Help! Vijver verzuipt!

Help! Vijver verzuipt!

We herinneren ons allemaal de zomer van 2018: lang, droog en warm. Een ideale zomer, voor iedereen die daarvan houdt. Maar alles heeft een voordeel én een nadeel. De droogte zorgde ervoor, dat menig waterbron bij mensen met een huis op het platteland leeg raakte en de eigenaar van de bron ineens heel zuinig moest doen met hun schone drinkwater. Onze beek én vijver stonden helemaal droog. Op zich was dat weer een voordeel, omdat ik de vijver een beetje dieper wilde maken. Dat deed ik, door het riet er uit te graven. De uitgegraven grond gooide ik op de wal aan de overkant én op het eilandje dat we in het beekje hebben. Nu is het winter en hebben we redelijk veel sneeuw gehad. Fijn! Alleen heeft ook dat voordeel weer een nadeel. De vele sneeuw gaat smelten en geeft zodoende vele extra liters smeltwater in ons beekje. Dat lieten we een paar dagen geleden al zien. Echter is hij ondertussen verandert in een “woest kolkende rivier”…

Ter plekke van ons vijvertje met eiland is de beek zelfs ver buiten zijn oevers getreden! Niet aan de kant die ik had opgehoogd, maar nu aan onze tuinkant. Tjonge, jonge wat een water. Waar ik ons beekje vorig jaar in de zomer hoorde zingen “Geef me nog een drupje, geef me nog en drupje… Geef me nog een emmer vol” is het nu “Help! Blub… Help, ik verzuip!” En al de sneeuw is nog niet eens gesmolten! Het water stroomt bijna over het boogbruggetje, terwijl het daar anders minstens 40 cm onder zit. Gelukkig maar, dat het eilandje is verhoogd, want anders was dat nu ook ondergelopen. Ik weet wat ik in de volgende zomer kan doen: het ophogen van de wal aan onze tuin kant.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image