Statistieken
 • 0
 • 21
 • 33
 • 410.960
 • 1.134
 • 61
 • 1.218


Eerste Paasdag! Sommige tradities willen we in ere houden en dat is onder andere het eieren eten tijdens de Paasdagen. Die lusten we beide heel graag en dan moet je je kans grijpen. Met beide handen! Daarnaast hadden we voor het ontbijt en lunch gezorgd voor een paar “andere” broodjes dan normaal. Bijvoorbeeld een suikerbroodje, Paasstol en bolletjes. Dan kun je gewoon aan tafel gaan en gaan eten, maar dit is toch vele malen leuker. Kleine moeite, om de tafel meer uitgebreid te dekken en nog eveneens uitgebreid en rustig van het ontbijt genieten. Ja, dan eet je vaak meer dan je lief is, maar ach. Je hebt maar twee Paasdagen per jaar. Je hebt gelijk, als je zegt dat er helemaal geen eieren op tafel voorkomen. Die waren nog niet gaar. Maar geloof me: we hebben ze met veel liefde en smaak opgegeten!


“Vandaag was het, net als de hele week trouwens al, opnieuw heel mooi weer, met geregeld een zonnetje. Een goeie dag om verder te werken aan de vlonder. Nadat gisteren de basis gelegd was, kon ik nu verder gaan met het leggen van de vloerplanken. Die werden een voor een vastgeschroefd aan de 8 onderliggende balken. Wát een klus! In elke plank gingen twee schroeven per kruispunt met een balk. Tjonge, ik bleef aan het schroeven. Wat zijn die accuboormachines toch een fantastische uitvinding! Je zal het maar met de hand moeten doen… Omdat het allemaal gebruikte planken zijn, waren ze al behoorlijk donker geworden aan de bovenkant, maar toen ik ze omdraaide bleek de onderzijde nog als nieuw. Zodoende legde ik de planken er ondersteboven op. Nu lijkt het allemaal nét nieuw.
 
Gisteren had ik trouwens bij een bouwmarkt in Tranås twee doosjes met elk 200 verzinkte schroeven gehaald, maar al snel kwam ik er achter, dat ik daar niet genoeg aan had. Gelukkig lag er nog een doosje met andere schroeven in de werkplaats, die ook voor deze klus gebruikt konden worden. De planken schroefde ik vast aan de balken en ik liet ze aan weerszijden oversteken. Toen alles dicht was zaagde ik met een decoupeerzaag de uiteinden eraf, precies langs de getrokken potlootstreep. Nog even de zaagsplinters eraf vijlen en klaar. De vlonder is 4,20 breed bij 4,30 lang geworden, zodat we daar met gemak een tuinset op kunnen plaatsen later. Morgen nog eventjes de laatste hand leggen aan de zij-onderkanten. Die willen we proberen een beetje dicht te zetten.


Omdat de ondergrond zo verschrikkelijk ongelijk was, zweefde de ene hoek van de vlonder 30 cm boven het gras, terwijl de andere hoek precies op het gras lag. Dat wordt nog afgewerkt met een paar planken die toch over zijn. Trouwens, speciaal voor onze trouwe lezers: “Hoeveel schroeven denken jullie, dat er in het totaal verwerkt zijn in de vlonder?” Van de vorige “prijsvraag” hadden jullie de uitslag nog tegoed. De vraag was: “Hoeveel pallets zijn er verwerkt in de houtstek?” Het juiste antwoord is: 35 stuks! Geen winnaar, maar wel een eervolle vermelding voor Wilma. Zij had als antwoord 36 en zat daarmee het dichtste bij de waarheid. Gefeliciteerd, Wilma!
   
Joke had ondertussen de moed verzameld om haar auto te wassen. Het stof van de afgelopen winter lag er nog dubbeldik op en daar wilde ze niet langer tegenaan kijken. Ze vroeg me of ik de hogedrukspuit even klaar wilde zetten en aansluiten, terwijl ze zelf een emmertje met warm water en autoshampoo klaar maakte. Met veel energie ging ze de viezigheid te lijf. En wat bleek… haar auto was feitelijk diep zwart en had een mooi glanzende lak! Kijk, dát is nog eens dankbaar werk. Toen haar eigen auto klaar was keek ze opzij en zag ze daar een ander vies vehikel staan. Mijn Volvo. Tja, dat is mijn werk-auto. Die gebruik ik elke dag en die was ook al in tijden niet schoongemaakt.
 
