Geen widgets gevonden in de zijbalkIn Tranås kunnen de inwoners er niet meer omheen: Örtengren verkoopt kerstbomen! Bij de ingang naar zijn pand heeft hij een paar grote gierlanden met verlichting opgehangen en overal staan de kerstbomen. Reeds in juli had hij deze besteld, zo vertelde hij en ze komen uit Denemarken. Het is overigens de eerste keer voor hem, dat hij kerstbomen verkoopt. Ruim honderd heeft hij besteld. We zullen zien hoe de verkoop gaat. Binnen in de zaak staat het stampvol met kleurrijke kamerplanten, waaronder de kerststerren in rood en wit. Daarnaast heeft hij er diverse soorten kerstverlichting, de meeste in de vorm van raamdecoraties. Mooi om te zien: een vrolijke boel!


Vanochtend moest er voor het eerst deze winter ramen gekrabd worden. De ruiten van de Volvo waren lichtelijk bevroren en er moest een schraper aan te pas komen. De temperatuur was net onder het vriespunt. Vannacht had het drie graden gevroren. Heiko reed tegen half negen van huis richting Tranås, om een paar uurtjes te werken. Hij moest het dak op deze keer. Boven de grote ICA in het centrum van de stad, zijn een aantal verdiepingen met appartementen gebouwd. De bovenste laag woningen hebben tuintjes. Eén van de bewoners had de hulp ingeroepen voor het onderhoud van de tuin. Een mevrouw met reuma, die met heel veel plezier daar woonde, vertelde ze Heiko. Echter vanwege haar ziekte, kon ze het onderhoud van het tuintje niet meer doen. De tuin bestond uit een vierkant bordertje. Van ongeveer vier bij vier en die stond vol met plantjes die bij de grond afgeknipt moesten worden. Waaronder een hele rij rozen. Daarnaast wilde ze graag, dat het blad bijeen werd geveegd en meegenomen. Tenslotte moest er een struikje uitgegraven en afgevoerd worden. Al met al een klusje dat twee uur in beslag nam. De mevrouw was er erg blij mee en bood Heiko zelfs een kopje koffie aan met twee pepparkakor. Dat gebeurt niet vaak hier in Zweden.

Terwijl Heiko daar bezig was en af en toe naar de auto liep, om rommel weg te brengen via de trappen, kwam er een andere mevrouw naar buiten. Die vertelde, dat ze erg slecht zag en dat ze eveneens hulp nodig was bij het onderhoud van haar tuintje. “Oké, dan zal ik daar ook even de boel snoeien”, dacht Heiko. Uiteraard even gemeld bij de baas, maar wetende dat er toch niet zoveel werk meer is en dat hij dit er meteen wel even bij kon doen. Ook daar moesten rozen gesnoeid worden en een aantal andere plantjes en lavendelbosjes. De mevrouw zag mij met een snoeischaartje bezig en kwam toen naar buiten met een kleine heggenschaar. Die mocht Heiko wel gebruiken én meenemen. Zij ging die toch niet weer gebruiken. Later werd bij deze gift nog een klein schepje en een klein harkje toegevoegd. Én er kwam een plastic zakje omheen, zodat hij alles beter mee kon nemen. Lief toch? Na anderhalf uur was ook dit tuintje klaar en liet Heiko een zeer dankbare oude, slechtziende mevrouw achter. Ondertussen was het een uur en tijd voor een broodje.

Na de lunch gingen Heiko en Håkan, de H´s, de beplantingsklus afmaken waar Håkan ´s morgens mee begonnen was. Bij een school in de wijk Fröafall moesten een groot aantal plantjes gepoot worden. Daar hadden ze samen nog een uurtje werk, om vervolgens bij een klant een boom recht te zetten. Het betrof een appelboom, die op de een of andere manier scheef groeide en de klant wilde de boom graag weer rechtop hebben staan. Met z´n tweeën groeven ze de kluit rondom een beetje los en trokken ze de boom weer recht. Tijdens het graven kwamen ze vele dikke keien tegen, die later afgevoerd werden naar de stort. Nadat de boom weer in voldoende zwarte grond was vastgezet stond die weer een stuk rechter. Volgende week nog even een fatsoenlijk paaltje erbij en juteband erom heen maken en klaar is kees.

   
Weer verder met de kelder. Dit keer was het gedeelte van de muur aan de beurt, in de hoek van mijn bureau. Een stukje had ik al klaar. “Zou ik het zo laten?” Nee, dat kon niet, want het verschil was veel te groot. Het is een vervelend stukje namelijk, met vele hoekjes, buizen en niet te vergeten het verwarmingselement, waar je voorzichtig omheen moet sauzen. Geduld… Toen met de andere kant aan de slag. Met de tvättstuga, washok. Eerst alles maar weer schoongemaakt. Daarna kon ik de koof om een aantal buizen en leidingen verven. Die had Heiko daar twee jaar geleden omheen gemaakt. Ik had het toen twee keer geverfd en nog was het niet gedekt. Ook vandaag lukte me het niet om dat dekkend te krijgen. Het wandje tussen koof en kast gelukkig wel. Dat is weer een stuk helderder. Morgen verder.


En wat doe je met de tijd die je over hebt? Jikke vervelen! Terwijl ik namelijk met het eten aan het koken was vond Heiko mijn fotocamera. Die stond op de tafel, waar ook Jikke op zat. Tel dan een en een op en je krijgt een man die foto´s van een kat maakt. Eerst alleen de poten, alsof het te veel moeite was om de camera een beetje op te tillen. Oh, sorry, dat deed Heiko toch nog! Want even later volgden er een aantal kiekjes van een zeer ongeïnteresseerde Jikke. Ook niet vreemd, want die ging er zitten met het idee van mij iets te krijgen. Ik was immers aan het eten koken. En dan krijg je een opdringerige fotograaf voor je neus. Valt tegen. En jammer genoeg moet ik zeggen, dat ik de foto´s ook nog wel grappig vind. Niet tegen Heiko zeggen!

Toen Heiko tegen vier uur ´s middags weer naar huis reed en de radio in de auto aandeed kwamen net de eerste kerstliedjes “in the air”. De radiozender Mix Megapool is vanaf vandaag weer volledig kerstzender. Vier weken lang hebben we op dat radiostation vanaf nu 100% kerstmuziek. Leuk! De luisteraars mochten dit jaar stemmen over het kerstlied dat als eerste gedraaid moest worden. Je zou hierbij meteen kunnen denken aan “All I want for Christmas is you” van Mariah Carey of “Last Christmas (I gave you my hart)” van Wham met George Michael. Het werd echter “It´s beginning to look a lot like Christmas” van Michael Bublé. Het vierde liedje was ons favoriete lied “Tänd ett ljus”. Een Zweeds kerstliedje, waarvan we twee jaar geleden de tekst al eens hebben opgeschreven én vertaald voor tante Heiltje en neef Sietse. Vanaf vandaag is onze radio afgestemd op de zender Mix Megapool! Er komt meer en meer kerstsfeer!
  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.