Statistieken
  • 0
  • 1
  • 32
  • 410.972
  • 1.135
  • 61
  • 1.218

 
“Koning Winter” heeft zich ergens vergist! Zou hij bij de rotonde naar het noorden, in plaats van de tweede afslag, per ongeluk de vierde genomen hebben? En is hij daarom weer naar Ödarp teruggekeerd? Het was vanochtend namelijk weer licht besneeuwd! En daar hadden we eerlijk gezegd niet meer op gerekend. Vorige week stond wel in de voorspelling, dat er dinsdag weer een beetje sneeuw zou gaan vallen. De volgende dag was dat al niet meer het geval. Gisteren, dè dinsdag, is er ook niets gevallen. Of het moet natuurlijk vannacht nog zijn gebeurd. Zo net voor middernacht. Hebben ze dan toch gelijk gehad?
 
Ze zijn hier eigenlijk vrij goed met de weersvoorspellingen. En dan heb ik het over een dag of twee vooruitkijkend. Zoals gezegd, dat ze een week van te voren kunnen voorspellen? Nee, dat is meestal een dag of twee later alweer bijgesteld. Daarom kijk ik meestal gewoon ´s ochtends maar. Dat werkt nog het beste. Zo stond er voor vandaag een wolkje, waarachter een zonnetje. Dat werd ook daadwerkelijk zo. Een dag met een wolk en een zon. Maar wel weer een mooie dag.
 
Gisteren liet ik twee foto´s zien, waar Ebba op stond. Daarop was ze heel onduidelijk zichtbaar. Ze vormde een geheel met haar omgeving. Ze liep namelijk heel nieuwsgierig naar de stapel takken, die Heiko uit Blå Grindar had gehaald. Ze moest uiteraard weten, wat er op “haar grond” was gelegd. Ik geef toe, dat op de eerste foto Ebba nauwelijks te zien was. Je ziet links, onderin de rode cirkel nog het puntje van haar witte staart. Op de tweede foto zie je haar duidelijk langs het stapeltje stenen lopen. Heeft ze een schutkleur of niet?
 
Voor de zoveelste keer komen er weer eens een flink aantal knoppen in de kerstcactus. De lidcactus kreeg ik tijdens de kerst van 2019 en toen bloeide hij volop. Daarna ging het ietsjes minder, waarna hij naar boven ging. Op de overloop. Daar staat een rekje, met meerdere planten die geen of juist veel aandacht nodig hebben. De lidcactus kwam weer naar beneden, als hij opnieuw knoppen had en we daar meer van wilden genieten, dan alleen als we boven kwamen. Dit keer laat ik hem echter boven staan. Hij doet het daar nou eenmaal beter dan beneden. Zal mij eens benieuwen, wanneer we weer een mooie bloem kunnen aanschouwen. Dat duurt vast niet lang meer.

Ach, wat jammer nou: geen folders in de brievenbus vandaag. Maar de laatste dagen nog wel een vijftal verjaardagskaartjes gekregen! Met weer stuk voor stuk lieve wensen. Bedankt allemaal! Eentje was erbij, die zelfs een zakje confetti bevatte. Nee, die heb ik maar niet gebruikt. Wel bewaard, want wie weet waar ik het ooit nog voor ga gebruiken. Hoewel ik uiteraard ook heel blij ben met digitale felicitaties, heeft een fysiek kaartje nét ietsjes meer. Komt dat, omdat je het daadwerkelijk in je handen kunt houden? Geen idee eigenlijk.

De boeven! Momenteel schijnen er criminelen te zijn, die denken handig te zijn. Wellicht was dat zo. Gelukkig werd het snel ontdekt. Er zijn namelijk een aantal pinautomaten gesignaleerd, waarbij men zogenaamd contactloos geld kan opnemen. Dat kan uiteraard wanneer je aankopen doet: even met het pasje voor “het oog” en het geld wordt “contactloos” van jouw bankpas en later van jouw rekening afgeschreven. Maar contactloos geld opnemen kan absoluut niet! Op het moment, dat iemand een plaatje ziet als in de gele cirkel (hoeft niet altijd op die plaats), neem dan bij die automaat beslist geen geld op! Waarschuw onmiddellijk de politie! Het apparaat hoort niet op de geldautomaat thuis en de politie laat weten, dat het apparaatje vol zit met elektronica. En een camera. Het doel daarvan: jouw kaartgegevens worden gekopieerd en met de camera hopen ze je pincode af te kunnen kijken. Wees alert!
 
