Hier óók!

Hier óók!


Er zijn best wel veel verschillen te constateren tussen Nederland en Zweden. Denk alleen al aan de taal en de valuta. Verder uiteraard veel verschil op gebied van belastingen en zorg. Ook hebben we hier andere etenswaren dan in Nederland. We hebben (nog) geen witlof gezien (niet in het seizoen), ze kennen geen lever-, met- of rookworst, van hagelslag en vruchtenhagel hebben ze nog nooit gehoord en spliterwten heb ik ook nog niet gevonden. Om maar een paar voorbeelden te noemen. Andersom hebben ze hier trouwens dingen die wij in Nederland niet hadden: diverse soorten koek en gebak, pytt i panna, ingelegde haring, räkorsmörgås (meerdere lagen brood met grote garnalen, salade, gekookte eieren…). Toch zijn er ook meer dan genoeg overeenkomsten. Neem nou gisteren. Ineens kreeg ik gistermorgen trek in stamppot uien. Een lekkere stamppot, die ik heb leren eten door Heiko. Of liever gezegd, door zijn moeder! Zij heeft mij uiteindelijk geleerd hoe ik het moest koken. Een stuk leverworst uit de diepvries gehaald, aardappels geschild en uien gesneden. En weet je? Van de uien hier moest ik ook “huilen”! Hoezo grote verschillen?

2 gedachten over “Hier óók!

 1. Goedenavond,

  ik lees met veel interesse jullie artikelen en zie dat ze in Zweden geen metworst of rookworst (zouden) kennen. Maar ook in Zweden hebben ze Medwurst en de Rökt Medwurst komt het dichtste in de buurt van onze Nederlandse rookworst.

  M.v.H. Yvonne

  1. Hej hej Yvonne!
   Wat leuk, dat we van iemand uit Oude Pekela (bijna buren geweest) bericht krijgen! Ja, die Medwursten hebben we inderdaad al gegeten en we vonden ze eigenlijk niet zo lekker. Tenminste als we het over dezelfde hebben. Die Red hebben we hier in de buurt nog niet gezien. We gaan zeker kijken. Heel erg bedankt voor het meedenken.
   Trouwens: jullie site http://www.butiknord.nl is fantastisch!
   Vi ses,
   Heiko en Joke!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image
Översätta