Hollandse schep niet bestand tegen Zweedse bodem

Hollandse schep niet bestand tegen Zweedse bodem

   
Het hekje is nu helemaal weg. Alle paaltjes en balkjes werden verzameld en nu verwijderd. Ter plekke waar het hekje stond was ik begonnen met het graven van een sleufje. Dit is om te voorkomen, dat het onkruid met z´n wortels vanaf de kant van de grond van de buurman komt. Zodoende onderbreek ik de wortels van het onkruid én steek ik er een stuk tussenuit. In de sleuf ga ik oude dakpannen op z’n kant zetten, om de wortels van het onkruid tegen te houden, zodat ze niet opnieuw onze kant opkomen. Terwijl ik aan het graven ben kom ik naast veel dikkere en dunnere wortels ook de nodige keien tegen. Toen bleek, dat deze samenstelling van de grond te veel van het goede was voor de Hollandse schep. Het blad krulde helemaal op en fatsoenlijk graven was niet meer mogelijk. Deze schep kan ik nog wel weer rechtslaan, maar het blijft nu een zwakke plek. Deze is alleen nog maar te gebruiken voor het opscheppen van los, schoon zand.
  
Gelukkig heb ik meerdere scheppen en kon ik verder graven met eentje met een dikker stalen blad. Die ging moeiteloos door de wortels en daarmee kon ik ook de aanwezige stenen moeiteloos opwippen. Het stapeltje keien dat ik opgroef groeide zienderogen en zo ontstond het idee, om van die keien een afscheidingsmuurtje te gaan maken. Oftewel, geen nieuw hekwerkje plaatsen, maar een laag muurtje van Zweedse keien. Wel zo natuurlijk en wel zo Zweeds. Dat voorstel was meteen akkoord bij Joke. Fijn! De komende weken wordt het dus stenen verzamelen en dan voorzichtig stapelen. Dat wordt nog een hele toer. Soms rijden we door het landschap en zien we een ergens een keurig gestapelde muur van keien. Dat is een ware kunst hoor! Probeer het maar eens. De zijkanten én bovenkant van zo´n muurtje zijn dan perfect recht. Haast onmogelijk om te doen, maar toch is het die bouwer gelukt. En zonder cement te gebruiken! Ik weet nu wel al, dat mijn muurtje er anders uit komt te zien óf ik ga wel cement gebruiken. Binnenkort meer hierover.
   

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.