Statistieken
  • 0
  • 9
  • 32
  • 411.012
  • 1.135
  • 61
  • 1.218

   
Vandaag sneeuwde het de gehele dag onafgebroken. Geen dikke vlokken, maar mooie kleine vlokken, die langzamerhand ervoor zorgden, dat onze voetstappen in de eerste laag sneeuw verdwenen. Het is nu officieel wat ons betreft: winter! Stiekem hebben we al naar de weersvoorspellingen gekeken voor de rest van deze week en voor de volgende week. Er komt nog véél meer sneeuw bij. Yes! De temperaturen gaan omlaag en we krijgen, zowel overdag, als ´s nachts te maken met vorst. Heerlijk. Hier zaten we op te wachten. De wereld ziet er immers stukken vrolijker uit. Vind je niet? Vanochtend waaide het trouwens redelijk en de vlokken kwamen dan ook onder een hoek van 45 graden omlaag. Ondanks dit weerbeeld, of misschien wel juist dankzij dit weerbeeld, gingen wij naar buiten. Vanzelfsprekend nam ik mijn fototoestel mee, om het een en ander van deze winterse plaatjes vast te leggen.

 

Dat was niet het hoofddoel trouwens. We gingen namelijk samen verder met het zagen en kloven van de grote stapel bomen, die Erling gisteren had gebracht. Dat wil zeggen: Heiko ging zagen en kloven en ik ging stapelen. Dát samenwerken ging als een speer. Met onze eigen klover zou het niet zo snel zijn gegaan en had ik feitelijk steeds op Heiko moeten wachten. Met deze klover kreeg ik geen kans om even pauze te houden! Zodra ik van de houtstek terug kwam met een lege kruiwagen, had Heiko alweer een grote stapel klaarliggen. Ik bleef aan het lopen en Heiko bleef de klover bedienen. Uiteraard wilde ik ook even proberen te kloven. Het zag er immers zo eenvoudig uit. Blok hout neerleggen en hendeltje overhalen. Goh, ik kan het ook! Soms bleven de twee stukken hout op het eind aan elkaar zitten en moest je het blok even omkeren en opnieuw tegen de bijl laten drukken. Leuk werk hoor. Alleen na een paar uurtjes wel erg geestdodend.

We begonnen tegen tien uur vanochtend en gingen door tot half twaalf. Toen een broodje en daarna nog even twee uurtjes. In die tijd hebben we ruim 3,5 kuub weggewerkt. Zoals gezegd sneeuwde het de hele tijd. Wie doet dat nu? Wie gaat er nu tijdens een sneeuwbui buiten aan het werk? Wij dus! Met voldoende warme kleding aan hadden we het beslist niet koud. In totaliteit is er nu 8 kuub hout van de stapel bomen weggewerkt en er ligt zeker nóg zo´n portie. ´t Is even wat werk, maar we kunnen nooit voordeliger stoken. Stoken op de bomen, die we gratis verkrijgen uit eigen bos en van de Fin uit Eksjö is natuurlijk helemaal ideaal. Echter deze partij bomen, die we van Erling hebben gekocht, zijn ook voor een vriendenprijsje overgenomen. Hierdoor kunnen we onze stookkosten bijzonder laag houden. Ach en het werk dat we ervan hebben is een leuk tijdverdrijf voor ons…

Dat ze het erg druk (gehad) hebben bij de verschillende postbedrijven, mag wel duidelijk zijn. Dat ze daardoor achterstanden hebben opgelopen is ook niet ondenkbaar. Vandaag kregen we zodoende nog drie kerstkaarten in de bus. “Prettige kerstdagen gewenst” Alvast voor december 2021? Grapje! De verzender kan er natuurlijk niets aan doen, dat ze later komen. Te laat. Maar beter laat dan nooit! Nu er vanwege de corona pandemie veel minder bezoekjes mogelijke zijn, worden er ook veel meer kaartjes verstuurd. Eveneens wordt er veel meer online gekocht, omdat de winkels dicht zijn en in de periode daarvoor het winkelen werd afgeraden. Alles wat online besteld wordt moet uiteindelijk ook weer bezorgd worden. Dat er dan een werkvoorraad ontstaan is heel begrijpelijk. Hier wordt bijna dagelijks aan de inwoners van de omliggende dorpen gevraagd om alsjeblieft zo snel mogelijk je pakje(s) te komen ophalen. In Aneby kun je dat bij drie verschillende agentschappen doen en alle drie hebben gebrek aan ruimte op dit moment. Elke dag komen er nieuwe vrachten met pakjes binnen en als men dat pas na drie dagen ophaalt, ligt er dus voor drie dagen voorraad. Dat kan snel oplopen. Overigens hebben wijzelf een paar pakjes naar familie in Nederland verstuurd. Op 5 december. Tot op heden zijn die nog niet aangekomen. Of die überhaupt nog aankomen?

