Grote zaag-kloofmachine

Grote zaag-kloofmachine


Voordat ik naar Nederland afreisde had ik nog even contact met buurman Erling van het nabijgelegen dorpje Västorp. Van hem had ik de grote kloofmachine geleend, toen die van mij stuk ging. Hij vertelde me, dat hij zelf een andere kloofmachine ging huren, om zijn eigen houtvoorraad weer op peil te brengen. Dat vond ik vreemd, want hij had immers een hele goeie. De kloofmachine die hij ging gebruiken was er echter eentje, die zowel zaagt als klooft. Dát wilde ik natuurlijk wel eens zien. Maar hij en zijn vrouw zouden gaan zagen en kloven met dat ding als ik in Nederland was. Waarschijnlijk zou ik het niet meer zien. Maandag kreeg ik een berichtje van Erling: of ik nog even wilde komen kijken. Ja natuurlijk! Snel in de auto gesprongen en naar Västorp gereden, naar de grote schuur van Erling, want daar zag ik zijn auto staan. Ter plekke zag ik hem en zijn vrouw Britt bij een apparaat staan, dat in mijn voorstellingen veel groter was dan in werkelijkheid. Alleen deed dat apparaat deed precies wat die moest doen. Erling kon er een hele boomstam inleggen en een enorme cirkelzaag zaagde er een stuk af. Op de gewenste lengte van 30 cm. Het afgezaagde deel viel omlaag en werd vervolgens automatisch door twee grote messen gedrukt. De partjes hout vielen vervolgens op de, schuin omhooglopende, lopende band die erachter stond en tenslotte vielen de partjes hout op de grote stapel brandhout. Wát een gemak! Zo was zijn houtvoorraad weer snel aangevuld. Sneller dan dat ik het kan doen. Een mooi apparaat! Op het erf lagen nog voldoende boomstammen, maar hij had inmiddels zijn houtschuur vol. De rest van de bomen ging in de versnipperaar, want die bomen waren niet geschikt voor de houtzagerij.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image