Elandjacht weer aan de gang…

Elandjacht weer aan de gang…


Het jachtseizoen op elanden is in Zweden weer eens begonnen. Maar wanneer mag er op wat worden gejaagd? Nou, de jacht vindt voornamelijk plaats in de herfst en in winter. Eigenlijk om precies te zijn in de maanden augustus tot en met februari. Het begin en de lengte van het jachtseizoen voor een bepaald soort wild, kunnen aanzienlijk verschillen in de diverse delen van Zweden. Het is daarom noodzakelijk, dat de (buitenlandse) jager goed in de gaten houdt, welke jacht van toepassing is, in het gebied waar hij van plan is te gaan jagen. Er wordt zelfs aangegeven hoeveel wild er in bepaalde delen mag worden geschoten. De elandenjacht in Zuid- en Midden-Zweden, waar wij onder vallen, begint begin oktober en duurt ongeveer twee maanden. In Noord-Zweden begint de elandenjacht begin september en is verdeeld in twee periodes met pauzes eind september-oktober. In zeer kleine jachtgebieden is de jacht op elanden slechts enkele dagen toegestaan.

Het jachtseizoen op herten is daarentegen lang. Het begint op 16 augustus met de jacht op gehoornde dieren, mannetjes dus. Vanaf 1 oktober is de jacht op alle herten toegestaan. In Noord-Zweden eindigt de hertenjacht op 31 december en in de rest van Zweden op 31 januari. Sommige provincies jagen ook op herten tijdens 1 mei – 15 juni. Dat is voornamelijk om te veel aan herten tegen te gaan. Wat er precies waar geschoten mag worden in Zweden wordt nu ongeveer om de drie jaar nauwkeurig bekeken. Het is trouwens de overheid die dat én de seizoenen bepaalt. Het lijkt er overigens op, dat de houders van jachtrechten, om verschillende redenen de voorgeschreven jachttijd voor een bepaalde soort wild, beperken. Bijvoorbeeld door de jacht later te starten dan daadwerkelijk is toegestaan ​​of door de jacht voor de einddatum te annuleren. Wat daarvan de achterliggende gedachte is zoeken we nog uit. In ieder geval is het oppassen geblazen en wandelen zonder reflecterende hesjes is momenteel uit den boze! U zijt gewaarschuwd!

4 gedachten over “Elandjacht weer aan de gang…

 1. Interessant om te weten! Dank voor de goede uitleg.
  Nu begrijp ik de volgzaamheid van de Zweden (ook met Corona) beter. Ze houden zich met de jacht dus ook al aan de regels!

  1. Hallo Erica! Leuk, dat je positief over de uitleg bent: graag gedaan hoor 🙂
   Ik denk met jou, dat men hier inderdaad meer gehoor aan de adviezen geeft…
   Fijne dag verder!

 2. Hahaha Zweden en zich houden aan corona maatregelen?!? Ik reis nu sinds twee weken door Zweden (heb er al bijna 3000 kilometer opzitten) en heb nog geen één mondkapje gezien! Niemand is hier angstig of houdt zich aan de 1,5 meter. Eergisteren in Göteborg geweest, in de grootste winkelcentra, maar 0,0 maatregelen of mensen die zich ook maar aan iets hielden. Heerlijk!!! Zo hoort het leven te zijn.
  Wel zie je heel erg veel jachthutten etc. Prachtig land om in te vertoeven dus, kan Nederland nog heeeel veel van leren.
  Groeten Bob

  1. Dag Bop, dat je geen mondkapjes ziet is correct. Die dingen zijn hier ook niet voorgeschreven. Je mág ze dragen maar het is niet verplicht. Je hebt gelijk dat de meeste mensen niet angstig zijn. Helaas neemt het aantal besmettingen wel weer snel toe, net zoals het aantal ziekenhuisopnames. Met name in de grote steden Stockholm. Göteborg, Malmö en Uppsala. Los van corona is dit inderdaad een prachtig land zonder kapsones.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.