Een “nieuwe” weg

Een “nieuwe” weg

 
Wat een drukte voor het huis. En zo vroeg al. Het is nog maar amper zeven uur. Gisteravond werd er al een machine neergezet en nu gaat men er hoogstwaarschijnlijk mee aan de slag. Een paar minuten later komen er drie grote voertuigen aangereden. Eentje is een kieper met een enorme lading grint. De tweede is een vrachtauto met daarop een machine die ik niet zo een-twee-drie herken en dan is er nog een vrachtauto vol met vloeibare teer. Nou word ik uiteraard wel heel nieuwsgierig wat men hier gaat doen! Dat was vanzelfsprekend wel te raden: ze vernieuwen een stuk van de weg voor ons huis.
 
Als eerste wordt de onbekende machine van de grote vrachtauto gereden waarna die vrachtauto weg gaat. En dan wordt duidelijk wat het is. Wellicht is er een naam voor maar ik leg het uit als grint-op-de-weg-strooier. Deze machine wordt gevuld met grint uit de kieper. Dat was de bedoeling in ieder geval. Er valt namelijk veel naast. Geen foutje van de bestuurders maar later blijkt dat de machine kapot is. Toch kan hij gelukkig hier nog wel zijn werk doen. Ondanks dat het meer meters zijn dan ik had gedacht want het zijn “een paar honderd meter” verteld een van de mannen mij.
 
En inderdaad. Als eerste wordt de gloeiende teer over de weg verdeeld tot na de bocht. En dat is zeker meer dan honderd meter. Daarna gaat de strooier meerdere malen heen en weer zodat de weg volledig is voorzien van een laagje grint. Niet zo heel veel overigens. Als laatste gaat er een wals overheen die alles stevig aandrukt. Het ziet er keurig uit. En het grint wat op de weg viel? Ik vraag netjes wat ze ermee willen doen want eigenlijk zou ik dat grint wel willen gebruiken. Nou, we mogen het wel hebben. Ze zijn nog zo netjes dat ze het in de kruiwagen gooien ook. Maar hij wordt ook weer leeggegooid want de band is leeg… Ze leggen het grint aan de kant van de weg, ruimen daarna alles op en dan zijn ze klaar. We hebben een mooie “nieuwe” weg!
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image
Översätta