Grote roofvogel

Grote roofvogel


Op een dag zien we een grote roofvogel op een paaltje langs de weg zitten. Dat zien we geregeld, alleen die grote vogels zijn vaak zó snel, dat je ze nooit (goed) kunt herkennen. Laat staan dat je ze (goed) op de foto krijgt. Tot die dag. Want we zagen hem al van een afstand en daarmee gingen we langzamer rijden om hem niet af te schrikken. En hij bleef zitten. Lang genoeg voor een foto. Op het moment dat hij wegvliegt knip ik lukraak nog een paar foto´s. Thuis blijkt, dat er een paar redelijke kiekjes van hem tussen zitten. Vooral de onderste foto vind ik persoonlijk heel bijzonder. Als je goed naar zijn kop kijkt is hij niet blij, dat we hem hebben gestoord in zijn middagdutje. Hij kijkt immers behoorlijk boos! Of kijkt hij misschien altijd zo?

De buizerd is overigens een middelgrote tot grote roofvogel uit de familie van de havikachtigen. Hij komt voor in het grootste gedeelte van Europa en delen van Azië. De buizerd is overwegend een standvogel die in hetzelfde gebied overwintert als waar hij broedt. Behalve in de koudste gebieden en op enkele ondersoorten na. De vogel jaagt gebruikelijk in open land, maar nestelt zicht voornamelijk graag in bosranden. Normaal gesproken bestaat de prooi van een buizerd voornamelijk uit kleine zoogdieren, amfibieën (zoals kikkers) en kleine vogels, maar hij is bij gelegenheid ook aaseter. Eigenlijk kun je het sneller zeggen: een alleseter! Blij, dat we hem een keer hebben kunnen fotograferen!

2 gedachten over “Grote roofvogel

  1. Weer zulke mooie foto’s, jullie zijn lekker op dreef!
    Weet je, ik twijfel of het niet de rode wouw is die jullie gezien hebben. Je hoort nog!

  2. Helaas.., toch een buizerd.., maar wel prachtig hoor!
    Een Rode wouw is wat groter en de gevorkte staart kun je hier niet zien vanuit deze positie, zijn mantel is wel roodachtig, maar heeft geen witte vlek aan de onderzijde van de handvleugel. Leuk om er een determinatie op los te laten om er achter te komen welke vogel het is!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image
Översätta