Geen widgets gevonden in de zijbalk

 
Vandaag was een typische herfstdag. Af en toe een beetje zon, maar vooral veel bewolking, beetje wind en af en toe een motregentje. Geen dag om een mooie rondrit te maken, laat staan een wandeling. Zodoende gewoon maar een beetje rondlummelen in en rond huis. Heiko ging naar buiten om de kruiwagen te pakken. De grote voorraadbak met stookhout moest weer bijgevuld worden. De grijpvoorraad van ongeveer een kuub was alweer op. We stoken nu in deze tijd van het jaar om de andere dag. De ene dag stoken we het vuurtje in de houtkachel flink op van acht uur ´s morgens tot tien uur ´s avonds en daarmee komt de temperatuur van het water in de ketel op ongeveer 80 tot 85 graden aan het einde van de dag.

Tegelijkertijd komt de 1.000 liter water in de twee accumulatietanks (warmte-opslag) ook op die temperatuur en daarmee kunnen we een dag en twee nachten overbruggen. De warmte uit die 1.000 liter water wordt teruggewonnen en gebruikt voor het verwarmen van ons huis en het warm water voor douchen en wasbak. Een mooi systeem. De twee accumulatietanks van 500 liter zijn afkomstig van het huis van onze buren Jörgen en Martina. Zij hebben inmiddels het systeem van aardwarmte geïnstalleerd en waren die tanks niet meer nodig. De vorige eigenaar heeft die tanks toen overgenomen. We proberen ons wel eens voor te stellen hoe het zou zijn zónder die tanks. Dan kun je de warmte die je overdag te veel produceert, niet opslaan. Dat betekent, dat het ´s nachts heel koud gaat worden in huis en dat je ´s morgens geen warm water hebt. Brrr… Niet aan denken. We zijn daarom dan ook erg blij, dat die accumulatietanks en de warmtewisselaar ertussen zit.

Tja, dit is wel even iets anders dan de CV ketel op gas, die we in Nederland gewend waren. Gas was altijd en onbeperkt aanwezig, maar dat kennen we hier niet. Niet op het platteland. Hier zijn we wat dat betreft meer zelfvoorzienend. Wij moeten zelf zorgen voor onze warmte in huis. Door bomen te zagen, te kloven, te drogen en te stoken. Voelt goed moet ik zeggen! Na vijf volle kruiwagens, wat ongeveer een kuub hout is, was de bak met de grijpvoorraad weer op niveau en kunnen we op dit moment weer een kleine week voorruit. Straks, als de temperaturen verder omlaag gaan, moeten we elke dag stoken en gaat het verbruik van het brandhout uiteraard veel sneller. Overigens gaan de temperaturen volgende week overdag omlaag naar de 6 tot 7 graden en ´s nachts naar ongeveer 2 tot 3 gaden. Meer stoken dus…

Na dit klusje ging Heiko de tuin in, om een paar kerstboompjes te verpoten. Vorig jaar had hij die in de tuin gepoot op het einde van ons grasveld. Daar waar de caravan twee jaar heeft gestaan. Toen stonden de jonge kerstboompjes in de ruimte en konden ze mooi groeien. Nu, nadat er weer een stuk grond onkruidvrij is gemaakt en uitgevlakt, stonden ze behoorlijk in de weg als Heiko het gras ging maaien. Tja, je verandert wel eens wat. In de zomer zei hij al een keer, dat die boompjes er weer uit moesten. Jammer, want ze begonnen net een beetje te groeien. Heiko overtuigde mij er echter van, dat het niet jammer was, want ze werden gewoon verplaatst. Langs onze tuin hebben we tussen het gras en het beekje een houtwal gecreëerd met daaroverheen gras en mos, waardoor er geen onkruid meer in en op groeit en het een leuke heuvelrug lijkt.

Langs die heuvelrug heeft Heiko de kerstbomen nu herplant, afgewisseld met jonge kastanjebomen, die we van Geert en Froukje uit Kolham hadden meegekregen. Zowel de kerstbomen, als de kastanjebomen zijn snelgroeiers, dus over een drie tot vier jaar zal het er mooi dicht worden. De gaatjes die ontstaan waren op de plekken waar de kerstbomen uit de grond gegraven waren, werden weer netjes dichtgemaakt en er werd meteen graszaad ingestrooid. Dat kan nu zo blijven liggen en z´n werk doen. Volgend jaar kan er na deze acties een stuk gemakkelijker met de zitmaaier gemaaid worden.

Was het niet ergens deze maand, dat de elandenjacht voor het jaar 2020 begint? Even het internet op en ja hoor! Overmorgen, 12 oktober, begint het jachtseizoen! Oppassen geblazen in het bos en als je gaat wandelen, oranje of in ieder geval reflecterende hesjes aan! Er worden op de site van Jakttider.com verschillende periodes aangegeven voor de jacht én het wordt tevens per landsdeel vermeld. Het schieten van een eland blijkt niet gratis te zijn. Als je een volwassen eland schiet moet je daarvoor 750 kronen (€.75,-) betalen en voor een kalf is dat 100 kronen (€.10,-).

Vanmorgen kwam onze buurman nog even aan de deur. Die mag op zijn eigen grond ook jagen, maar slechts drie dagen. Het aantal jachtdagen wordt beperkt door de hoeveelheid hectares die je hebt, oftewel de oppervlakte van het jachtgebied. Hij vertelde ons, dat hij de afgelopen week vier elanden had gespot op zijn grond. Wij hebben er alle vertrouwen in dat hij dit jaar niets raakt: hij wacht namelijk op een oogoperatie (staar) en tot die tijd ziet hij bijzonder slecht. Geluk bij een ongeluk voor de eland…

Vandaag hebben we hier weer een feestdag. Op 10 oktober vieren vele delen van het land de Internationale Dag van de Geestelijke Gezondheid. In Zweden geeft de overgrote meerderheid aan, een goede geestelijke gezondheid te hebben. Tegelijkertijd komen psychische stoornissen veel voor, zowel hier, als in de rest van de wereld. Op 10 oktober vestigen de VN en de WHO de aandacht op World Mental Health Day, een initiatief dat op veel plaatsen in Zweden merkbaar is via onder meer voorlichtingsinitiatieven en evenementen. Alle mensen zouden de kans moeten hebben om hun bestaan ​​als zinvol te ervaren, betrokken te zijn bij de samenleving en te ervaren, dat ze in staat zijn om met tegenslagen in het leven om te gaan. Daarom zet de Zweedse Gezondheidszorg zich in, voor een goede en gelijke gezondheid van de hele bevolking.

Even in het kort over de geestelijke gezondheid in Zweden: – van de 11-jarige meisjes en jongens geeft 91 procent aan een hoog niveau van geestelijk welzijn te hebben – voor 13 en 15-jarige meisjes zijn de overeenkomstige verhoudingen respectievelijk 76 en 73 procent, terwijl dat voor jongens van dezelfde leeftijd 88 en 85 procent is. Tegelijkertijd melden velen terugkerende mentale en somatische stoornissen. 11-Jarigen genieten het beste van het leven. Meer dan zeven op de tien (73 procent) in de leeftijdsgroep 16- tot 84 jaar geven aan een goed of zeer goed geestelijk welzijn te hebben. Tegelijkertijd heeft bijna elke derde (30 procent) milde symptomen van angst of zorgen. De symptomen komen vaker voor bij vrouwen (37 procent) dan bij mannen (24 procent). 6 Procent van de vrouwen en 3 procent van de mannen geeft aan ernstige problemen te hebben met angst of zorgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.