Julafton 2019

Julafton 2019

   
Yes, het is zover! Onze gasten zijn er! Neef Sietse en tante Heiltje! Ze waren zaterdag vanuit Nederland vertrokken en na een overnachting in Denemarken waren ze zondagavond aangekomen op hun “vakantieadres”. Dat was een jeugdherberg genaamd Solviken aan het grote Sommen meer. Daar waren ze al vaker geweest en dat bevalt hun goed. Na twee nachtjes daar zouden ze bij ons komen en dat was vandaag, de 24ste. Op Julafton om precies te zijn. Tegen 11:00 uur waren ze bij ons en een enthousiaste begroeting volgde. We hadden de koffie klaar. Met iets erbij uiteraard. Keuze te over, want Joke had van alles gebakken. Verschillende taarten (Monchou en worteltjestaart) en lekkere koekjes. Uiteraard was er ook vers geklopte slagroom. Het was een fijn weerzien, alhoewel we elkaar precies een week geleden nog gezien en gesproken hadden in Nederland. Nu kwamen ze voor de tweede keer bij ons in Zweden Kerst vieren. Vorig jaar was het hen én ons heel goed bevallen en daarmee gingen we nu op herhaling. De koffie en het gebak smaakte prima en de verhalen kwamen weer los. Over hun reis, hun verblijf, hun laatste belevenissen, enzovoort. Gezellig!
 
Om 15:00 uur zaten we met z´n allen klaar om voor het eerst in ons leven de Zweedse traditie “Kalla Anka” op de tv te bekijken. Op SVT1 werden van 15:00 tot 16:05 uur een aantal Disney tekenfilms uitgezonden en het is een grote traditie, om daar met het gehele gezin naar te kijken. Voor de niet-Zweden: Kalla Anka is Donald Duck. Wij hebben het nu voor het eerst gezien. Vorig jaar lukte het niet vanwege de kapotte glasvezelkabel. De meeste tekenfilmpjes hadden we echter ook al een keer in Nederland gezien, waardoor we het zelf niet zo heel erg spannend en spectaculair vonden. Maar goed, het is traditie en daarmee doen we er nu ook aan mee. Na Donald en zijn vrienden begon Joke in de keuken met het eten. Tante Heiltje hielp een klein beetje mee en Sietse en ik gingen een stukje wandelen. Heerlijk eventjes in de frisse buitenlucht. We liepen een leuk rondje in alle rust, terwijl we onderweg diverse onderwerpen de revue lieten passeren.
 
Toen we terug waren hadden de dames het eten klaarstaan en was de tafel mooi gedekt. Joke had gevulde kip voor ons gemaakt. Een ovengerecht, waarbij de kippenborsten worden ingesneden en waar dan vervolgens kaas en tomaat tussenkomt. Met daarbij de nodige kruiden smaakt dat, alsof er een engeltje over je tong pist… Héérlijk! Het werd geserveerd met gekookte aardappelen met boontjes. Het gerecht was goed geslaagd. Er werd lekker gegeten en we zaten gezellig lang aan tafel. Na de complimenten aan de kok en met een goed gevulde maag namen Sietse en ik de afwas voor onze rekening, voor zover de vaatwasser het niet meer aankon. De dames waren ondertussen naar de kamer verhuisd en toen wij klaar waren was het tijd voor de koffie. Gek genoeg wilde niemand nog iets bij de koffie consumeren. We waren allemaal namelijk vol van het heerlijke eten. Uiteindelijk maakte Joke nog wel een bak vol met lekkere popcorn. Een tweetal nieuwsgierige familieleden keken toe, hoe de popcorn gemaakt werd. En hoe zeer we het ook allemaal wensten: het bleef vandaag groen buiten. Of een witte kerst er dit jaar nog in zit? Denk het niet. Érg jammer want het voegt een extra dimensie toe. Niet dat het zonder sneeuw geen perfecte kerst is, maar toch… De avond vloog voorbij en voor we er erg in hadden begon een ieder naar zijn bedje te verlangen. We kunnen terugkijken op een hele leuke dag!
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.