Geen widgets gevonden in de zijbalk


Vanochtend had Heiko buiten de sneeuwschuiver weer ter hand genomen. De afgelopen nacht was er verse sneeuw gevallen en de oprit en ons stoepje naar de voordeur kon wel weer even schoongemaakt worden. Ook de auto’s werden opnieuw schoongemaakt en er kwamen vier kruiwagens met hout vanuit de houtstek in de kelder. Ondanks dat de pelletkachel zonder problemen heerlijk snort, blijven we toch zoveel mogelijk op hout stoken. Het was vandaag overigens weer een fantastische winterdag met veel vorst en ook veel zon. De komende dagen blijft het zo. Ons hoor je niet klagen! Vandaag heb ik me vooral achter de computer opgehouden. Mijn mond deed me behoorlijk pijn en daarom was het doen van huishoudelijk werk niet echt een goed idee. Omdat je onwillekeurig eens een “gekke bek trekt” zeg maar, ging het wondje toch, ondanks de hechting, een paar keer even bloeden. Achter de laptop was niet overbodig, want er moest het een en ander aan administratie geregeld worden. Hierdoor las ik ook direct het mailtje, die onze buurman Lennart ons stuurde!

Sinds enkele jaren loopt er een vergunningaanvraag van een rijke meneer uit Stockholm, met een landgoed en heel veel bosgrond in en rond Bordsjö. Het plaatsje Bordsjö ligt op ongeveer 5 kilometer bij ons vandaan. De vergunningaanvraag betrof het plaatsen en in bedrijf nemen van 16 (!)  windmolens. In het schitterende stuk natuur rondom het landgoed en daarmee tevens in onze woonomgeving. Toen wij het huis kochten wisten we dat niet, maar ondanks dat we de windmolens niet direct voor ons huis zouden krijgen, werkten we wel mee aan de acties van de buurt, om de vergunning te blokkeren. Er was een heuse actiegroep opgericht, waar onze buurman uit Västorp, oud huisarts Lennart, de voorzitter van was. Wij woonden een aantal bijeenkomsten bij en voorzagen de groep van info, zoals we die uit Nederland konden oppikken van het proces tegen de windmolens in Meeden en in de Veenkoloniën. Hier bij ons zouden namelijk de grootste windmolens van Zweden komen te staan. In totaal 16 stuks met een wiekhoogte van maar liefst 250 meter. Nou, die zie je van een hele grote afstand al staan. Daar kan niemand omheen. Ons protest was gebaseerd op vele zaken, waaronder de schade voor het milieu (natuur en dieren), maar ook de eventuele schade voor de mens. Er bestaat geen rapport over de eventuele negatieve effecten voor de mensen, die in de directe omgeving van de windmolens wonen. Van lagere windmolens wel en daarvoor bestaan duidelijke normen.

Voor deze windmolens niet. Men maakte echter bij de vergunningaanvraag gebruik van de normen voor de lagere windmolens. Uiteraard geheel onterecht. Na vele schriftelijke communicatie, volgde in september vorig jaar een hoorzitting in een gebouwtje te Askeryd. Hier vlakbij. Wij konden daar niet bij aanwezig zijn, vanwege het overlijden en de crematie van tante Heiltje en waren daarom in Nederland. We waren echter wel gedagvaard en moesten ons officieel afmelden en laten vertegenwoordigen. Anders zouden we strafrechtelijk vervolgd kunnen worden. Ja, ja! Na die hoorzitting zijn er nog een hoop stukken aangeleverd door de actiegroep. Aangevuld met beelden van een drone op 250 meter hoogte. Daarna was het stil en moesten we wachten op het vonnis van de rechtbank in Växjö. Dat vonnis kregen we vandaag via de mail. Een document van 95 pagina’s kwam in onze én ongeveer 60 andere mailboxen. Binnen een kwartier kwam er een mail achteraan van voorzitter Lennart, die ik dus ook meteen zag. Hij had het document inmiddels snel doorgelezen en stuurde ons de samenvatting. Daarbij de tekst: “Allen gefeliciteerd en trek de champagnefles maar open!”

