Julbock gemaakt!

Julbock gemaakt!


De “Julbock”! Deze kerstbok wordt al heel lang als een symbolische figuur gebruikt in de Kersttijd, hier in Zweden. De tradities rond de kerstbok zijn talrijk. Binnenkort zal ik hier eens een stukje historie over opzoeken. Maar nu wilden we er eerst zelf eentje máken. Gisteren had Heiko het geraamte al gemaakt voor de basis van onze eerste “Julbock”. Hierbij is het handig, dat de verhoudingen een beetje kloppen. De romp is daarbij de 100%. De poten 120%, nek 90% en de kop 40%. Zo is de grootte niet belangrijk, die is zelf te bepalen. Wij kozen voor een niet al te grote.

Ook had Heiko gisteren al sparrentakken gehaald. Naast ons huis lagen immers vele takken en daarmee koste het hem weinig moeite om een kruiwagen vol te krijgen. Vanochtend kon ik beginnen met het “aankleden” van de bok. Wat voor gereedschap had ik nodig? Een scherpe snoeischaar en ijzerdraad of binddraad. Én handschoenen! Heiko had in het houten geraamte nog op verschillende plekken spijkers geslagen, waaraan ik de takken kon vastmaken. Het begin: een paar flinke takken genomen voor op de romp. Ze moesten in ieder geval over de kont steken. Daarna binddraad om te takken heen gewonden, aan een kant vastgemaakt aan een spijker, zodat de takken goed vast kwamen te zitten aan de romp.

Toen waren de poten aan de beurt. Ook hier was het een kwestie van lange, volle takken nemen, die vanaf de romp naar beneden hingen. Ik ging voor drie takken. Wederom boven om een spijker gehangen. Daarna weer de takken omgewonden met binddraad. Niet helemaal tot onderen aan toe, zodat de poten een beetje uitlopen. Alle vier poten gedaan en daarna de snoeischaar gepakt en begonnen met het wegknippen van alle uitstekende takjes. Het begon er al op te lijken.

De kop was even een doordenkertje. Uiteindelijk vanaf de romp begonnen met het insteken van een paar lange takken. Zó, dat ze langs de kop omhoog staken. Toen de takken achter de kop bij elkaar gepakt en ze een beetje (en voorzichtig) naar voren gebogen. Binddraad gepakt en begonnen met stevig te wikkelen. Ook onder de kop moest groen komen en dat ging door genoeg takken te gebruiken en daarna goed bij elkaar te pakken tijdens het vastbinden. Gelukt! Alleen moest de snuit wel worden bijgeknipt, anders had het wel een heel vreemd modelletje. Kop zat er ook aan.

Echter vond ik de “Julbock” een beetje magertjes. Voor het “vullen” pakte ik kleinere takjes, die ik her en der tussen de grote, vastgebonden takken prikte. Ook zijn hals en nek kregen meer vorm, doordat er menig takjes in werden gestoken. En wat is deze bok zonder hoorns? Juist: geen gezicht! Daarom hoorns gemaakt. Hiervoor nam ik een volle tak, waarvan de kleinere takjes bij elkaar werden gebonden. Maar hoe krijg je de tak nou een beetje gebogen? Je wilt immers geen rechte hoorns. Dat hebben échte bokken toch ook niet!

Terwijl ik het binddraad er omheen begon te maken, boog ik de tak ook voorzichtig een beetje. Door de stand van de tak én het binddraad kreeg ik de juiste vorm voor de hoorns. Die werden op hun beurt in de kop geprikt en vastgemaakt aan een spijker. De uiteinden werden weer netjes bijgeknipt en klaar. De bok had hoorns! En redelijk in verhouding met de rest van zijn lichaam. Sommige bokken die we hebben gezien hebben hun hoorns tot op de rug lopen. Maar dat komt ons een beetje onnatuurlijk over. Dit lijkt “echter”…

Het enige wat nog ontbrak was de staart van de bok. Hiervoor nam ik gewoon twee takjes, beetje volle, die ik aan elkaar bond. Weer een spijkertje opgezocht in het geraamte en met binddraad de takken hieraan vastgemaakt. Een paar andere takjes nog hier en daar gestoken voor het opvullen van de kont. Beetje heen en weer bewegen, om te zien of alles blijft zitten en hangen. Dat deed het gelukkig. Nog iets vergeten? Volgens mij niet. Nog maar eens even goed kijken…

Nee, alles zit erop en eraan. Alleen moest er nog wel een beetje bijgeknipt worden. Bij de poten vooral. Omdat onze bok straks naar buiten gaat, moet hij wel stevig op zijn poten staan. Hij moet niet bij een beetje wind omwaaien. Daarom zijn trouwens de achterpoten ook ietsjes hoger gemaakt en een beetje uit elkaar geplaatst. Na een laatste inspectie is onze “Julbock” klaar. Rest alleen nog de bok hier en daar te versieren met een rood lintje, maar die moet nog gekocht worden. Ga je nu ook een “Julbock” maken?

4 gedachten over “Julbock gemaakt!

  1. Jeetje, alsof ik tijd heb om zo’n bok te maken……nee, ben blij als ik hier alles in de Kerstversiering heb !!! Vind het wel leuk om te zien hoor hoe jij die bok hebt gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image
Översätta