Geen widgets gevonden in de zijbalk

   
Gisteren had Heiko aan het einde van de middag, als test, nog eventjes een paar schrootjes in de keuken, naast het deurkozijn naar de hal wit geverfd. Even zien hoe dat hecht, strijkt en dekt. Vanmorgen konden we bij goed daglicht het resultaat zien en daarover waren we tevreden. Het dekte prima. Gelukkig maar! Alle wanden en het plafond van de keuken waren drie en een half jaar geleden twee keer geverfd en dat scheelt nu toch. In tegenstelling tot de hal, waar alles maar één keer was geverfd. We waren het er over eens, dat de keuken slechts één keer overgeschilderd hoeft te worden. Het werd na de eerste streek voldoende wit.
 
Dat scheelde uiteraard een heleboel tijd en moeite. Vandaag ging Heiko dan ook met frisse moed verder met het schilderen van de wanden en het kastje boven het gasfornuis. Dat kastje moest overigens wel twee keer, echter bij de schrootjes van de wanden kon hij volstaan met slechts één keer. Het ging voortvarend en met nog een stukje wand aan de oostzijde te gaan stelde ik voor, om eerst dát deel van het plafond te doen, waar hij alle ruimte had gemaakt om fatsoenlijk bij de wanden te kunnen komen. Alles was immers aan de kant geschoven. “Wil je dan nu alles weer terug schuiven?”
 
“Morgen moet het dan opnieuw aan de kant gezet worden.” Dat klonk mij in ieder geval een beetje als “dubbel werk” in de oren. Het voorstel werd aangenomen en zodoende begon hij aan het plafond. Ook dat dekte voldoende na één strijkbeurt. Nadat ruim de helft van het plafond klaar was, werd het tijd voor een pauze. Het was intussen vier uur ´s middags. Een kopje thee met een stukje kwarkgebak én slagroom. Na deze “break” zakte Heiko de frisse moed echter in de schoenen, mede vanwege de lichte nekklachten van het bovenshands schilderen. We besloten er een punt achter te zetten voor vandaag. Morgen het laatste deel!

Wat ben ik blij met het internet! En beslist niet om webwinkels te bezoeken en spullen te kopen of te verkopen, maar vooral om informatie te verkrijgen. Daarnaast is het ook geweldig makkelijk, om bijvoorbeeld dingen aan te vragen of te regelen. Gisteren nog hebben we via het internet voor ons beide een nieuwe EHIC kaart (European Health Insurance Card) aangevraagd. Dat is een internationaal bewijs, dat je tegen zorgkosten verzekerd bent. De geldigheid van die kaart van ons was inmiddels afgelopen en we hadden niet automatisch een nieuwe gekregen. Daarom zelf maar aangevraagd via de website van Försäkringskassan. Over tien dagen hebben we die in de bus. Erg fijn dat we daarvoor niet de deur uit hoeven en ergens in een groot kantoor moeten wachten en wachten en wachten. Verder moest ik zo langzamerhand actie ondernemen voor het omwisselen van mijn Nederlands rijbewijs. Dat loopt eind mei af en kan niet in Nederland verlengd worden. We staan immers nergens meer geregistreerd en zijn nu Zweedse inwoners. Het moet nu omgewisseld worden voor een Zweeds rijbewijs. Vorig jaar heeft Heiko dat al moeten doen, dus hij wist, dat dit via de website van Transportstyrelse te regelen was.

We vonden de juiste pagina al snel en wilden het aanvraagformulier downloaden, maar helaas zat er een storing in de website. Het lukte niet. Vandaag probeerde ik het opnieuw, maar nog steeds kwam er een foutmelding. Nu was er gelukkig nog een andere mogelijkheid, namelijk via de mail. Het juiste aanvraagformulier is nu via mail aangevraagd en wordt binnenkort bij ons in de brievenbus gedaan. Dat formulier moet ik invullen en terugsturen naar de overheidsinstantie Trafikstyrelse, tezamen met mijn huidige rijbewijs. Binnen ongeveer veertien dagen heb ik dan als het goed is een nieuw, Zweeds rijbewijs. Oh ja, uiteraard moet je tegelijk met het opsturen van het formulier en je oude rijbewijs ook even een paar Zweedse kronen overboeken. Nadat alles is gecontroleerd en akkoord is bevonden moet ik naar een kantoor in Jönköping. Daar moet ik digitaal een handtekening zetten en digitaal een foto laten maken.
 
