Entree Jönköping

Entree Jönköping


We zijn al meerdere keren naar Jönköping geweest. In het begin voor vele bezoekjes aan het Skatteverket, belastingkantoor, voor onze ID-kaarten en later bijvoorbeeld voor ziekenhuisbezoekjes. Uiteraard ook wanneer we gewoon boodschappen wilden doen in de grote stad. Net voor de stad ligt Huskvarna, uiteraard bekend van de naaimachinefabriek Husqvarna. De stad, die inmiddels met Jönköping vergroeid is. Wanneer je Jönköping binnen rijdt via Huskvarna is het elke keer weer een lust voor het oog. Daar bedoel ik mee, de binnenkomst van de stad. Gigantische rotspartijen verwelkomen je. Jönköping ligt overigens aan de zuidpunt van het Vättern-meer en het oude centrum van Jönköping bestaat uit een zandstrand met twee kleinere meren, Munksjön en Rocksjön. Jönköping was héél vroeger een grensstad met Denemarken! In de 15e eeuw had Jönköping zich ontwikkeld tot een middelgrote stad met misschien 1.000 inwoners. De handel was toen gebaseerd op export van dierlijke producten.

Toen de deelstaten Skåne, Halland en Blekinge Zweeds werden, veranderden de omstandigheden van Jönköping in een sneltreinvaart. Ook de komst van het Götakanaal, tussen 1822 en 1832, pakte positief uit. Het kanaal werd heel belangrijk voor Jönköping. Doordat de stad zo centraal was gelegen, werd het al snel een belangrijke haven. Binnen een paar decennia stond de stad volledig in het teken van handel. Na de uitbreiding van de haven in het midden van de 19e eeuw en de spoorverbindingen met Falköping in 1863 en Nässjö in 1864, ontwikkelden de industrie zich in een razend tempo. Nu is Jönköping het negende grootste stedelijk gebied van Zweden. De stad heeft inmiddels ruim 95.000 inwoners en Jönköping län, zeg maar het landsdeel, telt er nu nagenoeg 140.000. Waarschijnlijk tijdens de zomermaanden willen we de binnenstad eens ontdekken, want daar zijn we nog niet geweest. Althans niet voor de vele bezienswaardigheden. En dat wordt zo langzamerhand wel tijd!

2 gedachten over “Entree Jönköping

  1. Dag, ik lees al een tijdje mee en trek dan nu maar de stoute schoenen aan. Vorig jaar zijn wij naar het Huskvarna museum geweest. Dat is zeker een bezoekje waard. Wat wij het mooiste vinden van binnen rijden vanuit het noorden is bij duisternis de lichtjes op het water. Groeten vanuit Fryslan Rinske

    1. Hej Rinske! Het museum is inderdaad heel interessant. En zo te lezen moeten we zeker nog eens in het donker naar Jönköping rijden!
      Groetjes uit Ödarp!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


CAPTCHA Image
Reload Image