Een vriendin van ons uit Kolham had een leuk kledingstuk gezien, op de Facebookpagina van Erikshjälpen. De kringloopwinkel, waar ik voordat ik ziek werd elke zaterdag in het restaurantje werkte als vrijwilligster. Via een WhatsApp berichtje vroeg Froukje mij, om te kijken of het in haar maat was. Omdat ik helaas al maanden niet meer naar Erikshjälpen ga, kon dat “kijken” niet, maar een telefoontje bood uitslag. Niet de juiste maat! Een paar dagen later kwam er een WhatsApp berichtje binnen van een goede vriend uit Borgercompagnie. Zijn vrouw had iets “retro-achtigs” gezien op de dezelfde pagina. Of we daar naar zouden kunnen kijken. En toen ik opzoek was naar dat berichtje en ik zelf ook nog eens een paar leuke roze kussentjes zag… Dat was een “teken”. Je raadt vast al wel, wat mijn antwoord was, toen Heiko mij vanochtend vroeg “Zin om er even uit te gaan en bij Erikshjälpen te kijken?”
Het waren immers drie signalen op een rij, die aangaven, dat het de hoogste tijd was dat we even gingen. We wilden echter niet de eersten zijn die daar waren, in verband met het coronavirus. Meestal staan er om 10:00 uur, wanneer de winkel open gaat, namelijk al een groep klanten te wachten. Wij waren er rond half elf en troffen een halfvolle parkeerplaats aan. Dat was bijzonder! Meestal staat het daar de hele dag vól met auto´s. Dat was duidelijk een gevolg van de pandemie. In de winkel was het eveneens heel rustig, slechts een handjevol klanten. Het restaurant was nagenoeg leeg. Zelfs weinig personeel. Niet verwonderlijk, want het merendeel is boven de 70 jaar. Terwijl er normaal tien zijn, waren er nu vijf. We konden het “retro-dingetje” niet vinden en vroegen zodoende de verantwoordelijke leidinggevende van die dag, Lasse of hij wist waar het stond. Nee, geen idee, hij had het nog nooit gezien. We liepen de hele winkel door en uiteraard keek ik nog even in het restaurantje. Heimwee…
Toen ik daarvandaan liep ging ik eerst langs de lange rijen met shirts. Gekeken of er nog een paar leuke waren, waarmee we Froukje konden verrassen. Helaas. Of de verkeerde kleur of de verkeerde maat of het verkeerde model. Jammer. Toen viel mijn oog ineens op het item, dat men in Borgercompagnie graag wilde hebben. Het stond ter decoratie tussen de kleding en niet op de plek waar al dat soort dingetjes staan. Gelukkig in ieder geval één die we blij kunnen maken. Even verderop zagen we de roze kussentjes en die werden goedgekeurd en gingen mee naar Ödarp. Daarna liepen we nog even bij de Dollarstore naar binnen voor een paar kleine boodschapjes. We kochten daar onder andere tandpasta en shampoo. Om eerlijk te zijn waren we blij, da het daar ook rustig in de winkel was. We vroegen ons meteen wel af hoe zo’n enorme omzetdaling het coronavirus ondertussen al heeft veroorzaakt. Dat moet gigantisch zijn! Een klant van Örtengren, Heiko zijn baas, heeft twee restaurantjes in Mjölby en via hem weten we, dat hij 70% minder omzet heeft! Dat is ernstig. Hoe lang hou je dat vol? En dat geldt ook voor een heleboel andere winkels. Hoelang houden ze dit vol?
Na de middag zette Joke zich achter de pc en ging ik de tuin in. De waslijnpalen stonden nog fier overeind. Hoeft er dan toch geen beton bij de voet van de palen? We zien het nog eventjes aan. Voor extra stevigheid wilde ik er echter nog een balkje tussen maken. Eentje die van de ene paal naar de andere paal loopt. Als straks de draden ertussen komen en op spanning gezet worden, kunnen de palen naar elkaar toe getrokken worden en dat is niet de bedoeling. De extra balk zorgt ervoor, dat de afstand tussen de palen gelijk blijft. Die constructie hadden we al een keer gezien bij mensen in de tuin, waarmee duidelijk werd, dat het werkt. Maar ja, waar vind ik zo´n balkje? Niet meer op voorraad in de garage. Even nadenken. Hmmm… “Het golfplaten dak is van de containers gehaald en daar zaten balkjes onder. Zijn die dik genoeg en lang genoeg?” Yes! Snel zo´n balkje er afgehaald, geschuurd en twee keer wit geverfd. Dat droogde snel in de zon, waardoor ik hem later op de middag aan de twee palen kon monteren. Vervolgens aan beide zijden 4 schroefoogjes vastgezet, draadspanners ertussen en de waslijndraden gespannen. Klaar! “Joke… Je kunt de was buiten hangen hoor!”
