuurwerk gaat hier trouwens anders dan in Nederland. Daar moet je vooraf een bestelling doorgeven en kun je op de 30e of 31e je pakket(ten) ophalen. Hier in Zweden wordt bij diverse winkels en op de gekste plaatsen vuurwerk verkocht en is er geen sprake van bestellingen. We wierpen een snelle blik op de prijzen en kregen het gevoel, dat die redelijk vergelijkbaar waren met de prijzen in Nederland. In Zweden gaat er voor ongeveer 20 miljoen euro de lucht in. Niet te zuinig. In vergelijking met Nederland echter wél zuinig! Daar schat men de verkoop op maar liefst 77 miljoen!

Bij ons op het plattenland, in de bossen, wordt niet of nauwelijks vuurwerk afgeschoten. In Tranås was wel een verzamelplaats, vlakbij het gemeentehuis, waar dit jaar het nieuwe jaar met groots vuurwerk werd gevierd. Tevens zou dat een feestje worden ter afsluiting van het jaar 2019, waarin de plaats Tranås haar 100-jarig bestaan vierde. Toen we daar langsreden zagen we de laatste voorbereidingen voor het feest, waar duidelijk ook livemuziek aanwezig zou zijn. Wij reden naar de supermarkt, waar de parkeerplaats nog redelijk veel ruimte bood voor onze auto. We hadden verwacht dat het drukker zou zijn. We kochten onder andere zonnebloemolie, waarin we ´s middags de oliebollen konden bakken. Ook bij de Lidl kochten we meer dan er op het boodschappenbriefje stond, maar dat is niet ongebruikelijk. Toen we met de boodschappen thuiskwamen borgen we het samen op en dronken we samen een kop koffie. Vervolgens ging Joke met de website aan de slag. Daarin had ze een “achterstand” opgelopen, vanaf het moment dat de visite was gekomen. Oftewel ruim een week geleden.
   
Ik ging nog even hout halen voor de kachel. Daarna ging ik voor de verandering alle hapjes voor ´s avonds snijden, het beslag voor de oliebollen maken en daarna de oliebollen bakken. In de kelder, in mijn werkplaats om precies te zijn, met de buitendeur open. Gelukkig kwam Joke mij nog eventjes een shawl brengen, want het was er toch kouder dan gedacht en ik kon er uiteraard niet zomaar even bij weglopen. Het beslag rees weer eens niet, net als vorig jaar. Geen idee wat we verkeerd doen, maar het beslag blijft dezelfde volume houden, als na het mixen met de deeghaken. Het beslag is werkelijk haast kauwgum en moeilijk uit de beslagkom te krijgen. Met twee lepels én een theelepeltje én een beetje handigheid lukte het echter. De temperatuur van de olie in de frituur was 190 graden zoals op de verpakking stond aangegeven. Het lukte om van het pak meel zo´n 30 kleine oliebolletjes te maken. Ze waren gelukkig wel goed van smaak waren.
   
Met deze activiteiten vorderde de dag snel. Onze warme maaltijd bestond uit een pizza, waarbij we gewoontegetrouw de basis kopen bij de Lidl en er daarna iets bij opdoen naar eigen smaak. Die smaakte weer goed, alhoewel ik uiteraard ook al de nodige oliebollen had geproefd in de kelder… Tegen 20:00 uur deden we de tv aan om te zien of er een leuk, avondvullend programma geboden werd. Dat viel helaas tegen. Geen shows of leuke amusement te vinden. Alleen maar oude films. Naar een van de films bleven we een poosje kijken en ondertussen praatten we en aten we van de oliebollen en de hapjes. Deze bestonden uit vele soorten vlees en kaas en gevulde eieren. Ondertussen kwamen diverse nieuwjaarsgroeten voorbij via Facebook en WhatsApp.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.