“Er is er een jarig, hoera hoera, dat kun je wel zien, dat is Jelte!” Vandaag is de jongste van de oudste dochter twee jaar geworden! Een feestje voor Jelte. Vanochtend hadden papa Gert en mama Elise, samen met zus Merle en broer Daan voor hem gezongen en daar was hij behoorlijk van onder de indruk geweest. We kregen namelijk een filmpje te zien en daarop was dat wel heel duidelijk. Hij was zelfs een beetje verlegen. De jarige kon rekenen op niet alleen een liedje, maar ook op kaartjes en cadeautjes. Dit jaar geen visite, maar hopelijk kan dat binnenkort worden ingehaald. Van harte gefeliciteerd, lieve Jelte!
“Toen ik thuiskwam van mijn werk was het etenstijd. Ik werk deze week halve dagen, om mijn elleboog een beetje rust te geven. Drie maanden lang bomen snoeien met zo´n kleine snoeischaar hebben hun tol geëist. Mijn rechterelleboog is erg pijnlijk, waarschijnlijk een tenniselleboog. Gelukkig is het snoeien nu over. De bloeiknoppen van vele fruitbomen gaan nagenoeg open en dan kun je niet meer snoeien. Na ons broodje gingen we samen naar buiten. Een begin maken met het inruimen van het hout in de nieuwe houtstek. Achter de houtcontainer lag ook nog zo´n vier kuub en dat moest eigenlijk eerst aan de kant, voordat we er fatsoenlijk met de kruiwagen langs konden met het brandhout uit de houtcontainer. Echter, in die stapel lagen ook grotere blokken, die ik een keer mee had genomen van het werk. Die moesten nog gekloofd worden.
Hmmm, de klover dus maar uit de garage gehaald en in werking gezet. Eerst een paar volle kruiwagens voor Joke naar het houthok gebracht, zodat Joke kon beginnen met stapelen. Daarna een aantal blokken gekloofd en weer een paar kruiwagens naar Joke gebracht. Een aantal stammen waren inmiddels zo droog, dat die meteen naar de voorraadbak in de stookruimte konden. Een aantal stammen waren ook de woonplaats van dieren geworden. Dikke witte rupsen staken hun kop naar buiten nadat ik hun huisje had gekloofd. Boktor? Brrr, geen leuk gezelschap hoor. Na tien kruiwagens vonden we het welletjes. Joke vernam, dat haar rug protesteerde en daarmee een signaal afgaf dat het voldoende was voor vandaag. In ieder geval is de kop eraf: het begin is gemaakt. Morgen maar even een rustdag en dan zaterdag weer verder?”
Op het boodschappenlijstje had ik karbonades gezet. Die waren niet bedoeld voor de warme maaltijd, maar voor bitterballen en kroketten! In Blijham had ik al eens bitterballen gemaakt voor de jongste dochter, Daniëlle. Zij heeft een glutenallergie en kon de gewone bitterballen niet eten. Ze vond ze echter wel lekker en daarom maakte ik voor het eerst glutenvrije bitterballen. Die waren redelijk gelukt. Hier in Zweden kennen ze de bitterbal en de kroket niet en zodoende zijn die hier ook niet te koop. Tja en als je dan al zolang zonder kroketten leeft en je krijgt ook nog eens een WhatsApp berichtje van je neef uit Zuidbroek, waarin hij een foto stuurt van een broodje kroket… Tja, dan wil je ook een kroket! Daarom stonden karbonades op het briefje. En die gingen vanavond in de snelkookpan en kwamen daar heerlijk mals weer uit. Even de botten verwijderd en het vlees in een bakje gedaan. Morgen gaat het gebeuren…
Dinsdagochtend verscheen er een bijzonder lichtverschijnsel boven Lomma. Op de foto´s zijn een cirkel met drie zonnen vastgelegd. Het is een soort halo, een zogenaamd parhelic kring. Wat is een halo? Een halo is enigszins vergelijkbaar met een regenboog. Het verschil is, dat een regenboog zijn oorsprong vindt in vloeibare waterdruppels en een halo in ijskristallen. Ook bevindt een regenboog zich altijd aan de tegenovergelegen kant van de hemel als de zon of maan. De meeste halo’s daarentegen bevinden zich juist in de richting van de zon of maan. De ijskristallen fungeren als zeshoekige prisma’s, die het licht breken en/ of reflecteren, wat resulteert in een veelheid aan mogelijke kringen, bogen en lichtplekken aan de hemel. Als de verantwoordelijke wolken zich hoog genoeg in de atmosfeer bevinden om permanent ijskristallen te bevatten, kunnen halo’s gedurende het hele jaar en in alle klimaten worden waargenomen.
