Haas(t)je over!

Haas(t)je over!


Tijdens een ritje naar of van Aneby (kan ook onderweg naar of van Tranås zijn geweest trouwens) zien we in het veld een mooi haasje zitten. Een dapper ding! En mooi van kleur. Nog duidelijk met zijn wintervacht, namelijk meer wit dan anders. Met zijn grote ogen kijkt hij druk om zich heen. Wellicht om zich ervan te overtuigen, dat er geen gevaar voor hem dreigt. Natuurlijke vijanden van de haas zijn vossen, roofvogels, marterachtigen en… de mens. Maar van ons heeft hij niets te vrezen en dat is hem ook wel duidelijk, want hij kijkt naar ons en gaat niet op de vlucht. Tijd voor een paar foto´s is er daardoor voldoende. Ineens, alsof hij gestoken wordt, rent hij weg. En niet zoals je zou denken het bos in, om ergens te kunnen schuilen, maar hij rent naar de weg. Hij gaat de weg zelfs óver. Juist op dat moment maak ik een foto en kijk nou hoe bijzonder die is geworden. Het blijkt, dat de haas niet echt rent maar ook springt. En wat lijkt hij ineens stukken groter zo. Wanneer hij aan de andere kant van de weg is gaan hij nog weer terug ook, om vervolgens dan eindelijk maar toch het bos in te gaan. Misschien op zoek naar eten of gewoon omdat hij niet van pottenkijkers houdt…

4 gedachten over “Haas(t)je over!

  1. Bofkonten! prachtig “geschoten” met de gevoelige lens, het gaat hier om de sneeuwhaas, te herkennen aan de relatief kortere oren met zwarte puntjes. Erg leuk dat jullie de tussenfase van het verharen van winter- naar zomerkleed hebben gezien en vastgelegd.

  2. Het lijkt net alsof hij hele grote sloffen aan heeft, ha ha ha.
    Doordat de achter poten zo lang zijn kan de haas diep en krachtig afzetten en zo een snelheid van wel 70 km/u. rennen en dus ruim 100m in 5 seconden afleggen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image
Översätta