Herken insectenbeet: horzel of bij

Herken insectenbeet: horzel of bij


Vrijwel iedereen wordt op een bepaald moment in zijn leven door een insect gestoken of gebeten. En dat komt het meeste voor in deze tijd van het jaar. Nou kan het moeilijk zijn om precies te herkennen wat voor insect je hebt gestoken. Tenminste als je de dader niet op heterdaad betrapt, natuurlijk. Bepaalde beten kunnen behoorlijk ernstig worden, met zwelling, beschadiging van de huid of ernstige jeuk tot gevolg. De meeste beten van gewone insecten zijn onschadelijk, terwijl andere de potentie hebben om schadelijke bacteriën en/of ziektes over te brengen. Daarom de komende dagen een paar voorbeelden. En wat je ook doet: raak niet in paniek!

Wordt gestoken door een horzel is niemands idee van plezier. Na een steek is het getroffen gebied vaak rood en erg opgezwollen. Blaarvorming van de huid kan optreden, terwijl afkoeling van de beet verlichting kan bieden. In sommige gevallen kan de angel van de horzel een allergische reactie veroorzaken die wordt veroorzaakt door je eigen immuunsysteem. Voel je je na een beet niet lekker? Neem dan onmiddellijk contact op met een arts. Ook al is het niet ernstig laat er in ieder geval naar kijken. Voorkomen is beter dan genezen.


Als je bent gestoken door een honingbij kan de huid rond de steekplek rood en opgezwollen worden. Na een tijdje kan het jeuken. De eerste dag na de angel kan de zwelling toenemen en kan de pijn in golven komen. Bijensteken zijn meestal onschadelijk op de lange termijn. Het is echter belangrijk dat je de angel verwijdert om te voorkomen dat meer gif zich een weg baant in je lichaam. Voor het beste resultaat verwijder je de angel met een klein gereedschap zoals een mes of je eigen nagels. Ook hier geldt dat als je je niet lekker voelt dat je contact op moet nemen met een arts.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image
Översätta