Houdt ie me wel of niet?

Houdt ie me wel of niet?


Aan de achterzijde van ons huis hebben we een aanbouw met een dak, dat bijna vlak is. Het helt maar een klein beetje. Net voldoende om het regenwater ervan af te laten lopen. Maar de sneeuw blijft erop liggen. Ondertussen lag er zo’n 40 centimeter op. Via de normale neerslag. Echter, op dat afdakje valt ook de sneeuw die vanaf het hoger gelegen dak van het huis valt. Dat valt er met veel geweld op en wordt zodoende stevig samengeperst tot ijs. En als het vervolgens een beetje gaat smelten wordt het sneeuw langzamerhand wel heel erg zwaar. Zeker nu op dat dakje zo’n 75 centimeter aan sneeuw ligt.

Het leek mij derhalve verstandig, om dat grote pakket er maar eens af te halen. Vanmiddag de ladder uitgegraven (voor de volgende winter toch maar ergens ophangen en niet achter het huis in de tuin neerleggen) en tegen de dakrand geplaatst. Schep en hark mee naar boven en aan de slag. Dat werd een middag vullende klus. Veel rekken en strekken vanaf de ladder omdat ik niet op het dakje durf te gaan staan. Als ik namelijk binnen in de ruimte aan de onderzijde van het dak kijk zijn de dragende balken niet extreem groot gedimensioneerd. Het is ook juist om die reden, dat ik het zware pakket sneeuw er af wil halen. Met rekken en strekken én de steel van de hark kom ik een heel eind. Regelmatig de ladder even verplaatsen en verder.

De ladder staat trouwens zo vast als een huis. Alsof die in een blok beton is verankerd. De poten zakken namelijk een halve meter in de sneeuw. Ik kan de ladder zelfs helemaal verticaal neerzetten en zo naar boven klimmen (bij wijze van spreken). Af en toe heb ik even met één been op het dakje gestaan en dan hoorde ik het meteen flink kraken. De sneeuw woog veel meer als ik, maar dat is gelijkmatig verdeeld over het gehele dak. En als ik erop ga staan is het een puntbelasting. Dan komt er ineens 90 kg via een maatje 46 schoen op één punt van het dak. Dat is wel even iets anders dan het pakket sneeuw. Geeft niets, want aan het einde van de middag was de klus uiteindelijk wel geklaard.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image
Översätta