Ondertussen had ik de kussentjes van Erikshjälpen in de bank en stoelen op de veranda gelegd. De hoezen van de kussentjes die we hadden waren nagenoeg wit geworden, doordat ze én al oud waren én behoorlijk verkleurd. Het binnenste is nog goed en daarom deed ik daar andere, grijze hoesjes over. Samen met de nieuwe liggen ze nu op de bank en stoelen. Wát een vrolijk plaatje. En het past perfect bij de rest van de accessoires. Lekker fris en fruitig en een gezellige plek om te zitten. Dat hebben we ook geprobeerd, maar helaas kwam er een kille wind vanuit het westen en dat maakte het té koud om te genieten van een kopje koffie op die plek. Heiko mag daar, wat mij betreft, binnenkort dat tweede windscherm monteren, zodat we op de veranda eveneens uit de wind kunnen zitten. Overigens keken we samen richting het trollenhuisje, zo noemen we dat kleine, faluröde houten schuurtje in de tuin. En er werd zowaar een nieuw project geboren! Na het schoonmaken van het stukje grond achter de vijver, gaan we nog verder bij het beekje de kanten schoonmaken, maar we besloten op dat moment ook, om het stukje grond rondom het trollenhuisje schoon te maken. Alle afgevallen takken eruit, grond een beetje vlak maken en een paar (te) grote berkenbomen kappen. Leuk klusje, maar nu eerst de andere klusjes nog even afmaken…
Unieke berekening: Zweden warmt tweemaal zo snel op als de rest van de wereld! Zweden is sinds het einde van de 19e eeuw gemiddeld 1,7 graden warmer geworden, volgens nieuwe berekeningen van SMHI, de Zweedse KNMI. Wereldwijd is de temperatuurstijging gedurende dezelfde tijd 0,8 graden. We weten, dat het de opwarming van de aarde is, die dit veroorzaakt en dat de uitstoot niet afneemt. “Het is duidelijk dat ik me zorgen maak over de toekomst”, zegt een hoogleraar klimatologie. Sinds het einde van de 19e eeuw hebben de weerstations in het hele land elke dag de buitentemperatuur gemeten. Dat vormt een unieke basis, om te volgen hoe het klimaat hier is veranderd, sinds de uitstoot van broeikasgassen in de atmosfeer is gestegen. De grootste temperatuurveranderingen in het noorden hebben zich voorgedaan in december en maart, in verband met de kortere winters. Regen en smeltperioden komen steeds vaker voor, wat de sneeuwbedekking beïnvloedt en op zijn beurt ook weer een stijging van temperatuur. Sneeuw en ijs kunnen de binnenkomende zonnestraling vanuit de ruimte goed reflecteren. Wanneer het witte sneeuwoppervlak echter verdwijnt, wordt zonnestraling niet zo effectief teruggekaatst en wordt het warmer. Sneeuw en ijs hebben ook een isolerende werking en beschermen de bodem en zee tegen zonnestralen. Ook in het oosten is de temperatuur sterk gestegen vergeleken met het westen, waar de temperatuur het minst is gestegen. Dat komt omdat continenten sneller opwarmen dan de oceaan. In oost Zweden wordt de temperatuur beïnvloed door de nabijheid van de Oostzee en Rusland en het hele Euraziatische continent, terwijl west Zweden wordt beïnvloed door de nabijheid van de Atlantische Oceaan, die langzamer wordt verwarmd. Volgens de hoogleraar zal de temperatuur nog meer stijgen en zullen we steeds kortere winters zien.