Geen widgets gevonden in de zijbalk


Om heel eerlijk te zijn: ik kan bijna geen foto´s meer zien! De laatste dagen niets anders dan foto´s! Eigen schuld, ik weet het. Ik wil immers zelf dat album zo graag klaar hebben. Vooral vanwege die fantastische aanbieding. En dan doe je al wat, hè? Natuurlijk is het een hele leuke bezigheid. Alleen moest die druk er momenteel niet achter zitten. Dan wordt het uiteindelijk móeten en dat is een heel ander verhaal. Vanochtend de oefeningen maar weer gedaan, om stijfheid in lijf en leden zoveel mogelijk te voorkomen en daarna… Foto´s in het album zetten!

Heiko ging vandaag weer aan het houthakken. Ja, ook het hout blijft ons bezighouden. Gisteren had Heiko wederom een groot aantal stammen in moten gezaagd en die wilde hij vandaag graag “kort-en-klein-slaan”. Uiteraard met behulp van de krachtige klover van de buurman. Er wordt namelijk opnieuw sneeuw voorspeld voor de komende dagen. Heiko wil daarom graag zoveel mogelijk gekloofd hout alvast onder een afdakje hebben liggen. Dan wordt het immers niet natter en daarbij komt: opgeruimd staat netjes. Het ging moeilijk vandaag vertelde hij me toen hij voor de lunch even binnenkwam. Het waren erg zware blokken hout en zelfs deze klover had er moeite mee om ze te splijten.
 

Er zaten in sommige blokken ook veel “dwarsdraden” in het hout. Plekken, waar zijtakken gezeten hebben. Dat maakt het hout erg taai en bij deze dikke stammen bleef zelfs de krachtige klover er soms even in vastzitten. Met behulp van een bijl kon Heiko de vastzittende houtmoot van de beitel terugslaan, om het vervolgens op een andere manier te proberen. Uiteindelijk lukte het wel, maar met veel moeite. De moten hout waren soms zo groot, dat er met één blok een kruiwagen gevuld kon worden! Na de lunch ging hij verder en vervolgens zag ik hem pas terug toen het schemerig was. De klok gaf toen ongeveer vijf uur aan.

De linkerhelft van de grote houtstek ligt nu weer helemaal vol. Daar ligt dan nu 14 tot 15 kuub. Een prettig gevoel, dat er weer een mooie hoeveelheid hout ligt voor de volgende winter. In de extra bijgebouwde houtstek achter het trollenhuisje ligt ook zo´n 15 kuub. Daarmee hebben we voor de winter van 2021-2022 voldoende voorraad hout. Alles wat nu nog bij elkaar gesprokkeld kan worden zal voor de winter van 2022-2023 zijn. Hopelijk lukt het, om nóg 30 kuub bijeen te krijgen, zodat het hout uiteindelijk twee jaar kan liggen te drogen. Dit jaar moeten we een eenmalige inhaalslag maken zeg maar, door nu 60 kuub te verzamelen. De jaren hierna kunnen we dan volstaan met 30 kuub per jaar. Eén mooie dikke, rechte boomstam van twee meter lang is overigens gespaard gebleven. Eveneens twee blokken die als “pootjes” gebruikt gaan worden. Daarvan wordt er namelijk een bankje gemaakt voor bij de grilplaats. Toen Heiko binnenkwam was alles helaas nog niet aan de kant. Maar omdat het zo moeilijk ging, duurde het langer en bleven er nog 11 zware blokken over. Ook liggen er nog drie dikke boomstammen.

Wat een service! Kun je je het driepootje nog herinneren? Die hadden we besteld, om de kleine fotocamera op te kunnen zetten, om zo ook eens een foto van ons samen te maken. Bijvoorbeeld tijdens de wandelingen, waarbij we niet altijd de grote camera meenemen. Vooral als het sneeuwt of heel koud is, pak ik eerder de kleine. Dan kan ik hem samen met mijn handen (!) in de jaszak doen. Dat lukt immers niet met de grote. Helaas was het standertje niet stevig genoeg en liet de camera hangen. We gaven dit door aan de leverancier en die regelde het perfect! We hadden gevraagd hoe we het statiefje weer konden retourneren en het antwoord dat we kregen verraste ons op een positieve manier. Het hoefde niet terug en het te betalen bedrag werd ons kwijtgescholden. En dat alles was binnen een tweetal dagen geregeld!

Het was vandaag een race tegen de klok, want vóór 24:00 uur moest het fotoalbum bij Önskefoto binnen zijn. Digitaal dan wel te verstaan. Nagenoeg de hele dag foto´s op de juiste plek in het album gezet. Van bijzondere belevenissen, bezoekje hier en daar, lekker eten en familie. De foto´s stonden rond vijf uur allemaal op hun plaats. Daarna volgde nog een korte controle van de diverse mappen op de laptop: “Had ik ze allemaal gebruikt?” Nee, niet alle foto´s, echter wel alle onderwerpen. Vervolgens konden de vele pagina´s (112 om precies te zijn) worden voorzien van teksten. Niet bij alles hoor en zeker niet heel uitgebreid. Het was meer even een notitie, zodat we “later” weten waar, wanneer en wat het was.

 
Het was ongeveer acht uur, dat ik Heiko vroeg om alle pagina´s bijzonder goed te controleren: hadden alle foto´s afgeronde hoeken, hadden ze allemaal een schaduw, waren er geen foto´s dubbel gebruikt, miste hij nog iets? Aan de hand van zijn bevindingen werden er slechts een paar aanpassingen aangebracht en tenslotte kon de bestelling om half tien in gang gezet worden. Alle foto´s werden geüpload naar Önskefoto en daarna kon het Jaarboek 2020 daadwerkelijk worden besteld. Al met al was het al half elf, dat we een bevestiging in de mail kregen, dat de bestelling was gelukt! En nee, ik had het inwendige van de mens niet vergeten hoor. We kregen vanavond een gehaktbal met gekookte aardappeltjes en prei! Vanochtend vroeg had ik alles al voorbereid en dat was maar goed ook. Met alle perikelen rondom het fotoalbum gunde ik me eigenlijk geen tijd voor het eten koken. Het album moest immers af! En dat is nu een feit…

Nog even over het eten. Althans over een pan. In de folder van de Lidl stond namelijk een advertentie van een pan. Op zich niets bijzonders. Je ziet eerst het plaatje (dat trekt immers je aandacht) en daarna lees je vaak de tekst. Dat deed ik ook, want ik wilde weten hoe die pan in het Zweeds werd genoemd. Toen ik het las schoot ik meteen in de lach! Het was een “traktörpanna”. Dan lees je toch al heel snel, dat het gaat om een tractorpan! Niet te filmen! Meteen wilde ik natuurlijk weten wat de juiste vertaling van het Zweedse woord was en typte het in op Google Translate. Ik kreeg als vertaling “tractor ketel”. Ik kon mijn lachen wederom niet inhouden. Het gaat hier om een een sauteerpan. Ook wel hapjespan of sauteuse genoemd. Dat is een pan, die heel geschikt voor bijvoorbeeld pastasauzen en roerbakgerechten. Eveneens zijn ze goed te gebruiken voor het bereiden van vlees en vis. De sauteerpan lijkt veel op de koekenpan, maar heeft een hogere rand. Ik hou het vanaf nu op een “tractorpan”!
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.