Statistieken
  • 0
  • 1
  • 31
  • 411.103
  • 1.138
  • 61
  • 1.224Ach en dan heb je ineens materiaal van het oude dak van de veranda óver. Delen daarvan zijn erg beroerd en enkele stukken balk en golfplaat zijn nog best weer te gebruiken. Aangezien Heiko een groot voorstander is van hergebruik van materialen, knutselde hij in “no-time” een extra houtstek in elkaar. Ja, van het oude dak van de veranda. De grote houtstek is namelijk vol en daarin ligt gedroogd hout wat deze winter zo de kachel in kan. Ondertussen komt er alweer nieuw, vers hout aan en dat moet nog een jaar drogen. Daar moest dus ook nog een houtstek voor gemaakt worden. Voordat Heiko met het vervangen van het dak van de veranda aan de slag ging, had hij dit al bedacht. Achter het trollenhuisje zou een uitbreiding komen, waar het haardhout droog onder kan liggen om verder te drogen.

De golfplaten legde hij fors over elkaar heen. Dat wil zeggen, met een grote overlap, zodat de lekkage door de gaatjes in de oude platen het minste overlast zal geven. De platen waren uiteraard veel te lang en daarom moest Heiko ze met een decoupeerzaag inkorten. Er werd zo´n anderhalf tot twee meter afgezaagd, op de foto aan de linkerkant. Toen de constructie en het dakje naar zijn tevredenheid was (het is geen super bouwwerk hoor, slechts een hele eenvoudige houtstek), maakte hij de grond een beetje vlakker. Er zaten daar ter plekke kuilen en bulten en grote stenen. Die laatste waren onmogelijk weg te halen. Het blijft wat dat betreft een ongelijkvloerse bodem. Voor het doel waarvoor het gebouwd wordt, is dat geen probleem. Nadat de kuilen gevuld waren met de bulten zand en onkruid legde hij er pallets op. Althans daar waar mogelijk.

Tegen het trollenhuisje aan liggen nog diverse betonnen dakpannen. Die worden niet meer gebruikt en kunnen feitelijk weg. Binnenkort maar op Marketplace van Facebook zetten. Misschien is er een liefhebber voor. Overigens zijn de oude golfplaten die Heiko niet meer hoefde te gebruiken, inmiddels opgehaald door een man uit Nässjö. Heiko had ze gratis aangeboden op Marketplace. Hij wilde ze eigenlijk naar de stort brengen, maar bedacht zich net op tijd om ze gratis aan te bieden. Voor anderen, die ook een houtstek willen maken misschien. Er was belangstelling te over. De eerste de beste werd het gegund en die haalde het meteen ´s avonds op. De oude dwarsbalken, die niet meer gebruikt konden worden, zijn in kleinere stukjes gezaagd en in de houtkachel verdwenen. Die verwarmden het huis lekker. En daarmee is alle rommel alweer aan de kant. Perfect!

Vervolgens was het tijd om de eerder vergaarde boomstammen te gaan kloven. Met de constructie van de gestapelde pallets is er een perfecte werkhoogte gemaakt en kan Heiko er rechtop bij staan. Hetgeen hij gekloofd had gooide hij vervolgens in de kruiwagen en dat stapelde ik dan weer netjes op. Ja, onder het nieuwe afdakje. Dat is geen klusje voor Heiko. Daar heeft hij geen geduld voor. Ahum… Als het aan hem lag werd het hout er gewoon ingegooid en helemaal niet gestapeld. Dat is natuurlijk ook een manier, maar niet de netste manier vind ik. Dit stapelen kost iets meer tijd, maar zo kan er ook meer in en dát is dan weer een groot voordeel. Toch?


Na een paar uur, verdeeld over een paar dagen, lag er al een leuke stapel gekloofd hout. Dat mag nu een jaartje daar blijven liggen om te drogen. In de winter van 2021 – 2022 gaat het waarschijnlijk de kachel in en kan het ons nóg een keer verwarmen. We zijn nog lang niet klaar met kloven, waardoor er zeker nog veel meer bijkomt. Hout van de man uit Eksjö en straks hout van de vijf of zes grote berkenbomen die we op het eigen erf nog gaan vellen. Zodra het blad eraf is kan dat ingepland worden. Daarvoor moet het hout uit Eksjö eerst aan de kant zijn, anders zie je door de vele bomen het haardhout niet meer…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.