Eksjö trädgårdslördag!

Eksjö trädgårdslördag!

 
We hadden gelezen dat er vandaag iets te doen zou zijn in Eksjö. Trädgårdslördag. Vrij vertaald is dat de tuinen-zaterdag. Dat houdt in dat in het oude gedeelte van de stad waar de oude houten huizen staan, de hofjes vrij toegankelijk zijn. Normaal houden mensen hun poorten en hekken gesloten. Uiteraard zou ik haast willen zeggen. Men heeft immers al vele toeristen over de vloer en dan is een beetje privacy wel fijn. Aan de andere kant weet je wanneer je in het centrum gaat wonen dat je de kijkers er gratis bij krijgt. Maar nu wijk ik uit. Terug naar de trädgårdslördag van vandaag. Heiko voelde zich redelijk en had ook wel even zin in een verzetje. Het mooie weer lokte ook om even weg te gaan.
 
Rond twaalf uur stapten we dan ook in de auto richting Eksjö. Het evenement duurde van elf tot drie uur. We hadden verwacht dat er geen parkeerplaatsen meer in het centrum vrij zouden zijn echter dat viel erg mee. Zó druk was het niet. We liepen het centrum in en bij het museum was er zelfs een kleine markt met onder andere biologische producten uit Flisby. In het eerste hofje waar we naar binnen gingen zagen we meteen een schitterende diligence. Een oude postkoets voor personenvervoer uit maar liefst 1850. Hij zag er nog goed uit voor zijn leeftijd. In gedachten stel je je dan voor hoe er daadwerkelijk mee gereden is. Volgens mij ging het er toen minder stressig aan toe.
 
Het was prachtig om nu eens achter de poorten en hekken te kijken. Sommigen waren “gewoontjes” in tegenstelling tot anderen die bijvoorbeeld hele leuke muurschilderingen hadden. Veelal was het ontzettend gezellig gemaakt. Vele planten en bloemen met zitjes. Veelal hadden de hofjes de details in de Zweedse rode kleur. We hebben uiteraard het centrum nogmaals bekeken want tenslotte zie je iedere keer weer iets anders. Zo dachten wij dat de oude deuren slechts twee kleuren hadden. Meerdere deuren hier hebben er zelfs vier of meer. En zeg nou zelf: wat is een bezoekje aan Eksjö zonder dat je bij Lennarts Konditori koffie met een gebakje hebt gehad? Precies. Tijd voor een lekkere pauze. We hebben een leuke middag gehad!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image