Geen widgets gevonden in de zijbalk


Kijk hem glunderen! Onze jongste kleinzoon Noud is vandaag 1 jaar geworden! En hij is heerlijk in het zonnetje gezet door papa Peter en mama Daniëlle. Maar ook door (over-) grootouders, oom Gert en tante Elise en nichtje Merle en neefjes Daan en Jelte. Dat het alweer een jaar geleden is, dat we bericht kregen van zijn geboorte! We zeggen het vaker en wordt hiermee weer eens bevestigd: de tijd gaat snel. Niet alleen werd Noud in het zonnetje gezet, hij werd ook overladen met cadeautjes. Die van ons is inmiddels gekocht, maar krijgt hij pas over een tijdje. Hij zou er nu toch nog niets mee kunnen. Van harte gefeliciteerd, lieve Noud!


Vandaag ging Heiko verder met het demonteren van het dak van de veranda. Hij hield alle oude dwarsbalken eraf. Af en toe ging dat een beetje moeilijk, want de schroeven waren hier en daar bijna één met de balk geworden. Daarmee bleek wel, dat het daadwerkelijk noodzakelijk was om deze allemaal te vervangen. Ze waren nagenoeg allemaal stuk. Nadat alle oude exemplaren eraf waren, konden de nieuwe latten door hem stuk voor stuk in de verf gezet worden. Alle 24 stuks van elk 3,30 meter lang. Dat daar bijna een halve bus witte verf opgesmeerd is, moge duidelijk zijn.

Vanwege de werkzaamheden van Heiko, die uiteraard dit klusje vandaag zoveel mogelijk wilde afmaken, ging ik alleen naar Eksjö. In eerste instantie voor nieuw draad voor de trimmer. Die was immers op en de nieuwe te dik om door de gaatjes te krijgen. Die zouden zeker steeds vastlopen. Bij Granngården hadden ze meerdere soorten en maten en daarmee was mijn doel bereikt: ik kan binnenkort weer trimmen! Omdat ik toch eenmaal in Eksjö was, bleef ik hier ook maar voor de wekelijkse boodschappen. Het zou niet logisch zijn nog weer door te rijden naar Tranås.


Nagenoeg alle boodschappen had ik gekocht en reed daarom weer richting huis. Toen viel mijn oog op het dak van supermarkt Netto. Daar zat niet meer het bord van die winkel op, geel met zwarte letters, maar een rode met witte letters: x:-tra. We hadden ons er een paar maanden geleden al over verwonderd, dat Netto in het weekend slechts een paar uurtjes open was. Anders hadden ze vergelijkbare openingstijden met andere supermarkten. Netto is verleden tijd. Binnen viel me op, dat ze een groot assortiment hebben en een dochter zijn van Coop. Tenminste: ik kreeg een berichtje, dat ik me kon inloggen op hun WiFi. Nog een paar dingetjes gekocht en deze via de zelfscan betaald. Hier kom ik denk ik nog wel eens vaker.

Hoewel het vanochtend regende, zo´n miezerig regentje, klaarde het vanmiddag op. Heel af en toe hebben we het zonnetje nog gezien en het belangrijkste: het werd droog. Met een temperatuur van ongeveer 17 à 18 graden was het gewoon lekker, het was zacht. De regenjas kon wel weer uit, nadat hij zijn diensten had bewezen. Nu we ongeveer halverwege september zitten, wordt het zo langzamerhand duidelijk, dat de herfst binnenkort zijn intrede doet. Nog tien dagen te gaan. Aan de bomen en struiken komen meer en meer gekleurde bladeren, wat nu al schitterende plaatjes oplevert.


Ook paddenstoelen zien we wederom meer en meer. Het is uiteindelijk het seizoen ervoor. De meeste zijn een lust voor het oog. Maar wist je, dat paddenstoelen in de natuur tal van functies hebben? Een van de belangrijkste is wel die van opruimers. Ze zijn in staat om bijvoorbeeld hout, naalden en bladeren af te breken, waardoor dit materiaal weer beschikbaar komt in de voedselkringloop in het bos. Als er geen paddenstoelen waren, zou al dit organische materiaal zich ophopen. Paddenstoelen zijn ook heel belangrijke helpers van bomen en planten. Via de ondergrondse zwamvlok, die rond de wortels zit, kunnen bomen en planten makkelijk water en mineralen opnemen, die ze nodig hebben voor hun groei.

Zo zijn ze beter bestand tegen droogte en moeilijke omstandigheden. Schimmels krijgen er wel wat voor terug: suikers. Dus energie om bijvoorbeeld vruchtlichamen (paddenstoelen) te kunnen vormen voor de voortplanting. Paddenstoelen zijn ook belangrijk als voedsel. Niet alleen voor ons (denk aan champignons, oesterzwammen en cantharellen), maar ook voor dieren in het bos (slakken, muizen, reeën). Er zijn eveneens insecten die voor hun levenscyclus afhankelijk zijn van paddenstoelen. En paddenstoelen zijn belangrijk in de geneeskunde, vooral voor de productie van antibiotica worden verschillende schimmels gebruikt. Wist jij dit allemaal? Ik niet!

