Eerste ijshockeywedstrijd gezien

Eerste ijshockeywedstrijd gezien


Voor alles is er een eerste keer, maar des te ouder je wordt, des te minder nieuwe “eerste keer dingen” komen er op je pad. En toch werd ik deze week verrast door mijn baas. Hij nodigde mij namelijk uit voor een ijshockeywedstrijd in Tranås. De helden van het ijshockeyteam TAIF moesten vanavond thuis spelen in de Stiga Arena in Tranås. Tja, tegen zo’n uitnodiging zeg ik geen nee. De wedstrijd begon om 19:00 uur en ongeveer een half uurtje voor aanvang van de wedstrijd waren we aanwezig. Met in totaal 5 personen. Mijn baas is medesponsor van TAIF, hij heeft een reclamebord langs de ijsvloer. Tijdens zo’n wedstrijd ontmoet hij vele inwoners van Tranås, zowel privépersonen als zakenmensen. Interessant voor hem dus. De zoon van de baas was ook mee en die had volgens mij de opdracht gekregen, om een beetje op mij te passen. In de zin van uitleg geven over het spel. Het was immers de eerste keer voor mij, dat ik een ijshockeywedstrijd bezocht en van de spelregels heb ik geen enkel benul.

Onbewust maakte ik tijdens de wedstrijd steeds de vergelijking met voetbal. De avond deed me namelijk denken aan de vele thuiswedstrijden, die ik samen met Joke, bij de BV Veendam aan de Langeleegte bezocht. Daar waren wij als Univé een belangrijke sponsor. Maar, bijna elke vergelijking tussen ijshockey en voetbal gaat mank. Zo spelen ze bijvoorbeeld slechts met 5 spelers plus een doelman voor elk team, staan ze allemaal op schaatsen (!), zijn er 3 scheidsrechters, spelen ze 3 keer 20 minuten, is de speeltijd netto, omdat bij elke overtreding de tijd wordt stilgezet, wordt er continue gewisseld door de spelers, is er geen bal maar een puck, enzovoort. Er zijn feitelijk eigenlijk meer verschillen dan overeenkomsten tussen ijshockey en voetbal! Oh ja, én het gaat vliegensvlug heen en weer. Die puck vliegt met een enorme vaart over het ijs en de spelers schaatsen er als een speer achteraan. En ze schaatsen snel vooruit én snel achteruit.

Lichamelijk contact mag. Er ging regelmatig iemand met redelijk geweld tegen de, schijnbaar onverwoestbare, plastic wanden. Maar goed, mijn eerste keer is waarschijnlijk niet mijn laatste keer. ”We” hebben met 5-4 gewonnen van Borås en mijn werkgever heeft Joke en mij nu samen uitgenodigd, voor een andere wedstrijd in november. Lijkt me heel leuk en langzamerhand zal ik de spelregels wel iets beter gaan begrijpen. Gelukkig legde de zoon van mijn werkgever me regelmatig even uit, wat er aan de hand was als de scheidsrechter weer vloot voor een overtreding. Je moest er trouwens wel goed bijzijn met je aandacht, want de puck gaat zo snel heen en weer, dat ik soms dacht… eh… waar is tie nou? IJshockey is erg populair in Zweden en zeker ook in Tranås. Het schijnt dat ze op erg hoog niveau meespelen in de landelijke competitie. Ik moet ook zeggen: ze waren fantastisch!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.