Gevaarlijke dieren in Zweden

Gevaarlijke dieren in Zweden


Zo af en toe lees je op de Facebookgroep “Emigreren naar Zweden” leuke items. Helaas ook veel te vaak zinloze of domme vragen. In mijn ogen dan natuurlijk. Vandaag las ik een vraag die iemand, thans nog wonende in Nederland, stelde aan de lezers van dit forum. De vraag luidde: “Wat is jullie ervaring met beren in het zuidelijke deel van Zweden?”.  Het betreft iemand die wil emigreren naar Zweden en heel graag in de bossen wandelt en fietst. De keuze van de definitieve woonplaats is blijkbaar mede afhankelijk van het feit of er beren in de nabije omgeving zijn. De reacties op dit item zijn divers. De meesten reageren met de informatie dat de beer banger is voor mensen dan andersom. Er staat ook te lezen dat de beer ons waarschijnlijk al veel eerder in de gaten heeft en observeert dan dat wij de beer überhaupt te zien krijgen. In een aangehaald artikel van een van de lezers is te lezen dat er tussen 1977 en 2012 in totaal 31 mensen zijn aangevallen door een beer. Gemiddeld dus minder dan 1 per jaar. Daarbij zijn een paar doden gevallen. Deze aanvallen met dodelijke afloop vonden plaats terwijl er gejaagd werd. De beer heeft zich zodoende waarschijnlijk bedreigd gevoeld. Van nature zijn de beren erg schuw en eten ze overigens ook liever besjes. De conclusie mag dan ook zijn dat beren niet gevaarlijk zijn voor mensen.
 
Mocht je bij toeval of misschien kun je zelfs spreken van “bij geluk” een beer treffen en je wilt weglopen, loop dan achterwaarts van de beer weg. Ga niet wegrennen; dat vindt de beer namelijk erg interessant en gaat dan tikkertje met je spelen. Denk niet dat je harder kunt rennen dan de logge beer. Dat verlies je absoluut. Op dit item lees ik ook andere reacties zoals een opsomming van de meest gevaarlijke dieren in Zweden. Twee lolbroeken denken het te weten: de teek en de knut. Waarbij gemeld wordt dat je van de knut (piep klein vliegje) niet ziek wordt, maar van een besmette teek wel. Die is dan inderdaad redelijk gevaarlijk, vanwege het grote risico op de ziekte van Lyme. Naast deze reacties zijn er gelukkig ook serieuzere reacties te vinden. Na de beer wordt de eland genoemd, de lynx, de wolf, het wilde zwijn en de vos. Maar geen van deze dieren zijn een serieuze bedreiging voor de mens. Ze zijn allemaal erg schuw en gaan voor de mens op de loop. Eén mevrouw schrijft dat ze een keer oog in oog heeft gestaan met een lynx en met een wolf. Dat vond ze beslist geen prettige ervaring, edoch de dieren gingen wel voor haar op de loop.
 
In een artikel over “wilde dieren in Zweden” lees ik dat er ongeveer 350.000 elanden in Zweden rondlopen en dat er jaarlijks vele duizenden worden geschoten tijdens de jacht. Jonge elanden worden ook aangevallen en opgegeten door de wolf en de lynx, waardoor de populatie eveneens in balans wordt gehouden. Net zoals herten en reeën. De conclusie van het artikel is trouwens dat Zweden een heel veilig land is en dat er feitelijk geen gevaarlijke dieren rondlopen. Je kunt er zonder risico door de bossen lopen en fietsen. Zeker als je een beetje lawaai maakt in de vorm van een gesprek met je partner.

Nog een laatste aanhef van een reactie op het item op de Facebookgroep: “Als je in Nederland met je auto op de weg durft te rijden, zul je je zonder angsten in de Zweedse bossen kunnen bewegen”. Waarschijnlijk betreft het hier iemand die vanuit het drukke westen van Nederland is geëmigreerd, dus rondom de randsteden woonde. Maar toch: ik onderschrijf het.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.