Ik besloot trouwens, om eens bij het meer Assjö langs te rijden. Niet over de 80 kilometerweg met nummer 32, maar binnendoor. Daar waar je over het algemeen “slechts” 70 mag rijden en waar je, vanwege de omgeving, misschien eens 60 kilometer per uur rijdt. Gewoon, omdat het er zo mooi is en je niets wilt missen. En vanwege dit ritje kwam ik ook iets tegen, wat we nog niet eerder hadden gezien. Al zo vaak langs gereden, echter nooit opgevallen. Ik zag namelijk een oude dienstregeling van de bus!

En die stond heel dicht bij Ödarp in de buurt. Je zou dan toch denken, dat hier “vroeger” een bus heeft gereden. Meteen bij thuiskomst gezocht op de website van de regionale busdiensten van Länstrafiken. Nee, een historie was niet te vinden en daarmee dus ook helemaal niets over de eventuele route die destijds zou zijn gereden. Dat er nu geen bussen rijden is uiteindelijk wel bekend. Als we al een bus zien rijden, is dat een kleiner formaat en die vervoert kinderen van en naar school. Nee, geen informatie. Jammer, had dat graag gevonden. Wel vond ik gegevens over een buslijn van Tranås naar Eksjö en vice versa. Hoe zou dat tegenwoordig zijn? Het reizen met een bus. Volgens mij is dat al zeker veertig jaar geleden, dat ik dat gedaan heb…
 
En dan nog even dit: Phishing! Criminelen vinden steeds weer iets nieuws uit, om uiteindelijk onder valse voorwendselen geld van ons los te krijgen. Dat weten inmiddels (nagenoeg) allemaal wel. Maar wat kunnen we doen, om phishing van onze gegevens te voorkomen? § Reageer nooit op e-mails of appjes met verzoeken om persoonlijke inlogcodes of pincode. Banken, creditcardmaatschappijen en bijvoorbeeld webshops vragen hier nooit om. Ontvangt je zo’n e-mail? Verwijder deze dan meteen. Klik in geen geval op een link die in de e-mail staat. § Krijg je betaalverzoeken van onbekenden, klik deze dan niet aan. § Stuur nooit en te nimmer een bankpas op. De bank zal hier nooit om vragen. Als je een nieuwe pas krijgt, vraagt de bank altijd om de oude pas door te knippen en weg te gooien. § Stuur ook nooit een kopie van je identiteitsbewijs op. Criminelen kunnen het BSN-nummer gebruiken om een bankpas aan te vragen. § Geef nooit zomaar persoonlijke gegevens over de telefoon. § Wil je een betaalverzoek doen? Log dan in op de app van je eigen bank of hun website en doe daar de betaling. Geef ook aan bij de koper dat je op deze manier betaalt. Vaak zal de fraudeur dan al afhaken en geen verdere actie ondernemen. § Vertrouw je een link niet helemaal, check hem via de website checkjelinkje.nl. § Zorg dat wachtwoorden veilig zijn en verander ze regelmatig. Wees er zeker van de computer de laatste software- en beveiligingsupdates heeft gehad. Ik weet het, we hebben er vaker over gesproken. Denk maar zo: voorkomen is beter dan genezen!

4 gedachten over “Jongste kleinzoon 1 jaar!”
 1. Dus ooit heeft er een bus gereden in jullie omgeving.
  Logisch bijna dat deze niet meer rijdt. Bijna iedere baby wordt geboren met een rijbewijs in de hand!!!

  En ja, die nepmails….. wij krijgen ook steeds mails dat we een boete moeten betalen. We zouden ergens hebben gereden waar wij het bestaan ervan amper wisten.
  Dus gelijk in de prullenbak.

  En Heiko druk met de balkjes voor het terras. Wat een klus zeg! Petje af! Maar, straks kunnen jullie weer heerlijk eronder zitten, zonder regendruppels op te vangen.
  Dat is ook heel wat waard.
  Klus ze Heiko!

  1. Hej!
   Ja, geweldig toch van de bus? Alleen kan ik er niets over vinden. We willen binnenkort de vorige bewoonster, die van 91 jaar, nog eens vragen of zij zich er iets van kan herinneren.
   Heiko schiet al lekker op! Nou, alleen al niet steeds hoeven te sjouwen met stoelen (omdat ze anders nat regenen) is al een gigantisch pluspunt!
   Fijne dag nog!

  1. Dank je! Het jaar is voorbij gevlógen! Weet nog als de dag van gisteren, dat het berichtje binnenkwam van de geboorte van Noud. Een jaar geleden… Inderdaad: wij zijn ook alweer een jaartje ouder. Daarom: genieten van het leven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.