De parhelische kring of bijzonnenring is een melkwitte, horizontale kring door de zon. Dit lichtverschijnsel behoort tot de halo’s. De parhelische kring loopt in tegenstelling tot de meeste andere halo’s evenwijdig aan de horizon en wordt zo genoemd, omdat ze behalve de zon, de twee bijzonnen (parhelia) doorsnijdt. Vaak is deze kring incompleet en alleen zichtbaar als twee horizontale “staarten”, die vanuit de twee bijzonnen naar buiten lopen. Wanneer de kring compleet is omspant hij de hele horizon. Tezamen met de echte zon lijkt de gehele hemel dan omspannen te zijn door een horizontale ketting van in dit geval, twee onderling verbonden “zonnen”. Een bijzonder fenomeen en iets wat we zelf nog nooit hebben mogen waarnemen. Misschien ooit, als we eens naar het noorden gaan.
Coronavirus in Zweden – update. Het laatste nieuws is, dat de Zweedse regering het inreisverbod met 30 dagen verlengt. Dat vertelde premier Stefan Löfven tijdens een onlangs gehouden persconferentie. “Dit is een uitzonderlijke maatregel en we hopen dat het verbod van korte duur zal zijn”, zei hij. Op 17 maart heeft de regering een tijdelijke beslissing genomen, om onnodige reizen naar Zweden vanuit landen, die voornamelijk buiten Europa liggen, te stoppen. Het doel was om de effecten van de uitbraak van het coronavirus te verminderen en de verspreiding van infectie te verminderen. De regering besluit het inreisverbod nu met 30 dagen te verlengen. Het inreisverbod is daarmee geldig tot 15 mei. Zweedse burgers vallen niet onder het verbod en bijvoorbeeld beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg, onderzoekers, diplomaten en bepaalde seizoenarbeiders, die een sleutelfunctie hebben in de voedselproductie, kunnen van het verbod worden vrijgesteld. Tijdens de persconferentie van donderdag zei de premier, dat men erop moet voorbereid zijn, dat de aanbevelingen en beperkingen die zijn ingevoerd maanden kunnen gelden. “Het is nog veel te vroeg om beperkingen en aanbevelingen te versoepelen. Houd in gedachten dat dit niet over jou gaat, maar over het welzijn van iedereen. De rest van ons leven zullen we ons de lente van 2020 herinneren als de tijd dat we allemaal de lasten deelden en offers voor elkaar brachten.”
Wat betekent het verbod? Dat onnodige reizen naar Zweden vanuit andere landen dan EU-landen, Engeland, Noorwegen, IJsland, Liechtenstein en Zwitserland tijdelijk worden gestopt. Zweedse burgers vallen niet onder het inreisverbod. Hoelang duurt het verbod? Het is in ieder geval geldig tot 15 mei. Zijn er uitzonderingen? Ja. Uitzonderingen op het inreisverbod worden onder meer gemaakt voor EU-burgers en hun familieleden als het doel van binnenkomst is om naar huis terug te keren. Buitenlandse burgers die speciale behoeften hebben of die de noodzakelijke functies in Zweden moeten vervullen, worden ook uitgesloten. We hopen uiteraard allemaal, dat overal het aantal nieuwe besmettingen verder daalt en dat de regels daarmee misschien eerder zullen worden versoepeld.