Het dak op om het eraf te halen. Huh? Nu de nieuwe houtstek helemaal in de Faluröd verf zit, is het tijd voor het dak. Daarvoor ga ik de zwarte, metalen golfplaten van het dak van de twee containers gebruiken. Zoals eerder al geschreven, is het maken van de houtstek een eerste stap in het maken van een gastenverblijf. Daarvoor moet de houtcontainer leeg én verwijderd worden. Het hout gaat zodoende vanuit de container naar de nieuwe houtstek. Om de container daarna te kunnen verwijderen moet het dak eraf en moet de ombouw gesloopt worden. Dat het dak eraf moet is niet erg, want dan kunnen die dakplaten meteen weer op de nieuwe houtstek gelegd worden. En zodoende zat ik vandaag op het dak van de containers. Pas na de middag overigens, want vannacht had het gesneeuwd en lag er op het dak dus ook witte, koude poeder.
Geen leuke omstandigheden voor het demonteren. Maar na de middag was de sneeuw gesmolten en het dak schoon. Ladder erbij, het juiste gereedschap en losschroeven maar. Voor de nieuwe houtstek zijn er 16 platen nodig en dat is ook zo ongeveer het aantal dat over de twee containers ligt. Mooi werk! Op een gegeven moment riep Joke mij voor een kopje thee en toen bleek dat het al drie uur was. Na de thee nog even verder en voor ik er erg in had was het ineens 18:00 uur. Oei, etenstijd! Opruimen en omkleden. De helft van het dak is er nu af. Misschien kan ik na het werken in Tranås de komende week nog iets doen. Het is nu immers tot 20:00 uur licht ´s avonds. Met dank aan het vooruitzetten van de klok.
Ja, de klok… Vanochtend konden we alle wekkers, klokken en timers weer bijzetten. Het is leuk, dat het aan het eind van de middagen langer licht is, maar voor de rest… Toch wisselen we elk jaar getrouw van de normale tijd, de zogenaamde wintertijd, naar de zomertijd en dat is altijd op de laatste zondag van maart. Wanneer de klok tot en met zondag om 02:00 uur ’s nachts slaat, wordt het ineens 03:00 uur. De nacht, en voor het grootste deel van de slaap, wordt dus een uur korter. De zomertijd keert de laatste zondag in oktober, om 03.00 uur, terug naar de wintertijd. In Zweden kent men sinds 1980 zomer- en wintertijd. Tot 1996 duurde de zomertijd hier tot eind september, maar na de toetreding van Zweden tot de EU in 1995, loopt deze tot de laatste zondag van oktober. Gelijk aan de andere landen van de Europese Unie. Wintertijd, of eigenlijk de normale tijd, en zomertijd bestaan in verreweg alle landen. Rusland, India, China, IJsland, Thailand, Japan en Egypte zijn enkele van de landen die de tijd níet aanpassen. Meer en meer gaan er stemmen op, om de zomer- en wintertijd af te schaffen. Zweden en Nederland zijn hier voorstanders van. We schreven er eerder al over. Tot nu toe dus nog niets veranderd.
Sinds Heiko aan zijn nieuwe klus is begonnen is onze compostbak verhuisd. Die stond eerder namelijk op de plek van de houtstek nu verrijst. De compostbak is nu achter de container komen te staan, dichter bij het huis. En dat merken we, doordat we nu veel vaker Vlaamse gaaien en eksters zien. Die eten namelijk heel graag van onze afval. De ekster is eigenlijk beste wel een mooie vogel. Hij is immers een van de opvallendste vogels in Europa en dat komt niet alleen door zijn lange donkere staart en (grote) witte buik. Bij gunstige lichtval heeft hij namelijk groenachtige, donkere vleugelveren met blauwachtige metaalglans. De eksters zijn kleiner dan de zwarte kraai, al kunnen ze wel tot ongeveer 45 cm groot worden. Hun spanwijdte bedraagt 52 tot 60 centimeter. De ekster is in zeer groot aantal vertegenwoordigd en is wijd verspreid in cultuurlandschappen. Er wordt gebroed in bosschages, hoge hagen en in vrijstaande bomen. Er wordt een groot rond takkennest gemaakt met een zijingang, welke ze maken in bomen en hoge struiken, welke wij hier nog nooit in de buurt hebben gezien. De ekster broedt in april-juni met 1 of 2 legsels. Per broedsel legt de ekster 5 tot 7 gestippelde, groenachtige eieren.
De ekster eet in de zomer wormen, slakken, insecten, eieren, jonge vogels, muizen en kikkers. In de winter eet hij vooral zaden en vruchten én zoekt hij in onze compostbak! De ekster is een prachtige doch eveneens beruchte vogel. Hij is namelijk lang niet bij iedereen geliefd, omdat hij bij zangvogels in het voorjaar de nesten opspoort en berooft! Heel wat afzonderlijke waarnemingen hebben ook bewezen, dat eksters volwassen vogels vangen zoals vinkachtigen, mussen, merels, zanglijsters en spreeuwen… Onderzoek naar het menu van de eksters, door middel van bijvoorbeeld maaganalyses en het pluizen van braakballen, wijst daarentegen uit, dat ze zich toch overwegend met insecten voeden. Op het menu van de volwassen vogels staan ook slakken, muizen, granen en zaden. Vanmiddag stonden ze nagenoeg op het menu van Ebba! Die had er twee in de bomen gespot en dacht ze te kunnen vangen. Een langere tijd zat ze onder de twee vogels te kijken en volgens mij was ze toen aan het bedenken hoe ze het een en ander het beste kon aanpakken. Maar nee. Jammer voor Ebba, geluk voor de eksters: ze zaten te hoog, waardoor Ebba het nakijken had.
Over kijken gesproken: we kunnen de vijver weer heel goed bekijken. Daar bedoel ik mee, dat het niveau van het water zodanig is gedaald, dat het bruggetje weer helemaal boven water zit, het water weer binnen zijn “oevers” blijft en we het groen weer ontdekken. Wat is het water heerlijk helder! Dat betekent, dat het water in het beekje goed stroomt en eventueel vuil meeneemt in zijn stroom. Ziet er goed uit! Tenminste wanneer er geen ijs op het water ligt. Dat is bijna elke ochtend nog het geval en de komende tijd voorspelt men wederom ´s nachts flinke lage temperaturen, rond de -acht! Overigens gelden hier in de buurt nog steeds waarschuwingen voor hoog water. Dat is best wel een beetje vreemd, omdat het de laatste tijd niet heeft geregend.