Statistieken
  • 0
  • 0
  • 31
  • 411.102
  • 1.138
  • 61
  • 1.224

 
Alvast voor mijn verjaardag kreeg ik van Joke deze twee plaatsnaambordjes. Ze had ze via internet besteld bij een Nederlands bedrijf en bij Klaas en Reinie laten bezorgen. Die hebben ze de vorige week meegenomen, toen ze bij ons op visite kwamen. Wij wonen in het dorpje Ödarp, maar nergens is een plaatsnaambordje te vinden, aan de weg waaraan ons huis staat. Dat vinden we erg jammer en daarin gaan we verandering aanbrengen! Joke had daarom als verrassing twee dubbele setjes met de tekst “Ödarp” en “Vi ses!” besteld. Aan beide zijden van de weg, ten zuiden en ten noorden van ons huis, zal ik nu een paal in de grond slaan, waaraan deze twee borden komen te hangen. Als men aan komt rijden zal men de tekst “Ödarp” lezen, zodat men weet dat er een “dorp” aan de straat ligt.

Als men het “dorp” weer uitrijdt, zal men de tekst “Vi ses!”, tot ziens kunnen lezen. Op deze manier wordt het voor iedereen duidelijk, dat men het dorpje Ödarp inrijdt én weer verlaat. Mogelijk dat sommige automobilisten zich dan ook bedenken, dat ze in een bebouwde kom rijden en daarmee hun snelheid ietsjes mogen aanpassen. De meesten houden zich gelukkig redelijk aan de, ter plaatse geldende, snelheid van 70 km per uur, maar er zijn ook enkelen die willen uittesten of hun auto kan opstijgen geloof ik. Vandaag ben ik met de voorbereidingen begonnen, om houten bordjes te maken waarop de metalen bordjes bevestigd kunnen gaan worden. De houten bordjes worden wit zodat er een extra rand om de blauwe plaatsnaamborden te zien is straks.

Belofte maakt schuld. Joke had haar tante en neef beloofd een fotoalbumpje te maken van de Kerstdagen van het afgelopen jaar. We waren toen meerdere dagen samen en vooral met Kerst is dat geweldig. We hadden het allemaal goed naar de zin en dan is het fijn om een tastbare herinnering van die dagen te hebben. Gedurende een paar uurtjes, verspreid over een aantal dagen, werden foto´s gesorteerd, bewerkt en in een digitaal album geplaatst. Dat eerste is altijd het meest lastige: welke foto´s gebruik je en welke niet? Welke foto´s geven een goed beeld van de sfeer en de belevenissen en welke niet? Moet die foto van het eten erin of niet? In eerste instantie had Joke er ongeveer 500 geselecteerd, kun je nagaan hoeveel er in totaal zijn gemaakt….
   
Al snel kwam ze er achter, dat dat aantal veel te hoog was. Het zou immers een album worden in A6-formaat. Wil je dan veel foto´s op een pagina plaatsen worden de foto´s klein en zijn ze niet zo duidelijk meer. Ze worden dan gewoon té klein. Met ruim 100 heeft ze uiteindelijk het boekwerkje gemaakt. Hier en daar werden de foto´s nog bijgewerkt qua kleur en grootte en toen kon ze mij de laatste controle laten doen. Even kijken of de volgorde goed was en zo. Vanochtend heeft ze het fotoalbum in tweevoud besteld. Als alles meezit, krijgen we ze op haar verjaardag, de 27ste van deze maand, in huis. Mooi op tijd, om haar tante en neef een exemplaar te kunnen geven in april. Laten we hopen, dat we dan naar Nederland kunnen…
 
“Hé, wie hebben we daar? En wat doet die daar?” Dat dachten, zowel ik, als Ebba denk ik. Ik zat namelijk binnen in de kamer op de stoel en keek naar buiten richting de overdekte veranda toen ik daar Ebba zag zitten. Op de bank van de tuinset. Ebba zat zo mooi naar binnen te kijken, zag mij achter het raam en keek zo verbaasd. Tja, hoe dat allemaal zit met glas? Je kunt er wel doorheen kijken, maar niet doorheen lopen. Heel vreemd hoor. Toen ik Joke deelgenoot maakte van dit oogcontact tussen mij en Ebba deed ze de deur naar de veranda open. Riep één keer “Ebba!” en meteen stormde Ebba naar binnen. Het was uiteindelijk ook hondenweer… Mooi plaatje toch hieronder?

