Inktvis op zonnecellen

Inktvis op zonnecellen

 
Al meerdere weken geleden zagen we in een van de flagstones weer iets wat lijkt op een ruggengraat. De flagstones hadden we een jaar eerder onder ongeveer vijf centimeter gras bij toeval ontdekt. Toen Jan en Sia hier daarna waren werd Jan enorm enthousiast over een fossiel, die hij in een van die stenen zag. Het zou gaan om een inktvis. Hoewel de foto´s al die tijd klaarstonden om naar Jan gestuurd te worden, met de vraag of dit wederom ging om een inktvis, is het er niet van gekomen. Nu Jan er niet meer is kunnen we het hem niet meer vragen. Hadden we maar… Van uitstel komt vaak afstel en dat is iets wat we ons willen aanleren: niet uitstellen, maar doen! Voordat je het weet kan het te laat zijn…

Kun je je nog herinneren, dat we tijdens ons bezoek aan Nederland in december, het zonnepark van Hoogezand voor het eerst hadden gezien? We hebben ons daar een beetje in verdiept en nu blijkt, dat dit het eerste zonnepark van Nederland is en maar liefst 315.000 zonnepanelen telt! Het bijzondere is, dat die direct zijn aangesloten op het hoogspanningsnet. Nu lijkt het allemaal nog een beetje vreemd, al die platen op het land, maar daarvoor worden nog 12.000 bomen geplant. Die moeten het zicht op de zonnepanelen verminderen. Tussen het park en de bestaande huizen is al een groenstrook met grassen en bloemen gecreëerd, waarbij het planten van de bomen, inclusief meidoorn en hulst, later nog wordt aangepakt. Een kudde schapen houdt te zijner tijd het gras onder de panelen kort. Hoe milieuvriendelijk. De eerste plannen stammen al uit 2015. Er werden afspraken gemaakt met landeigenaren en er werd begonnen met de voorbereidingen. De daadwerkelijke bouw van het park begon begin 2019 en door de gunstige weersomstandigheden kon er flink worden doorgewerkt. Eind oktober was het zonnepark zoals gepland klaar. In totaal is er ongeveer 1.000 kilometer kabel gelegd en zijn er circa 85.000 palen geslagen. Het zonnepark is 117 hectare groot en de duizenden panelen leveren duurzame stroom aan minstens 32.000 huishoudens. Daarmee is het park ook nog eens het grootste van Nederland. Wist je niet hé?

Ook vandaag mocht ik weer aan het werk. Het klusje van gisteren was nog niet klaar. Wat wil je ook, in vier uurtjes doe je niet zo heel veel. Vandaag begon ik met het opgraven van een drietal struiken. Het waren svartvinbär buskar, oftewel zwarte bessenstruiken. Die struiken deden het niet zo best volgens de woordvoerder van de vereniging van eigenaren en mijn baas had geopperd om de grond waarin ze gepoot stonden, te verbeteren. Dat wilden ze wel proberen en zodoende stond ik daar vanochtend de struiken op te graven. Daarna de kuil een beetje groter en dieper gegraven om er vervolgens turfmolm in te gooien. Dat mengde ik met de grond die ik had opgegraven, waarbij ik bij elk laagje zwarte grond, ook een paar handen vol turfmolm deed. Daarna pootte ik de struiken terug in het gat en hoop ik voor de bewoners dat deze struiken dit jaar in de nazomer een grote hoeveelheid zwarte bessen zullen gaan produceren. Tevens heb ik opnieuw een tweetal bomen gesnoeid. Ik had nooit gedacht dat het snoeien van een boom zoveel tijd koste. Het is uiteraard afhankelijk van het soort boom, maar met één bepaalde boom ben ik zeker 1,5 uur bezig geweest. Alle takjes heb je dan één voor één in handen om te kijken waar je die moet snoeien. Nét boven een oog en dat oog moet in de meeste gevallen aan de onderkant zitten. Zo stuur je de boom een beetje om horizontaal te groeien. Mijn collega kwam ´s middags ook bij dit project om een paar afrasteringen te maken voor grotere struiken die een beetje te wild werden. Hij sloeg daarvoor per struik vier paaltjes in de grond en verbond die met latjes.

Nee, ik kon het niet langer uitstellen. Er moesten zo langzamerhand toch maar pellets besteld worden. Er lagen nog ongeveer een stuk of 20 zakken en daarmee ongeveer voor drie weken warmte, mits het weer zo zacht bleef als nu. Alleen moet de winter hier nog beginnen. Daarbij komt, dat het altijd ook twee weken duurt voordat de pellets geleverd kunnen worden. Daarom was ik maandag toch maar in de digitale pen geklommen en heb ik een paar zakken besteld. Ook dit keer was het stukken goedkoper om meteen 4 pallets met elk 52 zakken pellets te bestellen. Het scheelt te veel in prijs en ruimte voor opslag is er immers, dus waarom dan niet? Nadat ik de bestelling had geplaatst kregen we vrij vlot via de mail een bevestiging. En die is even héél goed nagekeken: de vorige keer stond erop, dat de bestelling gecanceld was, omdat men ons nog niet financieel kon natrekken. Ze konden ons niet in de Zweedse systemen vinden, waar uit te halen valt, of we “kredietwaardig” zijn. Wij ondertussen maar wachten op de pellets… Na een telefoontje met de leverancier was echter alles snel geregeld. Alleen ging toen die twee weken opnieuw in. Tja, daarvoor hadden we begin 2019 te weinig meer in huis en moesten we noodgedwongen een paar zakjes pellets bij een winkel in de buurt kopen. Nu bleek het wel meteen in orde te zijn. Het is de vraag of de pallets met pellets er zijn, voordat er sneeuw ligt. Het vorig jaar op deze dag…

Óf we dit jaar nog een dergelijke winter krijgen is trouwens nog maar de vraag. Het is namelijk ongewoon warm weer in Zweden. In heel Zweden is er geen sprake geweest van een échte winter. En het is onduidelijk of die nog komt. Het is de SMHI die het weer hier meet en rapporteert en die zegt, dat het echt winter is wanneer de temperatuur minimaal 5 dagen achter elkaar onder nul graden is. Dat was nog niet het geval. In tegendeel: het weer was de afgelopen maanden ongewoon en bijna heet. Én er is bijzonder weinig sneeuw gevallen. Het is nog steeds niet koud genoeg geworden om het een winter te noemen. Dit wordt mede geschreven in de krant Aftonbladet, die op zijn beurt had gesproken met meteoroloog Mikael Sjöstrand. Hij is een weer-expert. Hij zegt dat het soms gebeurt, dat het niet echt winter zal zijn. Echter het is zeer ongebruikelijk dat het zich over een groot deel van dit land verspreid. Hoewel het in de nabije toekomst een beetje kouder zal worden, zal het niet koud genoeg worden om een échte winter te noemen. We wachten af.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.