Kozijnen 2e keer geschilderd

Kozijnen 2e keer geschilderd

 
Vorig jaar heb ik om alle ramen in ons huis brede lijsten gemaakt. Op één na. Eentje op de bovenverdieping, die moet nog. Alle lijsten had ik in de grondverf gezet en één keer afgelakt. Voor de juiste bescherming tegen de weersinvloeden wilde ik die lijsten, maar ook de oude kozijnen nog een tweede keer in de lakverf zetten. Onder barre weersomstandigheden, het was snikheet, schilderde ik als eerste het kozijn in de gevel van de keuken aan de oostzijde. Gemakkelijk bereikbaar vanaf het terras. De verf hadden we gekocht bij Fyndlagret en hete “hus vit”. Naar mijn idee, de kleur die het meeste voorkomend op kozijnen, een zeg maar “standaardkleur”. Maar toen ik begon te schilderen, nadat ik alles uiteraard had geschuurd, bleek het toch wel erg geel te zijn. De standaardkleur op de kozijnen is gebroken wit en loopt wel een beetje richting geel, maar zo geel als deze verf was… nee! Toch zette ik door en schilderde ik het hele kozijn. Misschien kleurt de verf lichter op als de verf droog is…? Eigenlijk tegen beter weten in, maar ja een eenmaal in gang gezette actie wil ik wel graag afmaken.

Toen ik klaar was liet ik het aan Joke zien: “Tja, mooi geverfd. Maar ehhh… Is dat wel de juiste kleur?” vroeg ze. “Morgen maar even weer kijken als het goed droog is” was mijn reactie. Maar de dag er na én de dag daarna veranderde er niets aan de gele kleur. Zucht…! En het was beslist niet de kleur, die we al onze kozijnen wilden geven. Véél te geel. Het vloekte bij onze grijze gevel. Er zat iets anders op dan naar de winkel te gaan en een betere kleur te zoeken. Omdat we toch naar Nässjö gingen, konden we meteen even bij Jem&Fix aan voor verf. Daar vonden we de juiste kleur onder de naam “hem vit”, hetgeen gelijk staat aan RAL9010 én aan de kleuraanduiding NCS-S 0502-Y. Vandaag kon ik, opnieuw onder barre weersomstandigheden, deze keer stond er een stevige windkracht 7-8 en was het erg koud, het keukenkozijn schilderen. Deze kleur is een stuk witter en dat past veel beter bij de grijze gevelbeplating. Hier gaan we mee door. Het is wel iets lichter dan de kleur die op de kozijnen zit, maar “so be it”. Als het de komende dagen iets betere omstandigheden worden voor het schilderen ga ik met deze verf verder. Dit is namelijk een klusje die ik graag wil afronden. Het keukenraamkozijn, als testkozijn, zit ondertussen voldoende in de verf, alsook het raam van het toilet beneden en is nu uitstekend beschermd tegen regen en wind.
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image