Statistieken
  • 0
  • 1
  • 32
  • 410.972
  • 1.135
  • 61
  • 1.218

 
  

Vanmorgen zagen we in een rap tempo de zon opkomen. Uiteraard kwam die op in het oosten, maar we zien dat altijd het beste als we naar het westen kijken. Op de boomtoppen aan de overkant van ons huis zagen we, dat de zon steeds hogerop kwam en de boomtoppen steeds meer oranje verkleurden. Elke minuut veranderde het en binnen een half uur waren de bomen helemaal verlicht. Het werd vandaag een mooie, zonnige winterdag. Alleen wel erg koud! Heiko was even naar Tranås geweest voor de wekelijks boodschappen en de thermeter in de auto gaf op het dieptepunt (of is het een hoogtepunt?) -15 graden aan! Het was toen 10 uur ´s morgens. Daarbij stond er ook een beetje wind, waardoor het extra koud aanvoelde. Behalve dat hij boodschappen had gedaan, was Heiko ook even bij Örtengren geweest. Even bijpraten met zijn baas en kijken hoe de vlag er bijhing. Die vertelde dat de temperaturen, zoals het nu lijkt, volgende week weer omhoog gaan en dat ze naar alle waarschijnlijkheid kunnen beginnen met het snoeien van de fruitbomen.
   
 
Toen er sinds een paar dagen weer een beetje blauw in de lucht te zien was, werden alle boomtoppen weer eventjes fijn in het zonnetje gezet. Leuke plaatjes. Ook leuke plaatjes kregen we te zien bij ons sluisje. Het water stroomt nog steeds met hoge snelheid via het beekje in onze vijver en daarna via het sluisje verder door het beekje. De waterdruppels spatten omhoog en komen langs de oever en op de stenen. Dat geeft een leuk effect nu het zo fors vriest.
 
Het valt ons zelf op, dat onze foto´s van de natuur nu nagenoeg zwart-wit zijn. Behalve als er iets in beeld komt dat geverfd is en niet onder de sneeuw ligt. Zoals onze vogelhokjes. Die zijn faluröd en dat springt er dan meteen heel erg uit. Hopelijk komen er weer veel vogeltjes in onze nestkastjes broeden. Aan het einde van het seizoen in 2020 hebben we ze allemaal schoongemaakt en waar nodig gerenoveerd en opnieuw geschilderd. Daarna werden ze aan andere bomen weer opgehangen, omdat bepaalde bomen waaraan ze hingen immers omgezaagd werden. Zouden ze het verschil merken? Zouden de vogeltjes “van slag zijn”, omdat de nestkastjes op andere plaatsen hangen? Ik verwacht het niet, maar we gaan het vanaf april meemaken.
 
Een bijna dagelijkse activiteit, op dit moment, is het schoonvegen van ons paadje van de voordeur. Die naar de weg richting de brievenbus loopt. Geen grote klus, echter even een leuke lichamelijke inspanning. Ook de weg werd weer geschoven en daarna bezand, zodat wij en anderen veilig met de auto op pad konden. Na deze inspanning ging Heiko weer de kelder in, om oefenen voor het wereldkampioenschap darts. Ja ja… Ruim een uur later kwam hij weer in de kamer en vertelde me, dat hij de sauna had aangezet. Dat wil zeggen: hij had de kachel daarvan op 80 graden, terwijl hij aan het darten was. De sauna was inmiddels op temperatuur. Oftewel, hij ging daarna meteen weer naar beneden, om zich lekker te verwarmen in de sauna. Toen hij anderhalf uur later weer boven kwam zei hij, dat hij twee rondjes had gedaan. Meteen nadat hij uit de sauna was gekomen, was hij de achterdeur uitgelopen en had hij staan afkoelen in de sneeuw. In de sneeuw! Brrr, ik moet er niet aan denken. Ieder zijn ding, zeg ik dan maar. Men is er overigens van overtuigd, dat het gebruik van de sauna op deze manier wel heel gezond is.

Op met menu voor het avondeten stond vandaag een hartige taart. Dit wordt ook wel een quiche genoemd. Hier in Zweden noemen ze het paj. Vaak wordt een hartige taart gemaakt met een bodem van bladerdeeg. Dat heb ik persoonlijk nog nooit gemaakt. Gewoon omdat men hier meel heeft, waar alleen water en boter aan toegevoegd hoeft te worden en dat je daarna op de bodem van de ovenschaal kunt leggen. Die lukt altijd! Deze paj was met gehakt en spinazie. Het gehakt werd met verschillende kruiden even geruld, waarna de spinazie eraan toegevoegd werd. Een mengsel van slagroom, eieren en geraspte kaas werd over het gehakt geschonken, nadat die eerder al in de schaal was gedaan. Uiteindelijk nog een paar tomaatjes erop en in de oven. We hebben er weer van gesmuld hoor. Terwijl Heiko ook nog eerst zei, dat het hem niet zó lekker leek…

Inmiddels zijn in Zweden minstens 80.000 mensen ingeënt tegen covid-19. Dit is ongeveer de helft van alle doses, die Zweden tot dusver heeft gekregen. Dat waren er iets meer dan 170.000 doses. Ouderen en mensen die in de zorg werken, hebben als eerste de vaccins gekregen. Dit is overigens naar aanleiding van de aanbeveling van Folkhälsomyndigheten, de Zweedse instantie voor volksgezondheid. De eerste inentingen zijn goed verlopen en nu wordt er in de diverse regio’s gewerkt om anderen te vaccineren. Verschillende regio’s hebben ook besloten vaccins te geven aan medisch personeel, dat zich bezighoudt met de zorg voor covid-patiënten. Om bescherming tegen covid-19 te krijgen, moet men twee doses vaccin krijgen. Verschillende regio’s hebben vaccins achtergehouden, omdat men er zeker van wilde zijn, dat ze mensen een paar weken later de tweede dosis kunnen geven. Folkhälsomyndigheten vindt niet dat men dat langer hoeft te doen, want er zijn meer vaccins onderweg. In maart komen er bijvoorbeeld grote leveringen in Zweden aan. Verschillende bedrijven openen dit voorjaar zelfs nieuwe fabrieken om veel vaccins te kunnen maken. Bijvoorbeeld Modern en Pfizer. Wij denken, dat we zelf ergens in april of mei het vaccin krijgen toegediend.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.