Statistieken
 • 0
 • 11
 • 36
 • 411.050
 • 1.136
 • 61
 • 1.224


“Wass ist Das?” Ja, inderdaad een das! Vanochtend haalde ik de wildcamera weer uit de tuin. Nieuwgierig en vol verwachting, als een kind tijdens pakjesavond, opende ik de filmpjes van de afgelopen nacht. Het waren er opnieuw maar liefst vijftien stuks. Zou de eland weer op bezoek zijn geweest? De camera staat nu uit voorzorg op een iets grotere afstand van de appelboom, om een eventuele eland volledig in beeld te kunnen krijgen. De vorige opnames, en tot nu toe de enige van een eland, zijn heel leuk geworden, maar het grote dier stond eigenlijk iets te dicht bij de camera. Ze zijn ook zó groot! Helaas kwam er in de filmpjes dit keer geen eland voorbij. Ook geen reeën, wel een das, die bijna de hele avond en nacht bij onze appels zat te snoepen. Op verschillende tijdstippen, met tussenpozen van zeker een uur, kwam de das een appeltje eten. We weten natuurlijk niet of het steeds dezelfde is, maar die kans is wel groot. Hij of zij heeft de appels nu gevonden en blijft terugkeren, totdat de appels op zijn.

Omdat een das geen dier is die je vaak ziet, zeker niet in Nederland, besteden we daarom nu ook aandacht aan dit diertje. Het is een nachtdier, waard00r je hem overdag niet zo snel zult zien. Behalve als aangereden wild langs de kant van de weg. Het zijn eigenlijk best mooie beesten met hun zwart – wit gekleurde vacht. Ze lijken een beetje op stinkdieren en worden daar ook wel eens mee verwisseld. Omdat we niet willen discrimineren, door alleen aandacht te geven aan de reeën en de eland, nu dan ook een paar foto´s (eveneens eentje bij daglicht) én een filmpje van de das.

Ondertussen hebben we niet te klagen over het aantal bezoekers in onze tuin. Twee reeën, dassen en een eland kwamen bij ons langs. Héél gezellig! Deze week zouden we overigens ook bezoek krijgen van mijn neef Sietse en een vriendin. Daarop hadden vier mensen zich enorm verheugd. Maar helaas. Op het allerlaatste moment werd het bezoek gecanceld. De goede vriendin van mijn neef had vrij gevraagd bij haar baas en ook gekregen. Geen probleem tot zover. Donderdag kreeg ze echter van haar leidinggevende te horen, dat als zij naar Zweden ging, ze bij terugkomst in ieder geval twee weken in quarantaine moest. En die weken werden niet betaald. Twee weken onbetaald verlof? Nou ja zeg… Daarop had ze geen andere keuze dan de vakantie af te blazen. Met als gevolg dat mijn neef ook niet meer zou komen. Zo´n rit alleen zag hij niet zitten, temeer daar het de eerste keer zou zijn dat hij naar hier zou komen zonder zijn moeder naast hem. Erg teleurstellend, maar het is niet anders. Op dit moment zijn er zeer zeker corona besmettingen in Zweden, maar vooral in Skåne (Malmö), Göteborg en Stockholm en universiteitsstad Uppsåla. Op het platteland, waar wij wonen, is het nagenoeg nul. Jammer dat haar baas even niet verder heeft doorgevraagd of zich beter in de situatie heeft verdiept…

Hé! Mijn nieuwe broek heeft oortjes gekregen! Even uitleggen: vrijdag waren we in Tranås en ook even bij de winkel Fyndlagret. Daar heb ik een thermobroek gekocht voor de prijs van… Schrik niet… SEK 49,90, ongeveer 5 euro. Thuis werd die natuurlijk meteen geprobeerd en al snel kreeg ik door waarom hij zo goedkoop was. De bretels waren er verkeerd aangezet: het kruis zat aan de voorkant, precies onder de keel! En nee, dat zat voor geen meter. Daarom had ik de broek vanochtend gepakt, om de bretels er maar af te halen. Ik kan de broek gemakkelijk zonder dragen. En toen ik even later weer in de keuken kwam, lag mevrouw Ebba er al op! Lekker op het zachte stof.
 
 
Jammer voor haar, maar ik moest toch echt met die broek aan de slag. Daarom had ik haar maar naar de krabpaal gebracht, waar ze rustig verder kon slapen. Voordat ik de schaar in de bretels zette, toch maar even gekeken, waarom of er lussen aan de boord zaten. En wat blijkt? Met klittenband zaten de bretels vast aan de broek! Het was daarmee gewoon een kwestie van alles vier de banden los te maken en de bretels precies andersom er weer aan vast te maken! Dat was een snelle klus en de broek is klaar voor gebruik. Wat had ik een mazzel: een broek voor slechts 5 euro en de bretels kunnen nog blijven zitten ook!
 
Nu het aanbod van hout van Pentti in Eksjö even stagneert en Örtengren ook niet meer zoveel te doen heeft, besloot Heiko dat het vandaag een mooi moment was, om de eerste van de vijf grote berkenbomen uit eigen tuin om te zagen. Een dag stilzitten is niet zijn ding. Het gereedschap dat hij daarvoor gebruikt kon weer uit de garage gehaald worden en in stelling gebracht worden. Daarmee doel ik op de gele strop en de handlier met de staalkabel. Het uiteinde van de kabel zette Heiko zo hoog mogelijk vast in de om te zagen boom. De gele strop, met daaraan de lier, zo laag mogelijk aan een andere boom. De kabel zette hij onder spanning en vervolgens begon hij te zagen met de oranje Husqvarna motorzaag.
 

