Ik gooi het bijltje erbij neer…

Ik gooi het bijltje erbij neer…

 
De afgelopen week was ik begonnen met het kloven van de blokken hout. Helaas, na een paar blokken ging mijn eigen houtklover stuk. Er kwam olie onderuit het apparaat. Ik vermoed, dat er een rubbertje kapot is, waardoor de olie in het hydraulisch systeem eruit liep. Toen moest ik noodgedwongen het bijltje erbij neergooien. Maar ja, de moten hout beginnen wel al te drogen door de zon en de wind. Dat kan niet te lang meer liggen, want anders zijn ze zo droog en hard en taai waardoor het kloven erg moeilijk wordt. Daarom heb ik met de buurman, Erling gebeld. Hij bood mij een weekje terug al zijn kloofmachine aan, alleen dat hoefde ik niet aan te nemen. Ik had immers mijn eigen. Hij was nu meteen akkoord en ik kon direct komen. Binnen 5 minuten was ik er. Nog even een bandjes oppompen van de kloofmachine en even testen of die het nog deed. Hij had hem ongeveer 4 jaar niet gebruikt, zei hij. De machine deed het perfect. Toen met vereende krachten dat zware ding op de aanhanger getild. Omdat Erling bang was dat de klover omver zou vallen, reed hij even mee op de aanhanger, om de klover vast te houden. Met een sukkeltempo reed ik naar huis. Daar tilden we de klover van de aanhanger, waarna ik hem weer naar huis bracht. Zodra ik weer terug was ben ik met de herstart van het kloven begonnen. Dat wil zeggen, nadat ik eerst een zekering plaatste in de stoppenkast. Op het krachtstroom stopcontact stond wel 220 volt, maar geen 360 volt. Dat duidde erop, dat 1 fase het niet deed. En inderdaad. Nadat ik in één van de gaten een nieuwe zekering had gedrukt van 10 ampère startte de klover. En dat ging mooi! Het ding staat hogerop poten en ik kan er bijna rechtop bij staan. De dikste stammen werden moeiteloos door de messen gedrukt. Er zit op die klover een verticaal mes en ook een horizontaal mes. Dus vier gekloofde blokken tegelijk. In een rap tempo drukte ik blok na blok in partjes. De stapel gekloofd hout groeide snel. Rond 18:00 uur vond ik het welletjes en stopte ik er mee. Morgen weer verder, misschien wel afmaken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.