Wat je hier aan vlees ziet liggen is wat wij vanavond gegeten hebben: högrev. Het Zweedse woord voor halslappen. Medio februari kochten we högrevkorv, worst van dit vlees. Daar hebben we nog niets mee gedaan. We gingen wel dit stuk vlees vanavond proberen. Maar wat zijn ook alweer halslappen? “Malse stukken van de nek of de hals van het rund, die in de regel goed geschikt zijn om langzaam te laten garen. Bijvoorbeeld als suddervlees of in stoofpotjes.” Dat is overigens ook waarvoor de Zweed het gebruikt. Wanneer je zoekt op recepten voor dit vlees zie je bijna alleen maar stoofpotjes. Dat ging ik ook maar doen. Welk gerecht ik koos? Een beetje van mezelf en een beetje van Google.
   
 
Om het vlees sneller gaar te krijgen werd het grote stuk in vieren gedeeld. Daarna kruidde ik ze met vleeskruiden en zout. In de snelkookpan fruitte ik ondertussen een tweetal uien. Daarna kon het vlees erbij in. Dit keer deed ik geen water of bouillon bij het vlees, maar nam ik fond van rundvlees en barbecuesaus. Toen zette ik de snelkookpan onder druk en liet ik het een klein uurtje garen. En gaar was het! Als zogenaamd “pulled pork” (uiteen getrokken stuk vlees) werd het geserveerd met aardappelpuree en rode kool. Een beetje een mix tussen hachee en een stoofpotje. Lekker!

Zoals genoemd, was het gisteren de dag van natuur en dieren in het wild en daar zou ik vandaag nog even op terugkomen. Immers een belangrijk onderwerp: “bewustwording vergroten voor natuur en dieren in het wild”. En hoe doe je dat? Door er iets over te schrijven… Deze werrelddag viert het levensonderhoud in de bossen en promoot methoden voor bos- en bosbeheer, die zowel het menselijk welzijn, als het behoud van bossen op de lange termijn omvatten. Nog even een ander feit meenemen ter vermelding: onze oceanen, die 2/3 van de planeet beslaan, zijn de minst begrepen ecosystemen op aarde. In feite weten we meer over de maan, dan over de diepe oceaan. Toch begon het leven op onze planeet in de oceaan en we vertrouwen op een gezonde oceaan om te overleven. De oceaan reguleert ons klimaat, produceert de helft van de zuurstof die we inademen, drijft de waterkringloop aan die zorgt voor regen en zoet water én voedt meer dan 3 miljard mensen op de planeet. Oceanen absorberen 30% van het kooldioxide die vrijkomt in de atmosfeer en maar liefst 90% van de warmte van klimaatverandering…

Zoals we weten, worden dieren in het wild bedreigd door menselijke activiteiten. Verschillende uitdagingen waarmee dieren in het wild worden geconfronteerd, zijn onder meer verlies van leefgebied, geïndustrialiseerde landbouw, commerciële ontwikkeling en overbegrazing. Stroperij en dierenhandel kunnen ook leiden tot risico’s voor verschillende soorten, zoals tijgers, neushoorns en olifanten. Natuurbehoud is een onderwerp, dat dagelijks aandacht nodig heeft. De uitdagingen waarmee dieren in het wild worden geconfronteerd, zijn vaak groot en complex. Het thema van dit jaar was “Bossen en levensonderhoud: behoud van mens en milieu”. Het benadrukt eveneens de sleutelrol van bossen, bossoorten en ecosysteemdiensten bij het in stand houden van het levensonderhoud. Over de hele wereld leven tussen de 200 en 350 miljoen mensen in of nabij bosgebieden. Zij zijn afhankelijk van verschillende ecosysteemdiensten die bossen en bosbouw bieden voor hun levensonderhoud. Ook om in hun meest elementaire behoeften te voorzien, zoals voedsel, bescherming, energie en medicijnen. Maar wat als “de mens” steeds meer bossen gaat kappen en er niets voor aan de aarde teruggeeft, zoals jonge beplanting? Misschien toch iets om eens over na te denken?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.