Dat vond Joke niet eerlijk: haar mooie glimmende automobiel naast dat vieze ding van mij. Ze reed haar auto een stukje aan de kant en reed de Volvo op de plek, waar ze eerder haar Hyundai had gereinigd. Een emmertje met schoon water en een sopje en een half uurtje later was ook de Volvo weer mooi glanzend. Nou, daar zijn we blij mee. Dankjewel, Joke! Na deze twee wasbeurten was het werken voor Joke gedaan. Ze weet weer waar de grens lag zeg maar. Tijd voor een pauze en tijd voor de koffie. Terwijl ik de hogedrukspuit weer opruimde verzorgde Joke de koffie met iets erbij. Dat konden we in het zonnetje nuttigen op de veranda. Heerlijk uit de wind, want die was wel de hele dag nadrukkelijk aanwezig.”


Nadat we een paar dagen terug konden genieten van het geknor van de kikkers in ons vijvertje, is het nu 100% duidelijk wat er stond te gebeuren. Aan de waterkant, de westelijke oever, ligt, op precies dezelfde plaats als vorig jaar, een heleboel kikkerdril. De eitjes zijn gelegd en bevrucht. Hopelijk blijft het waterniveau in onze vijver op peil en blijft de kikkerdril in het water drijven. Vorig jaar zakte het waterniveau zo drastisch dat de kikkerdril droog kwam te liggen in het gras langs de oever. De eitjes dreigden toen uit te drogen.

Dat zagen we gelukkig op tijd en zodoende hebben we de glibberige massa met de honderden eitjes verder het water ingedrukt. Waarschijnlijk hebben we daarmee honderden kikkerlevens gered. Ach, een goeie daad op z´n tijd kan geen kwaad. Toch? We houden het waterniveau nu in de gaten en als het nodig mocht zijn doen we die actie opnieuw. Over ongeveer 3 weken zouden we nu een vijver vol met kleine kikkertjes moeten hebben. Gezellig! Hoe meer zielen hoe meer vreugd. En dan maar hopen dat er straks niet te veel in en over het grasveld gaan springen, terwijl Heiko met de zitmaaier langs komt…

“Met bijzondere feestdagen wordt in Tranås veel gedaan, om bijvoorbeeld door versieringen, hier aandacht aan te schenken. Met Kerst hadden ze verlichting over de hoofdstraat gehangen en mooie versieringen op de rotondes geplaatst. Rond Halloween stonden er gigantische pompoenen her en der. Nu is het de tijd van Pasen en ook dit keer hebben ze eraan gedacht om iets moois te bedenken. Zo viel mij op, dat ze bij de toegangsweg vanaf Eksjö, een drietal leuke figuren hebben geplaatst. Wat het voorstelt is mij niet helemaal duidelijk, waarschijnlijk hele grote kippen, maar aan Pasen hangt een traditie met heksen. Wanneer je op onze site als zoekopdracht “paasheksen” intoetst krijg je een bericht in beeld van maart 2018, waarin je de uitleg ervan kunt nalezen. Ja, waarschijnlijk zijn dus als heksen verklede kippen (?). De kinderen gaan de dagen voor de paasdagen ook langs de deuren, een beetje verkleed als heks en halen snoep op. Vergelijkbaar met het Sint-Maarten lopen in het noorden van Nederland. Als ik de foto nu nóg een keer beter bekijk, denk ik trouwens toch echt dat het kippen zijn. Onderweg naar Mjölby, eerder deze week, is de bekende aardappel op een van de rotondes aangekleed met een leuk Paas-doek. Zo schenkt elk dorp en stad er op zijn manier aandacht aan.”

3 gedachten over “Eieren gegeten en vlonder gelegd!”
 1. Ah, wat leuk dat ik net 1 pallet ernaast zat. Tja, kwestie van opletten in jullie vorige berichtjes.

  Wat betreft de schroeven: ik ga voor 427 stuks. Weet haast wel zeker dat ik er dit keer niet in de buurt kom….
  Wel leuk deze spelletjes…..

  B.t.w.: auto’s zien er weer keurig uit. Goed gedaan Joke!

  1. Heel goed gedaan Wilma en gefeliciteerd met de eervolle vermelding! Je zat er zo dichtbij. Ja, met de schroeven zit je inderdaad te laag, dat kan ik nu wel al verklappen. Wil je je antwoord nog aanpassen? Mag best hoor. We moeten maar alvast weer nadenken over de volgende prijsvraag…

   1. Nee, ik ga het niet aanpassen. Een ander mag ook gaan proberen.
    Misschien help ik nu wel een ander…..

    Ik blijf meedoen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.