Gewonde door ongeluk met eland

Gewonde door ongeluk met eland


Gisteren in het nieuws: “Er werd zondag iemand naar het ziekenhuis gebracht, na een ongeluk met een eland. De weg moest tijdens de reddingswerkzaamheden worden afgesloten…” Dit keer was het ongeval net buiten Jönköping. Dit is helaas in de maanden oktober en november schering en inslag. Het zijn namelijk de twee maanden van het jaar, waarin de meeste wildongelukken plaatsvinden. Meer dan 62.000 bestuurders zijn per jaar betrokken bij dergelijke ongevallen op Zweedse wegen en de ongevallen zijn de laatste jaren talrijker geworden. De elandenjacht, waarbij de dieren worden opgejaagd, is natuurlijk een belangrijke reden. Maar ook bessen- en paddenstoelplukkers die zich in de bossen bevinden, zijn een oorzaak. Daar gaan de dieren immers ook voor op de loop en kunnen daardoor zomaar de weg op lopen. Nog een hele belangrijke: de schemering die ´s ochtends vroeger en ´s avonds later aanbreekt. Juist op het moment, dat veel mensen van of naar hun werk rijden.

En de dieren geven uiteraard niet om de klok, echter om de zon, zegt iemand van de “National Wildlife Accident Council”. In deze maand is er gemiddeld elke acht minuten een wildongeluk in Zweden. Een van de redenen voor de toename is, dat het aantal ongevallen met everzwijnen groter is geworden. Dit jaar waren er tussen januari en september alleen al ruim vierduizendvijfhonderd ongevallen met wilde zwijnen, welke daadwerkelijk werden gemeld bij de politie. Tel daar dus maar gerust een paar honderd bij op, die niet worden gemeld. Ongevallen met herten zijn de laatste jaren ook toegenomen. Iedereen wordt vandaag de dag sterk aangeraden, zich zoveel mogelijk aan de aangegeven snelheid te houden. Dat zou de kans op het voorkomen van een ongeval behoorlijk verhogen. Vanzelfsprekend is het iemands eigen verantwoordelijkheid om tijdens het rijden goed uit te kijken. En dan niet alleen op de weg, maar eveneens in de bermen. Eveneens moet je weten, dat reeën vaak in groepen komen. Nog vaker met zijn twee. Wilde zwijnen komen nagenoeg altijd in grotere groepen. Dus als je een wild zwijn ziet, rij dan vooral rustig, want dan zijn er waarschijnlijk meer in de buurt. Hopelijk blijft jou een ongeluk met wild bespaart…

4 gedachten over “Gewonde door ongeluk met eland

  1. Ja, ook ons en mijn familie, die in Värmland wonen, is het overkomen. Mijn oom en tante reden voor en wij erachter. Plotseling rende er een moeder eland over de weg, vlak voor de auto van mijn oom. En, even later ook nog een jong, die niet dorst over te steken. Uiteindelijk is het jong toch overgelopen en konden wij, maar ook veel automobilisten van de andere kant, weer doorrijden.
    Mijn oom moest trouwens heel erg in de remmen!
    Je zult zo’n beest op je motorkap krijgen en met een beetje ongeluk, ook nog eens een gewei door de voorruit…….
    Maar het blijven wel de koningen van het land!

    1. Nee. Je moet er niet aan denken, dat je een eland op de motorkap kunt krijgen. Dan zouden vele auto´s niet meer uit de garage komen. Het lijkt me inderdaad verschrikkelijk! Blij, dat jouw oom en tante het konden navertellen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.