Ekenäs Slott bezocht

Ekenäs Slott bezocht


Heiko wist, dat er vandaag een evenement was rond het kasteel van Ekenäs. Ekenäs slott, is gelegen in de gemeente Linköping, in het landschap Östergötland. Hier vandaan ongeveer anderhalf uur rijden richting het noorden. Hoewel het een hele afstand was waagden we het erop, dat ik het nu aankon. Ik wou ook wel eens weer iets anders zien dan Ödarp en Tranås. Vandaar dat we rond tien uur vertrokken. Nadat de reis redelijk ging, stapten we inderdaad rond half twaalf het terrein bij het kasteel. Er was onder andere een markt. Eerst hebben we echter voor een rondleiding, met gids, in het kasteel gekozen. Het kasteel is gebouwd in de 16e eeuw, op de fundering van een fort uit de 14e eeuw. Het stond op een klip, aan de noordoever van het meer Teden. Dit meer is later drooggelegd om meer landbouwgrond te krijgen.
 
Tussen 1630 en 1640 kreeg het slot, door de rijkaard Peter Banér zijn huidige uiterlijk in de renaissancestijl. Het slot is overigens altijd privé-eigendom geweest. Het eerste hoofdgebouw op Ekenäs had trouwens meer bescheiden proporties en lag aan de andere kant van het meer. Sinds 1934 heeft niemand meer in het kasteel gewoond. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het gebruikt als hoofdkwartier van militaire noodhulpdiensten. Ekenäs werd herbouwd in 1974. Het kasteel is alleen tijdens de zomermaanden opengesteld voor publiek. Althans binnen. De reden daarvoor is, dat er behalve de traditionele “kakelugn”, tegelkachel, geen sprake is van verwarming. Doordat er een houten dak op het kasteel ligt is jaren geleden besloten, dat er niet gestookt wordt. In de wintermaanden is het er dan ook steenkoud. Er gaan vele verhalen rond over het kasteel. Het kasteel is inmiddels bekend geworden als een heus spookkasteel. Een van de eigenaren, graaf Mauritz Vellingk, zou geheime documenten hebben weggegooid en een jonge jongen, die hem had geholpen, zou hij hebben ingemetseld in een kelderkamer, zodat het geheim niet naar buiten zou komen.
 
De kamer, die nog nooit is geopend, wordt de “Nisses hålla” (Nisses hol) genoemd. Er wordt beweerd, dat als de ruimte wordt geopend, een groot ongeluk, zowel het kasteel, als de eigenaren zal treffen. Nog een legende: op een ereplaats in het centrum van het kasteel hangt een behoorlijk groot portret van de zogenaamde Hönsagumman, een van de bedienden van de eigenaren van destijds. Zij zou volgens de legendes, het kasteel hebben gered van vijandige aanvallen. Er wordt gezegd, dat ze een oogje in het zeil houdt op iedereen die vandaag de dag het kasteel betreedt. De laatste legende betreft Gravin Maria Klingspor. Al eeuwen geleden is zij overleden, maar ze zou het kasteel elk jaar op 2 mei bezoeken. Dan is de naamdag van haar man Philip. “Ooggetuigen” zeggen, dat ze haar uit haar graf hebben zien komen op het kerkhof van Örtomta en naar het kasteel hebben zien lopen. Het personeel van het kasteel zou zich al die jaren hebben voorbereid: met koekjes in zure room, om de geest van de vrouw niet boos te maken. Tja, legendes… Wij hebben in ieder geval een prachtig kasteel van binnen bekeken. Met of zonder geesten!

2 gedachten over “Ekenäs Slott bezocht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image