Geen tandjes maar bandjes wisselen

Geen tandjes maar bandjes wisselen


In Zweden hebben ze een wet die voorschrijft dat alle auto’s vanaf 1 november tot 1 april op winterbanden moeten rijden. Dat kunnen gewone winterbanden zijn maar ook spijkerbanden. In Zweden noemen ze die dubbdäck (enkel- en meervoud). Vorig jaar hadden wij al dubbdäck aangeschaft en die konden er nu weer onder gemonteerd worden. Het plan was om dat het laatste weekend van oktober te doen. Vorig weekend dus. Maar helaas is dat niet gelukt door allerlei andere prioriteiten. ’s Avonds na het werk lukte het ook niet meer, omdat het om 16:30 uur donker is. Afgelopen donderdag was het 1 november en hadden de winterbanden er eigenlijk al om moeten zitten. Tja… Risico! Van mijn collega hoorde ik namelijk dat de boete SEK 2.000 per band is! Dus na 1 november nog op zomerbanden rijden kost tijdens een controle door de politie SEK 8.000 oftewel 800 euro! Gelukkig was het op donderdag 1 november + 10 graden en was de eerder gevallen sneeuw alweer weggesmolten. Waarschijnlijk zou ik bij een eventuele controle wel met een waarschuwing weg komen.

Gelukkig heb ik geen politie gezien en bleef ik bespaard van zo’n spannend gesprekje. Afgelopen vrijdag was ik vrij en heb ik de bandjes verwisseld. De juiste band weer op de juiste plek RV = RechtsVoor en LA = LinksAchter, enzovoort. Via een stukje tape met daarop de juiste letters had ik dat op de winterbanden aangegeven en nu ook weer op de zomerbanden. De bouten van de banden zaten trouwens vre-se-lijk vast! De speciaal daarvoor gekochte sleutel heb ik kapotgetrokken door de grote kracht die ik op de bouten moest zetten. Tot mijn geluk gebeurde dat bij de laatste band en de een-na-laatste bout. Met een ander hulpmiddel kon ik ook de laatste bouten losmaken. Een onmisbaar hulpmiddel bij dit klusje is trouwens de hydraulische garagekrik van mijn opa. Die heb ik destijds tezamen met veel ander gereedschap geërfd en sindsdien al vele malen gebruikt. Nu de banden zijn verwisseld kunnen we een halfjaar verder. Laat de winter nu maar komen. Overigens moeten we nog wel op zoek naar gewone winterbanden, zonder spijkers. Want als we in december naar Nederland gaan mogen we weer juist niet op spijkerbanden rijden. Dat betekent nog een keer extra wisselen. Echter eerst nog een setje met de juiste maat (165/65 R16) op de kop zien te tikken.

2 gedachten over “Geen tandjes maar bandjes wisselen

  1. Hoi Heiko,

    Dat die wielbouten zo heel erg vast zitten hoort eigenlijk niet. Officieel hoor je ze “op moment” vast te zetten. Enerzijds om ze niet te los te laten zitten, anderzijds om ervoor te zorgen dat ze wel vast genoeg zitten. Dus eigenlijk hoor je een momentsleutel te gebruiken, en die in te stellen op het voorgeschreven moment.
    Groet!
    Marco

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image