Vlag in top!

Vlag in top!

 
Gisteren was het opnieuw mooi weer, dus naar buiten en de tuin in. Daar is altijd wel iets te doen. De vlaggenmast, die ik eerder had geverfd was nu droog en kon geplaatst worden. Maar toen ontdekte ik, dat de twee steunbalken waartussen de mast geplaatst moest worden, aan de korte kant waren. Slechts 1,35 meter. Ik wilde ze ongeveer een meter in de grond hebben, waarmee er maar 35 cm overbleef om de mast tussen te klemmen. Te kort uiteraard. Snel op zoek naar iets anders én… gevonden. Een langer stuk hout 10×10 (2,00 meter lang) en nóg een stuk hout van 15×15 van diezelfde lengte. Die kon ik prima gebruiken. Met die wetenschap kon ik beginnen met graven. Daar zag ik erg tegenop, omdat er heel veel stenen hier in de grond zitten. En geen kleine kiezelsteentjes, maar grote en nóg grotere keien. Toen ik begon te graven merkte ik, dat dit opgebrachte grond was, waarschijnlijk uit de bouwput waarin het huis is gebouwd. De verwachte keien kwam ik niet tegen. Hoera! Binnen de kortste keren had ik een kuil van een meter diep. Zo, dat viel reuze mee!
 
Net toen ik de beide palen in het gat liet zakken kwam Joke even kijken. “Hmmm…, locatie goed, diepte goed, idee goed, maar twee verschillende dikte palen waar de mast tussen geklemd gaat worden?” Tja, ik had geen andere. Nu kon ik drie dingen doen: 1.) Niks van Joke haar opmerking aantrekken of 2.) de 10×10 paal opdikken (latten tegen aan schroeven, zodat die ook 15×15 werd) of 3.) de 15×15 paal dunner maken (door er twee strookjes van 5 cm af te zagen). De eerste optie leek mij met ons 8-jarig huwelijksjubileum op komst geen verstandige keuze. De tweede optie vond ik niet mooi, dus werd het optie 3. Met de 15×15 balk naar de cirkelzaag en van twee zijden twee plakjes afzagen. Dat ging niet in één keer, omdat de cirkelzaag slechts maximaal 5 cm boven de geleider uitsteekt. Zodoende de balk ingezaagd vanaf twee kanten en de rest met de handzaag gezaagd.
 
Toen was de balk 10×15 en kon ik vanaf de andere zijde een plak van 5 cm eraf zagen. Dat ging eenvoudiger: met de cirkelzaag. Na dit klusje heb ik alle hoeken van beide palen afgeschuind en alles geschuurd. Om een snelle verrotting proberen tegen te gaan heb ik dakleer om het onderste gedeelte van de palen (wat in de grond komt) gespijkerd. Daarna beide palen in het gat laten zakken en waterpas gesteld. De opgegraven stenen onder de kuil en het zand erboven op. Perfect! Nog even een deksel van een augurkenpot óp de paal geschroefd, zodat die regen er laat afglijden en niet de paal intrekken kan. Tenslotte een gat door de palen geboord op 90 cm hoogte en op 20 cm hoogte. De mast er tussen gezet en ook daar doorgeboord, een draadeind rond 16 mm erin en klaar! Oh ja, uiteraard ook een vlag aan de paal geknoopt… En zodoende stond onze vlaggenmast, wat eerder een kale slanke boomstam was, die in het hoge gras lag aan de overkant van de weg, nu ineens heel fier in onze tuin. Net op tijd! Vandaag kunnen we, op onze trouwdag, de vlag in top hijsen en een feestje vieren!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


CAPTCHA Image
Reload Image