Goedkoop nieuw kastje!

Goedkoop nieuw kastje!

 
Nadat ik zondag de kamer ont-kerst had en na de schoonmaak de normale dingetjes weer een plekje had gegeven, was vandaag de bovenverdieping aan de beurt. Ook daar had ik alle kerstspullen al verwijderd, maar nu moest het nog schoongemaakt worden. Tegelijkertijd plaatste ik de normale prulletjes weer terug. Net even anders dan voorheen. Ik hou wel van een beetje verandering. De bovenverdieping kostte me een paar uurtjes, inclusief de nodige pauzes. In de logeerkamer had ik nog even een uitdaging. Daar stond een klein kastje, die we ooit bij Leen Bakker hadden gekocht. Geloof ik. Dat was echt een sier tafeltje. Als je begrijpt wat ik bedoel. De stevigheid was ver te zoeken. Toen ik de kerstspullen begin december in de logeerkamer plaatste, we kregen immers visite met de kerstdagen, had ik een fotolijstje tijdelijk in het laatje van dat kastje gelegd. Alleen nu kreeg ik het laatje niet meer open. Een beetje extra kracht bleek ook geen oplossing, want had ik het handvat ineens in mijn handen. Hmmm… Weg met dat ding! Met enig gewrik kreeg ik het laatje toch open, echter de schade was al compleet. Inmiddels had ik voor de som van €.4,- (!) een ander wit kastje én een leuke witte klok gekocht. Uiteraard tweedehands, maar beide artikelen zagen er nog goed uit. Nadat ik het kastje had schoongemaakt kon die boven een plekje krijgen. Hij past daar perfect. De klok hing Heiko later op en die past er ook heel mooi bij. Zo zie je maar weer: wat de een afdankt kan een ander soms nog weer prima gebruiken. We gooien al genoeg weg met z´n allen. Wij zijn inmiddels een groot voorstander van recyclen.
 
Terwijl ik boven bezig was, had Heiko in de kelder ondertussen het expansievat voor onze watervoorziening gecontroleerd. De druk van het water valt soms een beetje weg en komt terug en zakt weer weg, enzovoort. Heiko dacht, dat dit wellicht aan de druk in het expansievat kon liggen. Hij tikte op de buitenkant van het grote rode, 200 liter vat en constateerde dat die niet vol met water zat. Het klonk hol en niet massief, zoals het zou klinken als die vol zou zitten. Dan was het toch goed? Toch was de waterdruk niet constant. Toen ontdekte hij een etiket op het rode vat, waarop staat, dat je elke zes maanden de druk in het vat moet controleren. Ehhh… we wonen hier nu ruim twee jaar en er is nog nooit naar gekeken. Dat wordt tijd. Hij pakte de compressor en wilde meten hoeveel luchtdruk er op dat moment in de ketel zat, om vervolgens de druk eventueel op te voeren. Er moet 1,5 bar inzitten volgens het etiket. Helaas had Heiko niet de juiste aansluiting voor het ventiel van de ketel. Daarop belde hij met Rörservice in Tranås, met het verzoek om de druk in het expansievat te meten. Blijkbaar hadden ze het daar niet erg druk, want twee uur later stond er al een monteur bij ons achter het huis. Die zette zijn compressor op het vat en toen bleek inderdaad, dat er te weinig druk in zat. Een fluitje van een cent en binnen een half uur was de monteur alweer vertrokken. Hij adviseerde Heiko, om bij de Biltema een nieuw koppelslangetje te halen voor de compressor, zodat hij het de volgende keer zelf kan doen. Goeie tip! Tack!
 
Tijdens ons laatste bezoek in Nederland spraken we bij iemand over het onderwerp rijbewijs en het tijdig verlengen daarvan. Gelukkig, want toen Heiko zijn rijbewijs erbij pakte, bleek dat die in februari 2020 afloopt! Het verlengen neemt enige weken tijd in beslag, vooral ook omdat hij nu een Zweeds rijbewijs gaat aanvragen in plaats van het laten verlengen van het Nederlands rijbewijs. Hij had er meteen een actiepunt van gemaakt in zijn digitale agenda en dat punt kwam vandaag naar voren. Hij zocht op het internet op de site van Transportstyrelse, het RDW zeg maar, hoe de procedure was. Maar hoe hij ook zocht, het omruilen van een Nederlands naar een Zweeds rijbewijs kon hij niet vinden. Er zat niets anders op dan bellen. Er waren blijkbaar meer die belden met de klantenservice, want er was een kö, een wachtrij. Gelukkig was Heiko nummer 1. Evenzogoed duurde dat nog 20 minuten. Zijn gesprek was vervolgens binnen 2 minuten klaar. De dame aan de andere kant van de lijn zou een formulier opsturen. Dat moet Heiko invullen en terugsturen met een recente pasfoto én zijn huidige rijbewijs. Voordat hij het zou opsturen moest hij een kopie maken van de voor- en achterzijde van zijn huidig rijbewijs. Dat ingeval van een politiecontrole. Het maken van nieuwe rijbewijs zou vervolgens vier tot vijf weken duren. Dat redden we dan nog net, voordat de geldigheid verloopt.
   
Op een gegeven moment ging naar beneden om de wasmachine aan te zetten en toen zag ik tot mijn grote vreugde, dat onze dametjes Jikke en Ebba nét als ik, graag voorraad hebben. Ik bedoel daarmee, dat ik graag van bijna alles wat we aan etenswaren in huis hebben een pakje, een doosje of een zakje extra in de voorraadkast heb staan. Zo kom ik nooit voor verrassingen te staan én hoeven we niet in zo´n geval á la minuut in de auto te springen en naar een supermarkt te rijden. Zeker met de afstanden hier is dat niet rendabel. “Goed voorbeeld doet goed volgen” moeten Jikke en Ebba hebben waarschijnlijk gedacht. In de kelderhal, waar de dametjes ´s nachts verblijven, zag ik namelijk half onder het vloerkleed twee muisjes liggen. Of eigenlijk anderhalf: een grote en een kleine. Ja, ook nog eens voor onze voorraadkast. Ze hadden de muisjes ogenschijnlijk gevangen, alleen niet meer opgegeten. Wellicht een lekkere snack voor de nacht? Zover heb ik het maar niet laten komen. De prooien heb ik snel weggehaald en in plaats daarvan een paar lekkere kattensnoepjes op die plaats gelegd. Verrassing…
   
‘s Middags heeft Heiko overigens ook nog eventjes het wandje geschilderd, dat hij gisteren in elkaar had getimmerd. Dat kan nu drogen om vervolgens nog twee keer geschilderd te worden. Ben benieuwd hoe het straks lijkt, als het buiten staat en het protaaltje deels afsluit. Heiko zet eerst een kant dicht, vanaf de weg gezien de linker. Hopelijk houden we daardoor de wind en waarschijnlijk dan straks ook de sneeuw tegen. De wind rukt nu meteen de deur open, als de wind van die kant komt. Of waait elke keer de mat in het gras. We hebben het zelfs al wel gehad, dat de mat zó neer was gekomen, dat we de voordeur niet eens meer konden openen. Wel met enig moeite hoor, maar dat is straks wellicht voltooid verleden tijd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.