De rechtbank heeft de vergunningaanvraag namelijk geweigerd en alle verweer van de commissie Bordsjö afgewezen. Yes! Wat een geruststelling zeg. Nogmaals, ondanks dat we die windmolens niet precies voor onze deur zouden krijgen, zou het ons leefmilieu toch in negatieve zin hebben beïnvloed. Elke keer als we vanaf Eksjö of Aneby of Tranås naar huis zouden rijden, zouden we die enorme gevaartes tegemoet rijden. Vreselijk! Na het ontvangen bericht, zijn we meteen naar onze voorraadkast gelopen en hebben er een fles Sekt uit gepakt. Daarna is Heiko in de auto gestapt en heeft die fles naar Lennart gebracht. Op deze manier wilden we onze dankbaarheid aan hem tonen, voor al het werk hij ervoor heeft gedaan. Hij was de voorzitter, maar tevens kartrekker en heeft er vele uren aan besteedt. Dat mag beloond worden vinden wij. Toen Heiko voor zijn deur stond met de fles, was de oud-huisarts duidelijk ontroerd. Later volgde er een sms -berichtje met dankwoorden. Formeel kan er nog bezwaar aangetekend worden, echter de rechtbank was vrij duidelijk en volgt volgens mij ook het Europese recht en denkwijze over deze extra hoge windmolens. Zolang er onvoldoende bekend is over de gevolgen voor mens en natuur en er ook maar de geringste gezondheidsrisico’s zijn, komt er geen vergunning! Daar drinken we een op!
 
Gistermiddag, even na twaalf uur, reden we van huis richting Jönköping. We waren nog maar net van de afrit af, toen ik “iets” op de weg zag. Liep daar iemand? Doordat er nog een beetje ijsvorming aan de binnenkant van de ramen zat, was het niet duidelijk te zien. Eenmaal dichterbij gekomen zagen we wat het wel was: een fietser! Nou is het sowieso al bijzonder dat er hier iemand fietst en dan ook nog in de sneeuw? Het bleek “de onbekende jogger” te zijn, die waarschijnlijk vanwege het weer nu voor de tweewieler (mountainbike) had gekozen. Deze man zagen we in de zomer en herfst heel vaak bij ons voor het huis langs komen. Zonder overigens ook nog maar één keertje te groeten. Niemand in de buurt schijnt hem te kennen. Dat hij een fervent sporter is, is ons nu wel duidelijk…

En ja hoor! De pincode voor de nieuwe bankpas zat vandaag in de brievenbus! Om heel eerlijk te zijn vond ik dit lang duren. Is natuurlijk niet zo. Gezien het feit, dat het nieuwe pasje er een dag nadat de oude was “opgeslokt” al was, ben je al gauw geneigd om een snel vervolg te willen. Maar, het is allemaal fantastisch geregeld. Binnenkort kan ik de nieuwe pas met pincode uitproberen, wanneer de wekelijkse boodschappen opgehaald worden. Dat die pas belangrijk is, bleek overigens ook uit een krantenartikel. Wat blijkt? De Zweden gebruiken steeds minder contant geld! Tegelijkertijd nam daarmee het aantal vervalsingen van bankbiljetten toe! Voornamelijk 500 bankbiljetten worden nagemaakt. Het aantal zaken bij de politie is in 2020 met meer dan 100 procent gestegen ten opzichte van 2019!

Door het verminderde gebruik van contant geld zijn, zowel de kennis, als het vermogen, om echte bankbiljetten te herkennen, verloren gegaan. Dat zegt een forensisch wetenschapper bij de politie. Een paar jaar geleden ontving Zweden nieuwe bankbiljetten, die volgens de Riksbank zeer veilig zouden zijn. Maar het aantal gevallen van namaak is sindsdien aanzienlijk toegenomen. In 2019 ontving men 855 zaken met betrekking tot vervalsing van bankbiljetten. Bankbiljetten die overeenkwamen met een waarde van ongeveer SEK 800.000,-. Het voorlopige cijfer voor 2020 is 2.654 zaken, die overeenkomen met een waarde van meer dan SEK 3,2 miljoen! Valse 500-bankbiljetten zijn daarbij goed voor iets meer dan SEK 3 miljoen. Een verklaring voor de toename van de vervalsing van bankbiljetten is volgens de politie, dat velen eigenlijk niet meer weten hoe de bankbiljetten eruit zien. Meer en meer Zweden kiezen tijdens het winkelen tegenwoordig immers voor digitale oplossingen en velen komen daardoor nog zelden in aanraking met fysiek geld.

