Eigen heg gesnoeid

Eigen heg gesnoeid

 
Onze heg voor het huis en parallel aan de weg was de laatste drie weken enorm gegroeid. Hoogtijd voor een knipbeurt. Vorig jaar had ik de heg voor het eerst geknipt in mei of juni en het resultaat was enigszins teleurstellend. Er zitten namelijk nogal veel gaten in de bovenkant. Te diepe gaten, om met een knipbeurt glad te kunnen strijken. Edoch, de heg moest wel geknipt worden, want de jonge uitlopers schoten alle kanten op en dat zag er erg onverzorgd uit. Gisteravond kwam ik thuis van het werk in andermans tuinen en had ik na het warm eten nog energie over, om onze eigen heg aan te pakken. De heg bestaat uit twee delen, met in het midden een toegangspad en hekje naar de voordeur. Het langste deel is 20 meter en het andere deel is 12 meter lang. Ik begon met die van 20 meter. Eerst het grove werk aan de zijkant aan de tuinkant, toen de bovenkant aan de tuinkant, vervolgens de zijkant aan de wegkant en de bovenkant aan de wegkant. Vervolgens meer preciezer alle zijden opnieuw bij langslopen en tenslotte alle hoekjes een beetje afgeschuind. Toen het ook op een afstandje uiteindelijk recht leek heb ik de motor heggenschaar voor die avond teruggebracht naar de werkplaats. De klok had inmiddels 360 seconden verder getikt, 60 minuten dus en ik vond het toen toch wel welletjes voor die dag.

Vanochtend deel twee. En dat ging in ongeveer dezelfde tijd, ondanks dat het slechts 12 meter was. Er zaten hier namelijk meer dikkere takken in de heg, die ik niet met de heggenschaar zo maar even door kon zagen. Daarvoor gebruikte in de snoeischaar. Toen ik tevreden was over het tweede stuk heg ben ik toch nog een keer met de motor heggenschaar over de eerste heg gegaan. Na de nacht met regen en wind waren er tóch nog een paar takken, die de kop boven het maaiveld uitstaken en dat werd door mij meteen afgestraft. Na ruim een uur was ik tevreden. Precies op dat moment had Joke trouwens ook de broodjes klaar. Perfecte timing! Na de lunch zouden we even op pad en toen we tegen 18:30 uur terug waren heb ik de rommel aangeharkt en met de kruiwagen naar onze eigen gft verwerkingsplaats gebracht. Het waren 5 (!) overvolle kruiwagens die ik wegbracht. In tegenstelling tot het resultaat van vorig jaar, zijn we nu beiden tevreden. De heg ik nu ietsje korter gemaakt en de gaten van vorig jaar zijn een beetje voller gegroeid. De boven kant is daardoor nu mooier dan vorig jaar. Nog een jaar te gaan en dan is de heg weer perfect strak aan de bovenkant. Misschien… heel misschien…
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image