In de gebieden rond Borås zijn verschillende huizen getroffen door overstromingen vanwege storm Dennis en kwamen duizenden huishoudens in diverse gebieden zonder elektriciteit te zitten. In Uddevalla was de storm zo hevig, dat de brug daar werd afgesloten. In Värmland waaiden vele bomen om. Op de E4 tussen Jönköping en Gränna vielen meerdere bomen over de weg, waardoor het verkeer veel hinder ondervond. Doordat de storm gepaard ging met hevige regenval liepen in zuid Zweden, in de provincies Skåne en Småland, verschillende huizen onder water. Ook daar sneuvelden vele bomen. Er was al door het SMHI, de Zweedse KNMI, gewaarschuwd, dat er vandaag op sommige plaatsen zóveel regen kon vallen, als normaal in de hele maand februari.

Door én de storm én de regen werd klasse 2 waarschuwingen gegeven in verband met een hoog waterniveau. Deze waarschuwing wordt afgegeven, als er zeer hoge waterpeil in kanalen en rivieren verwacht worden. Eveneens langs de kust zou het water hoog komen te staan. Zelfs werd er een klasse 1 waarschuwing afgegeven voor het Kattegat en Skagerrak… Zomaar een greep uit de berichtgeving over storm Dennis, die vandaag over zuid Zweden raasde… Uiteraard merkten wij ook wel degelijk, dat er genoeg wind stond. De bomen rond het huis maakten soms diepe buigingen. Ze moeten toch wel heel flexibel zijn, anders zouden ze zeker zijn afgeknapt. Morgen krijgen we nog weer met sterke wind te maken, maar niet zo erg als vandaag. Gelukkig is er, voor zover ons bekend, geen persoonlijk letsel te melden.

Zoals gebruikelijk belden we zondagavond nog eventjes met mijn ouders in Hoogezand. Wekelijks nemen we dan de afgelopen week even door en horen we van plannen voor de nieuwe week. Wat zij hebben beleefd en wat wij hebben beleefd. De afgelopen week was mijn vader bijvoorbeeld twee keer naar de huisarts geweest. De ene keer betrof het een controle bezoekje in verband met eerder voorgeschreven medicijnen. Gelukkig waren de resultaten uitstekend. Fijn! Goedgekeurd! Kan nog jaren mee en wordt minstens 105. Vrijdag was er opnieuw een huisartsbezoekje, omdat mijn moeder een “plekje” aan het rechteroor van mijn vader zag en dat erg vreemd vond. Dat vond de huisarts ook en daarom volgt nu een nader onderzoek in het ziekenhuis. Mijn moeder wacht ook op een berichtje uit het ziekenhuis, in verband met háár oren. Geen “plekjes”, maar geen gehoor! Ondanks het gehoorapparaat hoort ze erg slecht. En zo blijven ze wel in beweging… richting zorgverleners helaas. Verder is het leuk om te vermelden dat ze samen op de vrijdagochtend naar computerles gaan. Helaas moest mijn vader de afgelopen keer missen vanwege het huisartsbezoek, maar volgende week vrijdag gaat hij weer mee. Mijn moeder is met name bezig met foto´s. Hoe bewerk je die met Word of Paint en wat kun je er allemaal mee. Een erg leuke hobby en het geeft veel afleiding een tijdverdrijf! Ben benieuwd wat ze volgende week weer leren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.