Volgens de politie leidt dat, de onwetendheid over bankbiljetten, eveneens tot slechte vervalsingen. Doordat men het verschil nauwelijks nog weet, kan de vervalser zich een lagere kwaliteit “veroorloven”. Met name coupures van grotere bedragen worden gebruikt. Vroeger werden lagere coupures vervalst, nu kunnen ze met dezelfde inspanning het biljet van vijfhonderd namaken. Er zijn verschillende details, die aantonen dat een bankbiljet echt is: – ze zijn bedrukt met een methode die een speciaal gevoel op het papier geeft – ze hebben een watermerk en op de hogere coupures zitten veiligheidsbanden – vanaf SEK 100 en hoger is er een veiligheid aan de linkerkant van het portret: als je het bankbiljet beweegt, zie je dat het in de drie vensters van de rand beweegt. Dan is er een van kleur veranderende afbeelding aan de rechterkant van het portret te zien. Mede door bovenstaande gaat men ervan uit, dat binnen afzienbare tijd alleen nog digitaal betaald kan worden. Daarom extra blij, dat ik weer een pas heb!

Weer zo´n bijzondere dag: baljväxtendag: de dag van de peulvruchten. Dit zijn “voedingsmiddelen van plantaardige oorsprong, met een lage milieu-impact en lage economische kosten”. Ze, de peulvruchten, hebben sinds 2016 een internationale dag. Het doel is simpel eigenlijk. Net als bij de andere “feestdagen”, gaat het hier eveneens om de consumptie te bevorderen. Het blijkt namelijk, dat men de consumptie-aanbevelingen nauwelijks ter harte nemen. We eten er te weinig van en de daling van het gebruik is sinds de jaren tachtig aanzienlijk. Daarnaast wil de dag het bewustzijn vergroten van de vele voedingsstoffen die peulvruchten bevatten. Denk hierbij aan eiwitten, vezels, koolhydraten, magnesium, kalium en calcium. Voedingsdeskundigen raden daarom aan, dat we peulvruchten op alle leeftijden minstens drie keer per week eten. Alleen al vanwege hun hoge voedingsgehalte. Onder peulvruchten worden onder andere verstaan: bruine en witte bonen, kapucijners, linzen, kikkererwten, spliterwten, kidneybonen en sojabonen. En wat aten wij vanavond? Spaghetti met reepjes falukorv in een tomatensausje… Morgen dan maar iets met peulvruchten?

2 gedachten over “Geen windmolens rond Ödarp!”
 1. Gelukkig voor jullie buurtje dat het niet door gaat met die windmolens.
  Overigens ben ik wel een voorstander van windmolens, ik vind ze absoluut niet lelijk, maar ja, het bekende verhaal “niet in je achtertuin”. Ook vlakbij ons Zweedse huis had men windmolens gepland, maar de eigenaar van het gebied heeft ook met succes geprotesteerd.
  Wel zijn er diverse boerderijen in de buurt die er een hebben en dat aantal groeit. Er zijn ook steeds meer Zweedse huizen met zonnepanelen. Dat wilde men eerst ook niet, of men dacht dat het minder effectief was. Maar nu zijn er panelen die niet perse directe zon nodig hebben en wordt het wel effectiever.
  Wat vervelend die wondjes in je mond. Ik hoop voor je dat het biopt geen slecht nieuws brengt. Wanneer krijg je de uitslag?
  Groet, Jet

  1. Op zich zijn wij ook geen tegenstander van windmolens, begrijp me goed. We moeten absoluut snel naar milieuvriendelijke oplossingen voor onze energievoorziening. Windmolens horen daar zeker bij, maar die windmolens horen naar onze mening niet in de prachtige Zweedse natuur. In ieder geval niet op de bergen van Småland, waar je ze van grote afstand al had kunnen zien staan. Niet goed voor de toeristenindustrie lijkt mij. Waar wel? Nou, op vlakke stukken landbouwgrond of in zee. Plaatsen genoeg te vinden, waar de natuur niet of in ieder geval veel minder wordt vernield. Uiteraard ook niet te dicht in de buurt van huizen, want het kunnen toch wel degelijk ziektemakers zijn. Des te verder noordelijk in Zweden, des te minder mensen er wonen toch en des te minder overlast van die windmolens. Nóg liever zien we grote velden met zonnepanelen, zoals je die bijvoorbeeld rond Hamburg ziet, als je vanuit Flensburg aan komt rijden. Maar ook bijvoorbeeld het grote zonnepanelenpark in Hoogezand-Sappemeer. Die panelen zie je nauwelijks. Of inderdaad zonnepanelen op ieder huis, zodat elk huis selfsupporting is. Helemaal perfect! gr. Heiko

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.