In Zweden komt de Riksdag, het parlement, deze week extra bijeen, om het voorstel van de regering voor een pandemiewet in overweging te nemen. Deze wet zou het mogelijk moeten maken, om krachtiger op te treden in de strijd tegen het coronavirus. De regering wil, dat de wet op zondag 10 januari in werking treedt. De wet zou bijvoorbeeld kunnen worden gebruikt, om te regelen hoeveel mensen in sportscholen, winkelcentra en in het openbaar vervoer mogen verblijven. In ernstigere gevallen kan het ook worden gebruikt om bedrijven te sluiten. Overtredingen van de pandemiewet kunnen leiden tot boetes, zowel voor handelaren, als voor particulieren. In Zweden zijn de afgelopen weken duizenden nieuwe gevallen van coronabesmetting per dag geregistreerd. Net voor nieuwjaar, op 30 december, bedroeg de dagelijkse toename bijna 9.000 gevallen. Als vrijdag over de nieuwe pandemiewet wordt gestemd, is deze vanaf zondag van toepassing. Dan biedt deze verregaande mogelijkheden, om drukte te beperken en uiteindelijk activiteiten te sluiten die niet “actief” zijn. Maar de wet mist steun voor een avondklok en mag de bewegingsvrijheid in Zweden niet expliciet belemmeren.

Activiteiten die veel mensen raken, zoals handel, openbaar vervoer, sportscholen, campings en bibliotheken, worden vooral getroffen. Als alle regels tegelijkertijd zouden worden toegepast, zou het resultaat bijna een sluiting van de samenleving zijn. Maar dit scenario is niet erg waarschijnlijk, aldus een hoofddocent staatsrecht. De wet biedt ook ruimte om het aantal mensen dat op een openbare plek verblijft, zoals in parken en op stranden, te reguleren. Als daar de nieuwe pandemiewet zou worden toegepast, zou de verantwoordelijkheid bij het individu zelf komen te liggen. Verschillende media hebben gemeld, dat de regering kritiek heeft gekregen van de oppositiepartijen. Die willen namelijk, dat de wet een regeling bevat voor financiële compensatie voor de bedrijven die hard kunnen worden geraakt. In reactie hierop heeft het kabinet een brief toegevoegd, waarin staat dat het kabinet moet rapporteren over de financiële consequenties die verschillende maatregelen kunnen hebben. Dat geldt voor bedrijven en werknemers. De stemming vindt vrijdag plaats en de nieuwe tijdelijke wet wordt voorgesteld om van toepassing te zijn tot eind september 2021…

Wee hadden het onlangs over kniepertjes. Voor ons een heel normaal onderwerp. Alleen is dit niet overal bekend. Daarom ben ik maar eens op zoek gegaan naar uitleg. Het meest lijken kniepertjes nog op oublie-hoorns, zoals gebruikt voor schepijs, alleen is het recept een beetje anders: zoeter en met kaneel. Direct na het bakken, als het baksel nog warm is, kan het rond een stokje opgerold worden. Na afkoelen blijft een knapperig, hol rolletje over, dat door sommige mensen volgespoten wordt met slagroom. Hé Heiko? Anderen verkiezen een platte kniepertje. Hé Joke? Tijdens het zoeken vond ik nog een leuk “weetje”, waarvan ik het bestaan ook niet wist. Het blijkt namelijk, dat volgens de streekgebonden traditie de wafeltjes in december plat zijn, om als kniepertje gepresenteerd te worden. Vanaf nieuwjaarsdag worden ze als nieuwjaar-rolletje gepresenteerd. De gedachte hierachter is, dat in december het oude jaar zich volledig heeft ontvouwen (dus plat kniepertje). Op nieuwjaarsdag symboliseert het rolletje het onbekende nieuwe jaar, een nieuwgeboren baby in zijn windselen. Beide “koekjes” worden overigens in eenzelfde wafelijzer bereid. Het koekjesbeslag is een soort deeg, welke in kleine bolletjes gerold wordt, die vervolgens in het ijzer geplaatst worden. Na enkele minuten is het wafeltje gaar en kan het uit het ijzer verwijderd worden, om af te koelen en plat gegeten te worden. Of natuurlijk rond een stokje gerold worden. Ai… Nu ik er zo over praat… In ieder geval krijgen we ze het volgend jaar, want een ijzer hebben Geert en Froukje inmiddels voor ons besteld!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.