Eerst zaagde Heiko er een wig (keil) uit, precies aan de kant welke de boom om moest vallen. De boom mocht in principe alle kanten opvallen, behalve op het trollenhuisje of tegen de vlaggenmast aan. Met behulp van de lier kon de staalkabel heel strak aangetrokken worden, om de boom alvast een beetje in de goede richting te trekken. Nadat de wig eruit was, trok hij de kabel nóg een beetje strakker. Daarna begon hij vanaf de achterkant de boom in te zagen. Op enig moment begon de boom een beetje te kraken, wat voor Heiko een teken was om te stoppen met zagen. Hij liep terug naar de lier en trok de kabel opnieuw aan. Dat werd de boom fataal en die viel met luid gekraak precies daar waar die moest komen te liggen. Op het gras.

Als een boom staat is het lastig om in te schatten hoe lang die nu eigenlijk is. In sommige gevallen is dat toch wel handig om te weten. Kan de boom naar links vallen, zonder op de weg terecht te komen, of kun je de boom toch beter naar links laten vallen? Deze boom bleek zeventien meter te zijn. Eenmaal op de grond had Heiko met grote stappen de lengte gemeten en dat bleek dus zeventien meter te zijn. Het was een redelijk dikke boom en ging vanaf halverwege in drie stammen verder. De volgende stap die Heiko nam, was het wegzagen van de zijtakken, zodat de dikke stam en dikkere zijtakken overbleven. Alle takken werden op een grote stapel gelegd en die gaan binnenkort door de versnipperaar. De kale stam werd vervolgens in een heleboel kleine mootjes gezaagd van 35-40 centimeter.
 
  
  
Bij de dikke stam groeiden overigens alweer drie nieuwe scheuten berkenboom. Twee daarvan heeft Heiko laten staan. Over een aantal jaren zijn die wellicht zo groot dat ze weer geveld kunnen worden. Een bos is feitelijk een “never ending story”. Je zaagt een boom om en er komt zomaar van alles weer op. Ongeveer twee uur later was alles in mootjes gezaagd en op drie stapels gegooid. Wat is zo´n motor kettingzaag toch een genot! Je zult alles maar met een grof getande beugelzaag moeten zagen, zoals dat vroeger ging. Poeh! Daar moet je toch niet aan denken? Morgen kan er gekloofd worden en meteen daarna gestapeld. Alles bij elkaar schatte Heiko de hoeveelheid op ongeveer een kleine kuub stookhout. Het resultaat in de tuin is overigens dat het lichter en ruimer wordt. Dat was namelijk de bedoeling. Nu de tuin verlengd is met een fiks aantal meters grasveld, wilden we er ook een paar bomen afhalen, zodat het daadwerkelijk groter lijkt. De twee grote dennen blijven staan en de vijf berken daaromheen gaan plat. Nog vier te gaan!

Drie weken geleden hadden we onze caravan te koop gezet op Blocket, de Zweedse Marktplaats. De twee winterbanden voor de caravan hebben we later nog apart te koop gezet en de vraagprijs van de caravan verlaagd met de vraagprijs voor de twee winterbanden. Uit de statistieken kunnen we zien hoe vaak de advertenties inmiddels zijn bekeken. Dat is best vaak, gezien het tijdstip van het jaar. We hadden niet verwacht dat er zoveel mensen in de maand oktober op zoek zouden zijn naar een caravan. Het seizoen is immers voorbij. Op 19 oktober was de advertentie 787 keer bekeken en een week later was dat 969 keer. Dat hadden we niet verwacht. Helaas is er nog niemand geweest die een berichtje heeft gestuurd of een bod heeft gedaan, maar gezien het aantal hits kan dat haast niet lang meer uitblijven. Er zitten vast mensen bij, die de caravan meerdere keren hebben aangeklikt en dus serieus op zoek zijn. Misschien wachten ze de winter alsnog af en wellicht ook de ontwikkelingen van corona. Dat zouden wij in ieder geval wel doen.

2 gedachten over “Eerste van de vijf!”
 1. Ach, wat jammer nu dat jullie bezoek niet kwam. Vond het al vreemd dat hier steeds nog leesvoer en foto’s en filmpjes waren te zien.
  Voor hun heel jammer, maar ook voor jullie.
  En nu dus kluswerk in de vorm van bomen omzagen. Het nuttige met het aangename?

  Leuk weer de das te zien die aan het knabbelen is. Nu hopelijk weer een keer een eland te zien, nu op grotere afstand. Zal toch nog wel een keer?

  Hopelijk krijgen jullie nog te horen of lezen hoe dat ongeluk heeft kunnen gebeuren. Wie weet is jullie eland de schuldige. Tja, kan maar zo gebeuren…..

  1. Het is inderdaad voor alle partijen jammer. Was voor iedereen heel goed geweest. En nu inderdaad maar weer met klusjes aan de slag…
   Misschien hebben we binnenkort weer eens geluk. Ze weet nu toch waar ze moet zijn?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.