Jikke en Ebba troosten en elanden zwemmen rivier over

Jikke en Ebba troosten en elanden zwemmen rivier over

 
Vandaag had Joke een vervelende pijnlijke dag. Gisteren had men haar gepijnigd, door juist op de al zo pijnlijke plaatsen flink met het echoapparaat te drukken. We begrijpen, dat dat moet, maar het is verre van leuk. Nu ondervond ze de gevolgen ervan. Niet weten hoe ze moest zitten, liggen of staan. Aan het einde van de middag werkten de medicijnen weer en werd het weer meer draaglijk. Puh! Hopelijk krijgt ze snel een oproep voor nadere behandeling. Jikke en Ebba hadden het allemaal schijnbaar door en kwamen om de beurt even bij haar kijken. Even aandacht geven (en nemen) en lekker knuffelen. Hiermee is bewezen, dat niet alleen hondjes dat aanvoelen, maar katjes ook. Zo lief dat ze dat deden. En Joke had weer even afleiding.

Vorig jaar april werd een ongewoon tv-programma gestart op de Zweedse televisie SVT. Het programma filmde een plek waar honderden elanden hun weg naar hun zomerplek passeerden. Elk jaar zwemmen ze namelijk de rivier de Ångerman over. Net buiten de stad Junsele in Ångermanland (noorden van Zweden). De elanden zijn dan onderweg van de plek waar ze in de winter wonen, naar de plek waar ze in de zomer verblijven. In de winter wonen ze dichtbij de kust en in de zomer is dat juist dichterbij de bergen. Wetenschappers weten dat de elanden al duizenden jaren op deze manier wandelen en zwemmen. SVT had 22 videocamera’s opgezet, waarbij twee mensen in een klein huisje in de buurt zitten, om de camera’s te bedienen. De beelden van 2019 zijn overigens nog te zien via de website SVTplay.se/. Als je via “sök” (zoeken) rechtsboven “älg” (eland) invoert krijg je 42 video´s. Een beetje naar beneden scrollen en de beelden van vorig jaar zijn aan te klikken.
 
Ook dit voorjaar verschijnt het programma weer op de tv via het internet. Omdat het een enorm succes was, gaan ze ook dit jaar een programma maken over hoe de elanden de rivier de Ångerman overzwemmen. Dit jaar worden er 26 camera’s geïnstalleerd (20 robot-camera´s en 6 vaste camera’s) en gaat er zo af en toe zelfs nog een fotograaf op pad. De uitzending duurt meer dan twee weken en de beelden worden 24 uur per dag live uitgezonden. Vorig jaar keken enkele miljoenen mensen naar de uitzending. Het programma ontving afgelopen herfst ook nog eens een mooie Zweedse tv-prijs: “Innovatie van het jaar”. Andere landen zijn enorm geïnteresseerd in de uitzending, bijvoorbeeld Finland, Noorwegen, Duitsland en Japan. Een woordvoerder van SVT zegt, dat Zweden populair is vanwege zijn eland en dat het leuk is als mensen in andere landen vanuit de woonkamer naar de eland van Zweden kunnen kijken. Het programma begint op 15 april en zal tot 3 mei duren. Dat kan eventueel nog verlengd worden, wanneer er vraag naar is en er uiteraard dan nog elanden achtergebleven zijn om te filmen. Wij gaan af en toe kijken!
 
Nu ze niet zo veel anders doet dan liggen, omdat dat het meest prettige is, is Joke veel aan het lezen. Ook gebruikt ze haar mobiel nu veel vaker dan normaal. Met name nieuwssites worden bekeken en toen kwam ze een app tegen, die haar korting zou (kunnen) geven. Het is er namelijk eentje voor 55-plussers. 55+! Ja, we worden ouder… Het schijnt dat bij de organisatie die dit aanbiedt al vele bedrijven aangemeld zijn, die “ons oudjes” leuke aanbiedingen geven. Daar is Joke altijd wel voor in en daarom werd de app gedownload. Daarna geopend en bekeken. Al snel werd duidelijk, dat de bedrijven die korting verlenen, niet zo snel door ons zullen worden bezocht. Óf ze zitten niet in de buurt óf het zijn webwinkels óf we hebben er gewoon niets te zoeken. Joke krijgt nu elke week een leuke aanbieding via de mail toegestuurd en daarmee kan ze het een poosje bekijken: is het wat of niet? Ik ga voor het laatste en binnenkort zal volgens mij de app weer van haar mobieltje verdwenen zijn…
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.