Na de administratieve handelingen van vanochtend ging ik verder met het schoonmaken van de keukenkastjes. Daar was ik maandag immers mee begonnen. Toen had ik het niet afgekregen en dinsdag kon ik niet verder, want toen gingen we naar Jönköping voor de controle van mijn mond. Woensdag had ik nog te veel last van de wondjes en de hechting en kon ik ook niets doen. Voorover staan was namelijk erg vervelend. Ik moest de wondjes nog een dagje rust geven. Vandaag voelde ik dat het kon en zodoende waren we gezellig samen in de keuken aan het rommelen. Zo kwam ik een aantal schaaltjes en kommetjes tegen die al drie jaar in de kast staan, alleen nooit gebruikt worden. Een deel kon weg, een deel kan eventueel naar Erikshjälpen en een deel kan in de voorraadkast gelegd worden. Misschien dat het toch ooit nog eens weer van pas komt! Na het schoonmaken van de kastjes ruimde ik ze weer in en werd het wederom overzichtelijk teruggeplaatst. Fijn, is dat ook weer gedaan. Het begint wel een beetje op een grote voorjaarschoonmaak te lijken. Dat is het niet hoor! Daar doe ik namelijk niet aan, ik houd het gewoon regelmatig bij. Hoewel niet altijd de kastjes volledig leeggehaald worden zoals nu het geval was. Voelt trouwens wel weer fijn, dat de keuken in ieder geval weer tip top is!

Het nummer 112 is een alarmnummer voor noodoproepen. Het wordt gebruikt in vaste telefoonnetwerken in de Europese Unie en de EER-landen, evenals in GSM-netwerken wereldwijd. Met 112 bereik je de alarmcentrale, die de oproep zelf afhandelt of je doorverbindt met de politie, ambulance, reddingsdienst of een andere specifieke instantie. Om tijd te besparen, hebben veel landen verschillende directe nummers voor de verschillende vormen van noodhulp. Sommige mobiele telefoons en abonnementen leiden automatisch oproepen naar alarmnummers van andere landen, zoals 911 door naar 112. In tegenstelling tot andere nummers, kan 112 ook worden bereikt, waar de eigen provider geen dekking heeft. In de meeste landen kun je trouwens het alarmnummer ook gewoon bellen zonder simkaart.

In Zweden is het nummer 112 gekoppeld aan SOS Alarm. Het vorige nummer voor SOS-alarm in Zweden was 90.000, dat op 1 juli 1996 werd vervangen door 112. Dit nummer is alleen bedoeld voor noodgevallen: acute hulp is gewenst in verband met levensbedreigende situaties. Voor het inschakelen van hulpdiensten als er een ongeluk is gebeurd (met wild) en het is een niet-spoedeisende situatie, bestaat er het nummer 113 13. Een landelijk informatienummer dat op 11 maart 2013 van kracht is geworden. 114 14 Wordt in Zweden gebruikt, om contact op te nemen met de politie in situaties die niet acuut / levensbedreigend zijn. 1177 Kan gebeld worden wanneer men medisch advies wenst. In 2011 wist minder dan 50 procent van de bevolking, dat 112 in alle EU-landen van toepassing is. Dat 112 het alarmnummer is in Zweden wist bijna 100 procent. De Europese Commissie heeft alle landen opgeroepen, om elk jaar op 11 februari (11/2) aandacht te besteden aan het uniforme alarmnummer. En daar doen we dan dapper aan mee!
   
Eerder vanmiddag waren we getuige van een heuse achtervolging. De plaatselijke politie achtervolgde een Volkswagenbusje van nota bene “Vroom en Dreesman”. Die overschreed de toegestane maximumsnelheid met behoorlijk veel kilometers. Toen de politie het busje aan de kant wilde zetten gingen ze er echter als een speer vandoor! Maar ja… Een oud busje tegen een nieuwe van de politie… Al snel kon de politie het busje aan de kant zetten en ze een fikse bekeuring opleggen. Daarna mocht de bestuurder van het busje zijn weg vervolgen. Helaas werd het voor de politie nog even bijzonder spannend. Net op het moment dat zij wilden vertrekken werd hun voertuig getroffen door een sneeuwlawine en kwam het busje op zijn kant te liggen. De agenten in de politieauto zullen naar alle waarschijnlijkheid de hulpdiensten wel gebeld hebben. Dankzij het dragen van de autogordels bleven alle inzittenden gelukkig ongedeerd. Maar belden ze nu 112 of toch 113 13?
 

2 gedachten over “Keuken gedeeltelijk wit”
    1. Ha, ha, je hebt hem door. Was ook wel erg duidelijk te zien hé geloof ik. Af en toe een grapje ter ontspanning moet kunnen in deze moeilijke corona tijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.